18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPerformanta obtinuta printre ruine

Performanta obtinuta printre ruine

– Bazele sportive sunt lasate in paragina, iar fondurile alocate abia pot acoperi salariile angajatilor.
– Marii campioni ai natatiei au ales sa se antreneze in strainatate, dupa ce bazinele au fost paralizate de lucrari.

S-a tot vorbit despre faptul ca sportul romanesc nu se afla tocmai pe drumul performantei si multa cerneala a curs in jurul acestui subiect. si totusi, reusitele "minune" produse de sportivii romani la olimpiade, campionate europene si mondiale ne dau sperante ca intr-o buna zi privirea celor de sus se va indrepta si spre bazele sportive lasate in paragina si vor lua masuri asupra celor care le au in grija. Constanta este unul dintre centrele care a furnizat periodic mari campioni, insa din nefericire nu este un oras care sa se poata lauda cu o baza materiala impresionanta.

Bazin transformat in sala de bingo
Cu toate astea, lipsa unui bazin olimpic nu a impiedicat ca de aici sa plece cel mai mare nume al natatiei romanesti, Razvan Florea, medaliat cu bronz in 2004 la Atena. Putini isi mai aduc aminte ca unul dintre cele mai mari bazine de inot al orasului se afla in statiunea Mamaia, la Hotel Parc. Insa la mijlocul anilor ’90 a fost stearsa urma acestuia dupa ce a fost scos la vanzare de societatea detinatoare, SC Mamaia SA. Doar doi centrimetri ii mai lipseau pentru a fi la standardele olimpice, si anume 50 de m lungime. In locul lui a fost amenajata o uriasa sala de bingo care era atractia de zi si de noapte a celor dependenti de distractie si de jocuri de noroc. Acum, acele vremuri au apus si sala de bingo a cazut prada uitarii la fel ca si bazinul. Intre timp, singurul loc folosit pentru antrenamente a ramas cel de la Palatul Copiilor. Vechi si deja suprasolicitat, acesta a fost inchis pentru modernizare acum aproximativ un an. "Sa zicem ca aproximativ 60% din lucrare a fost parcursa. Aici este vorba de o investitie ce se ridica la aproape un milion de euro. Din vechiul bazin nu au ramas decat peretii, iar tot ce tine de faianta, gresie, tamplarie si instalatie a fost schimbat. Singurul lucru care nu poate fi schimbat este lungimea acestuia, care in momentul de fata este de 25 de m. Speram ca lucrarile sa fie finalizate pana la sfarsitul lunii septembrie", a spus directorul de la Palatul Copiilor, Ilhan Mustafa. Grupele de natatie au fost impartite, doua urmand a se antrena in bazinul Hotelului Palm Beach din Mamaia, iar celelalte sase fiind transferate la baza Academiei Navale "Mircea cel Batran". Razvan Florea a ales sa se antreneze in Bucuresti si in SUA.

Atletismul ar putea ajunge in complexul "Badea Cartan"
Daca la capitonul natatie lucrurile stau precum au fost prezentate, atletismul pare sa intre si el in sfera problemelor. De pe stadionul Farul ar putea disparea in curand pista sintetica de atletism. si asta, pentru ca noile cerinte ale UEFA prevad marirea suprafetelor de joc a terenurilor de fotbal. Pentru realizarea acestui lucru, este prevazuta anularea a cel putin doua randuri de pista si acoperirea lor cu gazon pentru ca stadionul sa se incadreze in standarde. Hotararea de modificare a lasat loc disputelor aparute intre conducerea DSJ si unii  antrenori. "Singura solutie ca sa ne putem alinia la normele europene este marirea terenului prin anularea pistei de atletism. Cu siguranta se va gasi o solutie, iar atletismul va avea o baza a lui", a spus consilierul DSJ, Emil Ionescu.
Una dintre solutii ar fi mutarea antrenamentelor in complexul "Badea Cartan". Iar de aici incepe "telenovela"! Baza sportiva se afla intr-o stare deplorabila, cu tribune lasate in voia balariilor si cu un teren lipsit aproape in totalitate de gazon. "Ar putea fi singura solutie, asta daca nu se va opta pentru largirea pistei spre tribune. Noi nu putem influenta in vreun fel sau altul soarta acestei baze, dar faptul ca se doreste mutarea acelor piste, mie mi se pare o idee un pic fortata. In acest moment, doar echipa de rugby juniori a liceului nostru isi efectuaza acolo antrenamentele", a declarat directorul Liceului cu Program Sportiv, Andrei Semerjai.
Pana la solutionarea acestor probleme, suferinta sportului constantean ar putea fi alinata de vestea ca in curand se va construi o Sala Polivalenta.

– O sala noua de 10.000 de locuri

"Primaria si Consiliul Judetean Constanta au pus la dispozitie spatiul unde urmeaza sa se construiasca noua Sala Polivalenta. Ambele institutii vor finanta acest proiect cu cate 20% din valoare investitiei. ANS va suporta alti 20%, restul urmand a veni din fonduri nerambursabile. Edificiul va fi ridicat in partea de nord a orasului si va avea 10.000 de locuri", a spus directorul executiv DSJ, Elena Frincu. Constructia este prevazuta cu un bazin olimpic de inot si un centru SPA pentru intretinerea sportivilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă