1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialPDL începe regruparea din Transilvania

PDL începe regruparea din Transilvania

O serie de politicieni şi de intelectuali din zona Dreptei au început să se regrupeze în jurul PDL, partid care a suferit o înfrângere usturătoare la alegerile locale.

 

PDL pare să fi ajuns în situaţia unui boxeur care s-a trezit din pumni. După înfrângerea catastrofală de la alegerile locale, în care au rezistat doar redutele acestui partid din Transilvania şi câţiva primari de la Sud şi de la Est de Carpaţi, a urmat întregul scandal legat de demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Acesta din urmă a dus la mobilizarea alegătorilor de dreapta, care au boicotat cu succes referendumul pentru demiterea şefului statului.

Acest lucru a permis PDL să înceapă să se regupeze, iar procesul a început din Transilvania, acolo unde acest partid a reuşit să îşi păstreze unele fiefuri, cum ar fi primăriile din Cluj-Napoca, Arad, Alba Iulia, Târgu-Mureş ori Braşov.

Foştii aliaţi devin democrat-liberali

Un semnal puternic a fost la Deva, acolo unde fostul primar, Mircia Muntean, a renunţat la postul de vicepreşedinte la nivel naţional al UNPR şi a anunţat că a devenit membru al PDL. Mircia Muntean a candidat la alegerile locale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, din partea Uniunii Social-Populare, care a inclus deopotrivă PDL şi UNPR. El a pierdut alegerile în faţa candidatului USL, Mircea Moloţ, însă a câştigat un mandat de consilier local la Deva. Acum, Mircia Muntean doreşte să candideze pentru un post de parlamentar. 

„Cred că PDL se află acum pe un trend bun şi va câştiga alegerile. Nu am negociat nimic pentru o funcţie în partid, am venit să muncesc în echipă”, a declarat Mircia Muntean. El nu este singurul lider din UNPR care îşi negociază trecerea la PDL. Surse din interiorul PDL spun că, în perioada următoare, trei din parlamentarii UNPR din Transilvania ar putea trece la democrat-liberali. Mai mult, este posibilă revenirea la PDL a doi deputaţi şi a doi senatori, care au plecat din această formaţiune politică în perioada în care democrat-liberalii se aflau la guvernare. „Consecvenţi la ceea ce am mai spus, că suntem o echipă, Mircia Muntean s-a înscris în PDL. Pentru mine reprezintă o satisfacţie şi vom rămâne consecvenţi principiilor de dreapta”, a declarat liderul PDL Hunedoara, Dorin Gligor. 

Negocieri pentru o mare coaliţie electorală

PDL nu vrea să se întărească doar prin recuperarea unor foşti aliaţi, ci este previzibilă şi crearea unei mari coaliţii electorale, care va include, pe lângă PDL, şi două partide mici, PNŢCD şi Partidul Noua Republică, precum şi două organizaţii civice cu scop politic. Este vorba de Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta, condusă de fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, şi Fundaţia Creştin-Democrată, condusă de intelectualul clujean, Adrian Papahagi.

Adrian Papahagi, senator?

Această alianţă ar putea duce la două candidaturi surprinzătoare pe listele PDL Cluj, în condiţiile în care filiala clujeană a acestui partid a evitat un dezastru prin faptul că fostul premier, Emil Boc, a câştigat Primăria Cluj-Napoca. Astfel, fostul preşedinte PDL al Consiliului Judeţean, Alin Tişe, ar putea candida, aproape cu certitudine, pentru un mandat de deputat pe colegiul din Cluj-Napoca în care a fost ales, acum patru ani, ca parlamentar PDL, deputatul independent Mircia Giurgiu. Alin Tişe ar putea primi un alt colegiu, la Turda, în cazul improbabil în care Mircia Giurgiu ar accepta oferta de a reveni în PDL, ceea ce ar reprezenta o mare surpriză, însă şansele lui Alin Tişe sunt maxime, indiferent de colegiul în care va candida. De asemenea, în colegiul senatorial în care a fost ales, pe lista PDL, actualul senator PC Şerban Rădulescu ar putea candida Adrian Papahagi.

Cele mai citite

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...

Republica Moldova aprobă o strategie de apărare pe zece ani: Accent pe securitate și integrarea în UE

Parlamentul Republicii Moldova, dominat de aleşi pro-occidentali, a adoptat joi o strategie de apărare pentru următorii zece ani. Documentul prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare,...

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...
Ultima oră
Pe aceeași temă