Ieri a fost inaugurat un proiectat demarat de municipalitate în 2009. Este vorba de restaurarea şi reamenajarea zonei peninsulare – Piaţa Ovidiu. Viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, împreună cu echipa care a lucrat la proiect, a vorbit la faţa locului despre această investiţie. Edilul a ţinut să sublinieze că munca în sine la acest proiect nu a fost deloc uşoară, chiar anevoioasă din cauza lucrărilor subterane. „Acest proiect trebuia suprapus peste ceea ce se află dedesubt, şi anume reţele de utilităţi, apă, canalizare, energie electrică, gaz etc. Trebuia suprapus peste un grafic de lucrări şi peste un grafic de finanţări. Nu vă imaginaţi ce se află dedesubt, câte ţevi, câte fire, câte conducte, şi noi am făcut toate lucrurile acestea în mai puţin de un an de zile”, a spus acesta.
Ultimatum pentru imobilele părăsite
De asemenea, Făgădău a avertizat proprietarii imobilelor din perimetrul Pieţei Ovidiu. Aceştia sunt atenţionaţi să nu lase în paragină propriile investiţii care se află în zona istorică a oraşului. În caz contrar, ei riscă sancţiuni aspre din partea municipalităţii.
„Cred că am făcut faţă la un nivel pe care mi-l doresc urmat de către privaţi. Vreau să trag un semnal de alarmă către deţinătorii de imobile din zona peninsulară. Începând de astăzi (n.r., ieri), atitudinea noastră de colaborare devine ultimativă. Cei care nu vor înţelege să nu se alăture demersului nostru, investiţiei, muncii de echipă, înţeleg că nu apelează la calea colaborării şi aleg calea autorităţii. Nu mă voi da la o parte să fac sesizări către toate organele pentru cei care distrug monumente. Nu mă voi da la o parte să-i descurajez pe cei care îşi permit să batjocorească investiţiile noastre. Îi vom sancţiona până când vor înţelege să facă şi ei măcar la nivelul la care am făcut noi o investiţie pentru proprietatea lor dar care viciază şi proprietatea noastră. Nu mă voi da la o parte să alcătuiesc o echipă care să-i sprijine pe cei care vor să facă treabă. Le punem la dispoziţie toate studiile de specialitate şi un traseu facil al documentaţiei de autorizare atâta vreme cât ea se încadrează în sensul acestei reabilitări. În plus, toţi deţinătorii de terase, de spaţii comerciale din zona peninsulară vor trebui să se alinieze unui concept unitar”, a completat reprezentantul Primăriei.
Imaginea contează
Piaţa Ovidiu are acum alt aspect. A fost schimbată în totalitate infrastructura şi au fost montate lampioane. Pavajul a fost realizat din plăci de granit cu suprafaţă antiderapantă. Trotuarul denivelat din jurul muzeului a fost desfăcut şi înlocuit cu zona pietonală la nivel, care este în continuarea zonei pietonale ocazional carosabilă. Bordurile vechi au fost scoase şi au fost înlocuite cu borduri din piatră. Spaţiul a fost animat de câteva băncuţe aşezate chiar în jurul statuii lui Ovidiu. Din acest loc, oamenii pot vedea marea sau Muzeul de Istorie. Zonele verzi au fost amenajate prin completarea la nivel cu pământ vegetal şi plantare de arbuşti şi gazon. În viitorul apropiat, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor, municipalitatea are în vedere organizarea unor concursuri de arhitectură şi refacerea faţadelor celor două blocuri care se află în apropierea instituţiei de cultură. În prezent, se lucrează la străduţele care dau în Piaţa Ovidiu.
PROBLEME. Piedici guvernamentale
„În momentul în care am început să planificăm ordinea proiectelor, mi-aş fi dorit ca Piaţa Ovidiu să fie ultimul proiect, să fie nodul papionului, să fie încununarea muncii noastre. Din păcate, vechiul Guvern ne-a amestecat atât de tare şi graficele, şi gândurile, şi munca, încât am ajuns să-l inaugurăm primul acest proiect” – Decebal Făgădău (foto), viceprimar al municipiului Constanța.