ALBA. Arealul carstic al Muntilor Apuseni a gazduit, zilele trecute, o tabara speologica de scufundare, organizata in colaborare de catre Cluburile Speologice din Warsovia si Wroczlaw (Polonia), si Asociatia Speologica „Sfinx” din comuna Garda de Sus, judetul Alba. Potrivit presedintelui „Sfinx”, dr. Cristian Ciubotarescu, tabara a avut ca obiectiv principal explorarea de noi pasaje in Izbucul Galbenei, care dreneaza apa din pestera Cetatile Ponorului.
Intre cele doua pesteri scufundate sub munti exista o distanta de circa 2.500 de metri, in linie dreapta, de pasaje inca necunoscute, care au fost inventariate acum de speologii romani si polonezi.
Cristian Ciubotarescu a adaugat ca explorarea celei mai adanci pesteri scufundate din Munti Apuseni, Izbucul Tauz, a fost amanata de participantii la aceasta tabara, cu toate ca ei fac parte din echipa care a stabilit recordul de adancime la scufundare in pesteri in Romania. Acest fapt s-a datorat deceselor a trei speologi polonezi in accidente de scufundare.
Presedintele Asociatiei Speologice „Sfinx” Garda a mai spus ca in Izbucul Galbenei nivelul apelor a fost atat de mic incat cel de-al doilea sifon a putut fi depasit fara scufundare. „In urma unei ture care a durat circa sapte ore, speologii polonezi si romani au reusit sa gaseasca continuarea sifonului terminal, respectiv o galerie care coboara la adancimea de 15 metri, in prezent colmatata cu sedimente”, a afirmat Ciubotarescu.
Actiunile speologice romano-poloneze din Muntii Apuseni fac parte din planul de activitate al Asociatiei „Sfinx”, care a fost aprobat de Comisia Monumentelor Naturii in 2004, cu avizul Institutului de Speologie „Emil Racovita” – Compartimentul Cluj, si a fost instiintata si Administratia Parcului Natural Apuseni.