6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialPe cine mizează UDMR la alegerile europene

Pe cine mizează UDMR la alegerile europene

UDMR îşi consolidează reputaţia de cea mai conservatoare forţă politică din Parlamentul României. După ce UDMR a fost ultimul partid parlamentar care a acceptat schimbarea de generaţii la vârf, iar liderul Uniunii din anii 1990, Bela Marko, i-a predat ştafeta fostului ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen, garda veche din formaţiunea maghiarilor ardeleni a reuşit să îşi conserve poziţiile.

Acest lucru este vizibil şi la alegerile pentru Parlamentul European, în care liderii UDMR vor miza exact pe aceeaşi europarlamentari care reprezintă din 2007 interesele Uniunii la Bruxelles şi la Strasbourg. Astfel, Hunor Kelemen a declarat la Cluj că ”lista candidaţilor UDMR la alegerile europene va fi deschisă de Iuliu Winkler şi Csaba Sogor”, urmaţi de secretarul UDMR pentru relaţii externe, Lorant Vicze, şi preşedintele Fundaţiei Transylvania Trust, Csilla Hegedus. Ea a fost şi consilier al lui Hunor Kelemen, în perioada în care acesta era ministru al Culturii.

În cursa internă pentru desemnarea candidaţilor la alegerile pentru Parlamentul European a mai participat şi fostul ministru pentru Minorităţile Naţionale, Peter Eckstein-Kovacs. Însă, în contextul în care el a primi abia poziţia a patra, loc neeligibil, Peter Eckstein-Kovacs a cerut să fie trecut pe ultimul loc. Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat că lista ar putea fi modificată, în urma negocierilor cu Partidul Civic Maghiar. El a adăugat că aceste negocieri nu vor privi primele două locuri, cele considerate eligibile.

Candidaţii UDMR se vor confrunta cu cei ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, care va fi deschisă, probabil, de actualul europarlamentar Laszlo Tokes, fost vicepreşedinte al Parlamentului European. Laszlo Tokes este, la rândul său, membru al Parlamentului European din anul 2007. Iniţial, el a candidat ca independent pentru legislativul Uniunii Europene. Pe atunci episcop reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes a beneficiat de sprijinul masiv al clericilor protestanţi din vestul Transilvaniei şi, astfel, a reuşit să strângă voturile necesare pentru accederea în Parlamentul European.

În aceste condiţii, în anul 2009, au urmat negocieri intense între liderii UDMR şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, un ONG creat de Laszlo Tokes şi care ar trebui, în viziunea actualului europarlamentar, să fie un soi de organizaţie-umbrelă, deasupra UDMR, Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania şi Partidului Civic Maghiar. Ca urmare a acestor negocieri, Laszlo Tokes a primit în anul 2009 primul loc pe lista candidaţilor UDMR pentru Parlamentul European, iar ca urmare a unei mobilizări foarte bune a electoratului maghiari, UDMR a trimis trei reprezentanţi la Bruxelles şi Strasbourg. De atunci, însă, relaţiile dintre Laszlo Tokes şi conducerea UDMR s-au deteriorat constant. Laszlo Tokes a ajuns vicepreşedinte al Parlamentului European, însă nu cu sprijinul UDMR, ci cu cel al FIDESZ, principalul partid de guvernământ din Ungaria, şi al premierului de la Budapesta, controversatul Viktor Orban, vicepreşedinte al Partidului Popular European.

Cine sunt cei doi europarlamentari ai UDMR

În opinia conducerii UDMR, cei doi candidaţi pentru Parlamentul European aflaţi pe locuri eligibile ar urma să reprezinte cele două mari comunităţi istorice ale maghiarilor ardeleni. Iuliu Winkler, care este preşedintele UDMR Hunedoara şi care a fost, de asemenea, ministru delegat în Guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, ar urma să reprezinte maghiarii din Transilvania de Vest şi pe cei din Banat.

Csaba Sobor, un cleric reformat cu un discurs radical cu nuanţe extremiste, ar urma să îi reprezinte pe maghiarii din Secuime.

În timp ce Iuliu Winkler s-a făcut remarcat drept unul dintre reprezentanţii Partidului Popular European cu contribuţii foarte bune în dezbaterile legate de economie, Csaba Sogor nu s-a remarcat prin nimic altceva decât prin demersurile care vizează obţinerea sprijinului occidental pentru secuii care cer autonomie, fără însă să reuşească să stârnească mari simpatii printre politicienii de vârf din Uniunea Europeană.

Hunor Kelemen a anunţat la Cluj cine vor fi candidaţii pentru Parlamentul European

 

Cele mai citite

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, sarcasm la adresa lui Donald Trump: America mexicană sună bine

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a reacționat, miercuri, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus că Golful Mexic va deveni "Golful Americii"...

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă