0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialPlatforma liberala, un proiect lipsit de interes

Platforma liberala, un proiect lipsit de interes

Pentru liberali, in general, anul 2006 a fost unul agitat. Multi dintre ei s-au vazut pusi in situatia de a se aseza in spatele unor personalitati care au promovat o alta linie in ce priveste politica liberala. Alianta D.A. se afla inca pe muchie de cutit. Proiectul elaborat inainte de alegerile generale din 2004 nu s-a mai concretizat. Pe atunci, artizanii strategiei prin care PD si PNL au apucat pe acelasi drum, Traian Basescu si Theodor Stolojan, au gandit unificarea, in viitor, sub aceeasi sigla, a celor doua partide, proiect ce a fost respins cu fermitate de actuala conducere a PNL.

Identitatea, doctrina si valorile liberale trebuie pastrate in amintirea inaintasilor care au pus bazele liberalismului in Romania. Una dintre cele mai auzite voci a fost cea a senatorului Puiu Hasotti, aparator infocat si documentat al pastrarii identitatii PNL. De fiecare data cand s-a adresat opiniei publice, senatorul a gasit cuvintele si argumentele pe baza carora a militat impotriva construirii partidului ce ar fi unit liberalii si democratii sub acelasi stindard. Principalul vinovat pentru situatia creata la nivel national ar fi fost Traian Basescu, presedintele tarii, semnatar, alaturi de Theodor Stolojan, al protocolului ce a legalizat relatia de colaborare dintre PNL si PD.

Alianta merge mai departe

In ciuda nesincronizarii de la centru, la Constanta, relatia dintre reprezentantii celor doua partide nu a avut prea mult de suferit. „Politica mare se face la Bucuresti”, sustineau partenerii de Alianta din teritoriu, unde prioritatea este reprezentata de infrangerea PSD la viitoarele alegeri locale. Spre deosebire de democrati, care nu au ratat momentul semnarii declaratiilor de apartenenta politica a alesilor locali (prilej cu care democratii au tras de partea lor cinci dintre primarii localitatilor cu greutate din judetul Constanta), liberalii nu s-au aratat interesati de cooptarea de noi membri din randul altor formatiuni. Miscarea urma sa se produca mult mai tarziu, dupa ce de pe tabla de sah a guvernarii a disparut unul dintre pionii care contribuiau la asigurarea stabilitatii. S-a vorbit mult despre relatia cu Partidul Democrat si despre tentativa de „rupere” a partidului, despre alegerile anticipate, subiect neinteresant pentru conducerea centrala a PNL. Mult mai important era momentul bilantului ce urma sa incununeze doi ani de guvernare.

Au rupt randurile

Lansarea Platformei liberale, proiect pus la punct de doi dintre fostii lideri centrali ai PNL, nu a avut ecoul pe care il preconizasera initiatorii. La Platforma au aderat mai multi parlamentari liberali si se astepta ca si in teritoriu membrii filialelor sa reactioneze pozitiv la aceasta initiativa. La Constanta, doar deputatul Mircea Iustian s-a rupt din rand pentru a se aseza in fruntea unui grup eterogen in care nu s-au regasit nume sonore din organizatia Constanta a PNL. Liberalii au inceput sa vorbeasca din ce in ce mai mult despre realizarile Guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu, iar cetatenii au fost informati despre cresterea economica fara precedent in cei 17 ani ce au trecut de la Revolutie. S-a constatat insa ca astfel de argumente erau inutile pentru liberalii care alesesera deja sa ramana de aceeasi parte a baricadei. Eforturile platformistilor de a atrage cat mai multi adepti din randurile membrilor filialei judetene au ramas fara rezultat. Conferinta judeteana a confirmat, daca mai era necesar, ca liberalii de la Constanta nu au intentia sa dezerteze pentru a se aseza in spatele unui proiect menit sa desfiinteze liberalismul din Romania. La acea vreme, senatorul Puiu Hasotti, vicepresedinte al PNL, a recunoscut ca este vorba despre o demonstratie a fortei de care dispune partidul la nivelul judetului Constanta.

Prioritatile sunt altele

Activitatea platformistilor nu reprezinta o prioritate pentru liderii de la Constanta ai PNL. Ce s-a pierdut (daca s-ar fi pierdut din punct de vedere al numarului de membri) s-a recastigat prin cooptarea conservatorilor constanteni care au ales sa renunte la Voiculescu in favoarea lui Tariceanu. Privirile tuturor sunt indreptate spre evenimentul reprezentat de primirea Romaniei in marea familie europeana. Intr-o perspectiva mai indepartata, atentia este captata de alegerile pentru Parlamentul European si de cele locale. Liberalii si-au trecut in palmares inca o victorie. Pana la desemnarea prin vot a reprezentantilor in forul european, senatorul de Constanta Virgil Serbu a fost desemnat sa reprezinte Romania la Bruxelles. In ce priveste alegerile locale, liberalii sunt cotati printre favoriti, alaturi de colegii de Alianta, in multe dintre localitatile judetului. Popularitatea de care se bucura in randul electoratului a intarit convingerea ca partenerii de Alianta se vor aseza la carma multora dintre administratiile locale. Marele semn de intrebare este legat de cucerirea administratiei municipiului Constanta. Nici una dintre filialele locale nu a facut publica oferta pentru functia de primar al capitalei de judet. Constantin Matei, liderul liberalilor de la organizatia municipala Constanta, si-a exprimat public neincrederea fata de partenerii cu care ar trebui sa intre in cursa pentru castigarea administratiei locale. Reprezentantii PNL sunt convinsi ca viitorul edil al orasului va fi un liberal, pentru ca vor reusi in timp util sa identifice candidatul care sa fie pe placul constantenilor.

Obiective-tinta

Un alt obiectiv pe care membrii PNL si l-au fixat este castigarea Consiliului Judetean Constanta. Victor Manea, reprezentant al PNL in forul judetean, considera ca adoptatea unei legi prin care conducerea acestor institutii sa fie desemnata prin vot uninominal este neaparat necesara. „Cetatenii vor putea, astfel, sa-i traga la raspundere pe cei pe care i-au ales sa gestioneze problemele judetului. Urmeaza o perioada destul de grea, cea privind folosirea sumelor ce vor veni in urma primirii Romaniei in Uniunea Europeana. Strategia elaborata la nivelul CJC trebuie sa cuprinda toate localitatile, mai ales ca exista zone in care, abia acum, alimentarea cu apa nu mai reprezinta un lux, si se vorbeste, in sfarsit, despre introducerea canalizarii. Eu cred ca cetatenii judetului Constanta merita mult mai mult. Trebuie sa dispara practica conform careia capitalul electoral se castiga pe baza asigurarii unui minim de confort pentru locuitorii care au ales in fruntea comunitatilor oameni, promovati de partide, care si-au asumat responsabilitatea de a rezolva problemele locale. Interesul edililor ar trebui sa fie binele cetatenilor, nu cel al formatiunii pe care o reprezinta. La fel de responsabili trebuie sa fie cei care vor administra judetul. Culoarea politica trebuie sa dispara atunci cand se vorbeste despre populatia uneia dintre cele mai importante zone ale tarii”, a declarat Victor Manea. Pentru administratia centrala si locala, 1 ianuarie 2007 reprezinta un nou inceput. Romanii trebuie sa dovedeasca faptul ca au meritat sa intre intr-o familie in care regulile sunt respectate. In urmatoarea perioada trebuie sa demonstram ca ne dorim sa ajungem la acelasi nivel cu tarile membre UE si ca stim sa gestionam banii pe care comunitatea ii va pune la dispozitie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă