Reuniunea de la Mamaia a Asociatiei Balcanice de Mediu a lamurit mai multe aspecte legate de gestionarea plajelor, combaterea eroziunii costiere, pescuit si turism. Reprezentantii municipalitatii Constanta considera ca exemplul tarilor membre UE trebuie urmat in ceea ce priveste viziunea si strategia pentru zonele de coasta si dezvoltarea turismului. Reprezentantii tarilor membre ale asociatiei vor transmite Comisiei Europene concluziile, printre care si cea privind necesitatea construirii de porturi, puncte de atractie pentru turisti.
Asociatia Balcanica de Mediu (Balkan Enviromental Association – BENA), in colaborare cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, a organizat la Mamaia, in perioada 13-15 octombrie, conferinta internationala cu tema „Calitatea vietii si mediului inconjurator: cerinta pentru integrarea in Uniunea Europeana”. Reprezentati ai Bosniei si Hertegovinei, Bulgariei, Greciei, Italiei, Macedoniei, Romaniei, Serbiei si Turciei au prezentat lucrari cu tematica de mediu. Participantii au fost implicati in dezbateri, pe sectiuni tematice, privind „Managementul durabil al apelor, zonelor umede si pescuitului”, „Managementul calitatii solului si a aerului”, „Surse regenerabile de energie”, „Dezvoltare durabila”, „Legislatie si educatie de mediu” si „Impactul calitatii mediului asupra sanatatii”. Scopul manifestarii a fost promovarea principiilor protectiei, conservarii si utilizarii durabile a resurselor naturale, in concordanta cu cerintele aderarii la Uniunea Europeana. In urma dezbaterilor pe tema „Managementul durabil al zonei costiere” s-a ajuns la concluzia ca problema trebuie si poate fi rezolvata numai prin implicarea cat mai multor factori de interes.
Se invata din greseli
Reprezentantii tarilor riverane Marii Negre si Mediteranei au discutat ore in sir despre managementul durabil al zonei costiere. Fokion Vosniakos, presedintele BENA, a sustinut ca viitorii parteneri ai UE, si nu numai, trebuie sa ia in calcul in momentul in care trateaza aceasta problema greselile pe care le-au facut altii. Vosniakos a insistat asupra legislatiei din tarile viitoare membre, ce trebuie adaptata la prevederile valabile in UE. „Adoptarea legilor nu trebuie sa fie afectata de micile conflicte politice, mai ales ca este vorba depre acte normative care se armonizeaza la cele europene”, a declarat presedintele BENA.
Strategie bine pusa la punct
Reprezentantul Ministerului Mediului, Dumitru Dorogan, a declarat ca strateagia Romaniei a iesit din biroul ministrului si se afla in dezbatere publica. Documentul, a sustinut oficialul roman, va clarifica situatia zonei costiere de pe teritoriul Romaniei, inclusiv dezvoltarea turismului si agroturismului in Delta si pe litoral. Scopul masurilor ce vor fi aplicate este de a proteja biosfera Deltei Dunarii si a combate eroziunea costiera. Specialistii care au lucrat la elaborarea strategiei au luat in calcul imbunatatirea infrastructurii, baza pe care se va dezvolta zona costiera. Dorogan a tinut sa precizeze ca pentru elaborarea actului normativ s-a studiat legislatia in domeniu a zece tari, inclusiv cea a Statelor Unite. Concluzia ar fi ca Romania este pregatita pentru aderare prin legislatia ce urmeaza sa fie adoptata.
Opinia specialistilor
Directorul Institutului pentru Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanta a fost cel care a pus degetul pe rana: legislatia in domeniu trebuie sa aiba la baza date realiste, obtinute prin monitorizare, iar informatiile, furnizate in timp real, sa fie folosite pentru aplicarea unor masuri concrete. Simion Nicolaev a spus ca, din nefericire, Comitetul National pentru Zona Costiera, format din spacialisti si reprezentanti ai administratiilor locale, nu are putere de decizie. Legislatia romaneasca in domeniu trebuie armonizata la cea europeana, dar cu respecarea particularitatilor zonei.
Regandirea turismului
Presedintele BENA a facut o paralela intre turismul din Mediterana si cel de la Marea Neagra: spre deosebire de Grecia, unde soarele straluceste aproape tot anul, in Romania si Bulgaria sezonul estival dureaza doar doua luni. Visniakos le-a sugerat oficialilor romani sa se gandeasca la alte variante pentru atragerea turistilor. Presedintele BENA a dovedit ca este un cunoscator al Romaniei din moment ce s-a gandit ca turistii din alte tari ar putea fi interesati de manastirile din Moldova. „Administratiile locale ar trebui sa fie cele care sa gestioneze problemele in zona litoralului”, a declarat Vosniakos. In Grecia s-au constituit asociatii in care sunt grupate autoritatile locale care au un buget propriu. Activitatile (de exemplu, salubrizarea) sunt incredintate unui singur operator care poate elebora propriile proiecte prin care sa atraga bani de la UE. Presedintele BENA a atras atantia asupra pericolelor la care sunt supuse viitoarele membre UE, dar si tarile riverane Marii Negre. Expansiunea constructiilor diminueaza resursele de apa, iar defrisarile pot avea efecte grave asupre zonelor respective.
Mai bine pentru Constanta
Aspectele discutate au fost de mare interes pentru administratia municipiului Constanta. „Una dintre prioritatile clare pentru tarile membre UE este construirea porturilor turistice. Sper ca reprezentantii Ministerului Mediului din Romania sa ia act de acest fapt de care ar putea sa tina seama la elaborarea legii zonei costiere. A mai reiesit clar ca in tarile membre managementul plajelor este responsabilitatea autoritatilor locale. Convingerea mea este ca, dupa 1 ianuarie 2007, chiar si domnii ministri de la noi, indiferent de culoarea lor politica, vor trebui sa ia in calcul acest aspect pentru ca nu mai este loc de intors. Daca intram in Europa, vom dansa pe melodia pe care o canta Europa. In ce priveste soseaua de coasta, reprezentantul Turciei a avut dreptate. Inainte de a construi marinele, ca cele din Portul Tomis sau Mamaia, trebuie sa rezolvam problema infrastructurii. Sper ca acest lucru a ajuns la urechile cui trebuie”, a declarat Nicolae Nemirschi, viceprimar al municipiului Constanta.