Medicii neurologi de la Spitalul Judeţean Constanţa spun că au din ce în ce mai des pacienţi de 35 de ani, deşi în trecut vârsta medie era de 50 de ani.
Bolile vasculare au umplut Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Dintotdeauna, în secţia Neurologie, cazurile internate au fost foarte grave, iar bolnavii sunt de obicei persoane în vârstă care au şi hipertensiune, cardiopatie, diabet zaharat, boli renale, cancer, arteriopatie etc., în care accidentul vascular cerebral devine adesea punctul culminant şi dramatic al existenţei acestor oameni. De la începutul anului şi până în prezent, la SCJU au fost internaţi peste 3.000 de bolnavi la Neurologie. Altfel spus, a declarat directorul medical al unităţii sanitare, dr. Cătălin Grasa, 85% din cei internaţi au această patologie, adică accidente vasculare cerebrale, ischemice, hemoragice sau sechele.
El a semnalat încă un fenomen îngrijorător şi anume că din ce în ce mai mulţi tineri ajung la spital din cauza accidentelor vasculare. Motivul? Stresul, hipertensiunea, colesterolul crescut şi lipsa de mişcare. „Sunt boli grave care afectează nu numai bătrânii, dar şi grupa mijlocie de vârstă şi tinerii. Tocmai de aceea medicii de familie ar trebui să aibă un rol important, pentru că avem chiar familii întregi de bolnavi vascular”, a precizat, la rândul său, şeful secţiei Neurologie, dr. Anca Hâncu. Cei mai importanţi factori care conduc la apariţia acestor boli sunt factorii de stres, mai ales stresul de la locul de muncă. Alţi factori care trebuie combătuţi sunt infecţiile prost tratate, alcoolismul cronic şi excesiv, drogurile; efortul fizic ar fi singurul antidot care ar putea anula factorii de risc. Problema este că în ultimii ani vârsta de debut a bolilor vasculare este din ce în ce mai scăzută. „Înainte eram obişnuiţi să avem pacienţi de la 50 de ani în sus, acum boala îşi face debutul de la 35-37 ani. La fel de întâmplă şi în cazul afecţiu-nilor oncologice sau al infarctului miocardic. Avem mulţi pacienţi tineri cu afecţiuni grave”, a subliniat dr. Grasa.
Faceţi cât mai multă mişcare
Pacienţilor diagnosticaţi cu accident vascular li se recomandă cât mai multă mişcare. „Faptul că avem tot mai mulţi bolnavi tineri este de-a dreptul îngrijorător. Unii suferă de infarct cerebral cu tulburări de limbaj, alţii au alte probleme. Oricum, de la 50 de ani în sus, mişcarea este foarte importantă, măcar de trei-patru ori pe săptămână”, spune şeful secţiei de Neurologie, dr. Anca Hâncu.