Petre Giurgi era şi ofiţer, şi administrator al unei firme care organiza evenimente artistice.
Cunoscutul viorist maramureşean Petre Giurgi, care formează un cuplu artistic cu soţia sa, Florentina Giurgi, a fost declarat „incompatibil cu funcţia pe care o deţine” de Agenţia Naţională de In-tegritate. Petru Gheorghe Giur-gi, cunoscut în muzica populară sub numele „Petre” Giur-gi, este angajat din noiembrie 2007 ca subinspector la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Maramureş. Conform ANI, acesta a fost, în paralel, şi administrator al unei firme care se ocupa cu activităţi de interpretare artistică (spectacole), fapt interzis pentru un funcţionar public.
Cum combaţi infracţionalitatea cu arcuşul
„Domnul Giurgi este angajatul Inspectoratului nostru, fiind încadrat la Biroul CIT (Com-ba-terea Infracţionalităţii Transfron-taliere). El coor-do-nează şi Ansamblul Folcloric «Pintea Viteazu», al Ins-pec-to-ratului Poliţiei de Frontieră Maramureş (n.red. – din care face parte şi soţia lui Petru Giurgi, Florentina), dar nu are vreo funcţie de conducere. Conform legislaţiei, dânsul are la dispoziţie 15 zile de a contesta decizia Agenţiei Naţionale de Integritate, iar după soluţionarea contestaţiei atât Inspectoratul, cât şi Agenţia Naţională de Integritate vor lua măsurile legale ce se impun”, a declarat Radu Lungu, purtător de cuvânt al IJPF Maramureş.
Conform raportului ANI, până în 26 octombrie 2009, Petre Giurgi, funcţionar public din noiembrie 2007, a fost atât administratorul firmei sale, SC Giurgi Art SRL din Sighetu Marmaţiei (cel de-al doilea municipiu din judeţ, unde se află şi sediul IJPF Maramureş), cât şi reprezentantul asociaţiei de tip familial AF Giurgi Petru, funcţie pe care a deţinut-o până în 26 iulie 2010. Ambele structuri economice erau specializate pe activităţi de interpretare artistică. Acum, firma lui Petre Giurgi se află în „întrerupere temporară de activitate”.
Inspectorul de integritate care a soluţionat cercetarea în cazul lui Giurgi a precizat că acesta a încălcat atât Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cât şi Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice. În timpul cercetării, care a început în 18 noiembrie 2010, „în urma sesizării din oficiu”, poliţistul-cântăreţ şi-a expus motivaţiile, însă ANI a considerat că sunt elemente în sensul încălcării de către Giurgi a legislaţiei referitoare la regimul juridic al incompatibilităţilor.
Petru Giurgi nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere referitor la constatarea ANI, însă reprezentantul IJPF Maramureş a menţionat că acesta, „cel mai probabil, va ataca decizia în contencios administrativ, însă deocamdată nu a primit raportul de evaluare a incom-pa-ti-bilităţii şi până la o decizie a acestei instanţe de judecată va ocupa funcţia pe care a fost angajat în structura Poliţiei de Frontieră”.
Giurgi rămâne doar cântăreţ
Dacă decizia va fi menţinută şi în instanţa de contencios administrativ, Petre Giurgi îşi va pierde locul de muncă şi nu va mai avea dreptul să exercite o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani.
Conform legii, „funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: (…) c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor
comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată”.