Guvernul Romaniei a elaborat in 1997 o hotarare prin care s-a aprobat finantarea pentru introducerea retelelor de alimentare cu apa a localitatilor. Judetul Constanta a beneficiat de programul „Soleh Boneh” prin care apa potabila curenta, pana nu cu mult timp in urma un lux, a intrat in viata oamenilor de la sate. Statii pentru alimentarea cu apa potabila functioneaza deja la Lipnita, Dulgheru, Crucea, Mircea Voda, Satu Nou, iar alte cinci sunt in lucru. In urmatoarea perioada, si pentru Dorobantu – comuna Nicolae Balcescu, Fantanele, Galita – comuna Ostrov si Dunarea – comuna Seimeni apa va curge la robinet, nu va mai fi scoasa din fantana. Administratiile locale au asigurat punerea in aplicare a unor proiecte care aduc satul romanesc mai aproape de prezent. Mai exista, insa, localitati in judetul Constanta care vor pasi in Uniunea Europena fara sa aiba asigurate conditiile minime impuse de civilizatie: apa potabila si canalizarea.
Creste nivelul de trai
Ceea ce nu s-a putut realiza pana acum se spera ca va fi pus in practica cu ajutorul fondurilor structurale ce vor veni in Romania imediat dupa aderarea la Uniunea Europeana. Guvernarea 2000-2004 nu a reusit sa asigure cheltuirea tuturor fondurilor pe care le-au avut la dispozitie administratiile locale pentru infrastructura. Dintr-o data, interesul primariilor a crescut ca urmare a perspectivei legate de aderarea la UE. 30 de miliarde de euro vor lua calea Romaniei pentru dezvoltarea durabila. Pana atunci, cu finantare din alte surse, se preconizeaza infiintarea retelelor de alimentare cu apa. Peste 5.000 de locuitori din satele apartinatoare unor comune vor avea parte de alte conditii de viata. La Seimeni si Fantanele, oamenilor le este greu sa creada ca nu peste mult timp vor bea apa de la cismea.
Buna de baut
Nu de putine ori apa, despre care se spune ca este datatoare de viata, a fost motiv de suferinta pentru oameni. Precipitatiile colmatau fantanile, apa putea fi otravita cu fel de fel de substante, iar oamenii au baut-o, in lipsa altor surse. Pentru 850 de oameni de la Seimeni cosmarul va lua sfarsit. „Vor beneficia de apa potabila 300 de gospodarii, mai ales ca aici au fost probleme cu calitatea apei. Apa este o adevarata binecuvantare. Cismeaua poate fi instalata macar in fiecare curte, pana cand oamenii vor avea posibilitatea sa isi traga apa in case. Oricum, pentru noi, este mana cereasca. Simtim si noi binefacerile civilizatiei”, a declarat Lucian Blaj, primarul comunei Seimeni.
„Minune” la Fantanele
Comuna Fantanele este una dintre localitatile nou-infiintate in judetul Constanta. Oamenii care au devenit cetateni ai noii localitati si-au pus mari sperante in conducerea administratiei locale, care trebuie sa-i scoata din saracie si sa le asigure conditii mai bune de trai. Masurile prin care se vor implini o parte din asteptarile oamenilor sunt pe cale sa se materializeze. Introducerea retelei de apa potabila este un prim pas. Primarul localitatii, Gheorghe Popescu, este multumit de faptul ca beneficiaza de proiect. „Aproape 2.000 de locuitori vor fi racordati, in viitorul foarte apropiat, la reteaua de alimentare cu apa potabila. Pentru multi dintre ei, mai ales pentru batranii care mai sunt in sat, este ca si cum au vazut pentru prima oara un televizor. Se bucura ca nu mai trebuie sa care apa cu galetile de la fantanile aflate la distante de sute de metri. Acum vor avea apa la doi pasi de casa, adica in batatura”, a declarat primarul. Nu in ultimul rand, pentru fiecare dintre localitatile beneficiare programul reprezinta crearea de noi locuri de munca, in conditiile in care statiile de pompare trebuie supravegheate 24 din 24 de ore. Chiar daca este vorba doar despre cateva posturi, viitorii angajati vor putea asigura un venit sigur familiilor.