Zeci de elevi se pregătesc în fiecare an, la Liceul Sportiv din Constanţa, pentru a deveni mari jucători de tenis, precum exemplele locale Pavel, Tecău şi Halep.
Este binecunoscut faptul că pentru a face performanţă în domeniul sportiv este nevoie de talent, perseverenţă şi de foarte multă muncă. Pe lângă acestea, ar mai fi nevoie de susţinere financiară pentru echipamente şi deplasările în turnee. Unul dintre sporturile costisitoare este tenisul de câmp, un sport nobil, despre care Andrei Szemerjai, directorul Liceului cu Program Sportiv Nicolae Rotaru din Constanţa, spune că îşi alege sportivi de toate vârstele. Directorul constănţean subliniază faptul că, odată adus în sistem, copilul talentat poate fi instruit după un anumit nivel, însă pentru a depăşi acest nivel este nevoie ca acesta să participe la competiţii de top. „Noi putem susţine doar competiţiile din calendarul oficial. Un copil talentat va trebui să treacă prin furcile caudine ale turneelor de calificare”, completează directorul constănţean.
În prima etapă, cheltuiala familiei este legată de asigurarea unei părţi din ceea ce înseamnă contravaloare casă şi masă în internatul liceului. Un lucru deloc uşor pentru familiile cu venituri mici. În plus, pentru elevii săraci, LPS Nicolae Rotaru acordă în jur de 80 de burse lunar. „Copiii trec pe întreţinere totală a liceului atunci când demonstrează că au valoare şi pot produce mari performanţe sportive. Simona Halep era sportiva noastră, însă noi am oferit baza materială, terenurile, profesorii, apoi un club privat a pus la dispoziţie finanţarea turneelor şi atunci Simona a jucat în turnee internaţionale şi a ajuns jucătoare profesionistă”, conchide Andrei Szemerjai. Precizăm faptul că, în prezent, în internatul liceului cu profil sportiv din Constanţa locuiesc 134 de elevi din judeţ. Dintre tenismenii de valoare internaţională care au învăţat la LPS Nicolae Rotaru îi amintim pe Andrei Pavel şi Horia Tecău.
Un sport costisitor
„Tenisul de câmp este un sport care presupune un calendar deosebit de competiţii şi un efort financiar legat de materialele sportive (mingi, rachete, racordaje), care nu sunt ieftine deloc. De aceea nu o să găsiţi niciodată în nici o secţie de tenis de câmp copii proveniţi din mediul rural. Poate nu e normală treaba asta. Profesorii noştri nu se duc să facă selecţie în mediul rural şi cred că acest lucru este un factor limitativ vizavi de performanţă. Sunt convins că şi acolo s-ar putea găsi copii cu înclinaţii”, spune Andrei Szemerjai.
134 elevi din judeţul Constanţa se pregătesc la Liceul Sportiv.