Clujenii sunt invitaţi să semneze liste de susţinere pentru păstrarea integrităţii Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Anunţata dezmembrare a Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a dus chiar la crearea unei adevărate petiţii pentru integritatea acesteia. Astfel, clujenii vor avea la dispoziţie mai multe liste, în sediile a nouă instituţii publice aflate în proprietatea Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, în care aceştia îşi pot oferi semnăturile în favoarea păstrării Mitropoliei. „Este o datorie a noastră, a fiecărui membru al comunităţii, de a face tot ceea ce putem pentru a păstra Mitropolia condusă astăzi de ÎPS Andrei în hotarele pe care le-a statornicit regretatul Bartolomeu Anania. Clujul şi clujenii trebuie să păstreze această mitropolie, iar în acest sens am iniţiat o campanie publică de susţinere. Sper ca membrii comunităţii noastre să susţină această idee”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.
Acesta îi aşteaptă pe clujeni să semneze listele aflate atât la sediul Consiliului Judeţean, cât şi la Aeroportul Internaţional, la Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene Cluj, Compania de Apă Someş, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”, Muzeul de Artă sau chiar stadionul Cluj Arena. „Cred că noi, membrii comunităţii adunate la un loc de ÎPS Bartolomeu, şi astăzi păstorite de către ÎPS Andrei, avem datoria de a ne strădui în a face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a îndrepta ceea ce, spun eu, Sfântul Sinod a judecat strâmb. Credinţa celor mulţi nu este nicidecum o marfă, iar sufletul curat nu este monedă de schimb. Din acest motiv fac apel la toţi clujenii, indiferent de religie, să semnăm un apel public pentru păstrarea, în forma care a fost promovată de ÎPS Bartolomeu, a Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului”, a mai spus Tişe.
Ce au decis membrii Sinodului
Reacţia preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj vine în contextul în care, vineri, membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe Române au decis dezmembrarea Mitropoliei cu sediul la Cluj. Astfel, Arhiepiscopia Ortodoxă cu sediul la Alba Iulia şi Eparhia Ortodoxă din Oradea au revenit sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului, cu sediul în Sibiu. Sinodul Mitropoliei clujene a fost de acord cu trecerea arhiepiscopiei de Alba Iulia sub ascultatea mitropolitului Sibiului, IPS Laurenţiu Streza, însă s-a opus în privinţa rearondării Eparhiei de Oradea, care nu are nici continuitatea teritorială cu Mitropolia Ardealului, iar din punct de vedere istoric are mult mai multe legături cu Clujul decât cu Sibiul.
Însă, cu toată opoziţia ierarhilor mitropoliei clujene, membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe Române au votat rearondarea „la pachet” a eparhiilor din Transilvania. Astfel că Mitropolia Ardealului, cu sediul în Sibiu, are în componenţă Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Albei Iulii, Episcopia Harghitei şi Covasnei, Episcopia Devei şi Hunedoarei, care s-a desprins tot cu acest prilej de Mitropolia Banatului, şi Episcopia Oradiei şi Bihorului. Mitropolia ortodoxă cu sediul la Cluj a rămas cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, cu Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi cu Episcopia Sălajului.
Un nou nume
De asemenea, ca urmare a rearondării eparhiilor din Transilvania, a fost schimbat şi numele Mitropoliei clujene. Până acum, aceasta se numea Mitropolia Ortodoxă a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. De acum înainte, ea se va numi Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.