Situatia pescuitului comercial, atat avantaje cat si riscuri, dupa aderarea la Uniunea Europeana, a fost discutata, ieri, la Constanta, de reprezentantii Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.
Gheorghe Vacaru, responsabil cu programele de integrare din cadrul ANPA, a declarat ca „dupa ce vom deveni membri UE, se vor derula mai multe programe clasificate pe trei fonduri structurale, respectiv fondul de dezvoltare regional, fondul social economic si fondul de coeziune (ce are ca menire reducerea diferentelor dintre diverse regiuni ale Uniunii). Totodata, acestora li se vor adauga inca doua programe, care se adreseaza direct ANPA, asa cum ar fi fondul european de dezvoltare rurala si agriculura si fondul european pentru pescuit. Toate se vor desfasura intre anii 2007-2013”. Asa cum au recunoscut si reprezentantii ANPA, folosirea acestor fonduri nu va fi un lucru usor. „Pentru a putea beneficia de bani trebuiesc alcatuite doua documente importante. Un plan strategic si un program operational strategic. Prin acestea se urmareste, in mod individual, prezentarea masurilor de care Romania ar avea nevoie pentru dezvoltarea sistemului pescaresc. Lucrurile trebuie luate in serios, mai ales ca anul viitor se pare ca se va inregistra un varf negativ la pescuitul in Marea Neagra”, a mentionat Gheorghe Vacaru.
Recifuri artificiale in Marea Neagra
Conform ultimelor statistici, in mometul de fata, la Marea Negra sunt inregistrate 380 de ambarcatiuni, iar in Delta Dunarii 592 de nave de pescuit, aproape jumatate din totalul vaselor de pescuit din Romania. Conform reglementarilor care vor intra in vigoare cel mai probabil din iunie 2007, avand in vedere ca se va impune o valoare stricta a pestelui care va putea fi pescuit, incetarea activitatii navelor se va putea face prin transformarea lor in recifuri artificiale sau prin taiere la fier vechi. Inregistrearea unui nou vas de pescuit se va face numai daca valoarea maxima impusa nu este depasita. „Partea proasta, daca se poate spune asa, este faptul ca banii vor fi primiti in sistemul in care a functionat programul SAPARD, adica la sfarsitul proiectului. Din fericire, insa, cele peste 40 de milioane de euro ce vor veni anual sunt suficienti pentru a pune pe picioare pescuitul romanesc”, a spus Gheorghe Vacaru. Pescuitul la scara mica este avantajat de proiectele care se vor derula pe banii UE, atat prin conditiile impuse, cat si prin cantitatea de bani publici implicati, de cele mai multe ori peste 40% din valoarea necesara. O data cu dezvoltarea comunitatilor, proiectele duc, in paralel, o campanie de amplificare a valorii turismului in aceste zone. Suma maxima care poate fi acordata in aceste cazuri este de 50.000 de euro.