4.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialPartidul Liberal Democrat Constanta, o himera

Partidul Liberal Democrat Constanta, o himera

» PLD Constanta ar fi trebuit sa se dezvolte ca urmare a afluentei liberalilor din judet.

» La filiala Constanta membrii pot fi numarati pe degete, in ciuda declaratiilor liderilor.

Multa agitatie, declaratii cu care s-a incercat sa se rupa gura targului, adica a liberalilor de care Mircea Iustian s-a lepadat precum Pilat din Pont. Orientarea catre o miscare interna, in prima faza, ulterior transformata intr-o formatiune politica a fost rezultatul unor calcule pe care deputatul Mircea Iustian si le-a facut pentru a supravietui din punct de vedere politic. Pentru nimeni din judet nu mai era un secret ca deputatul nu mai avea nici o sansa sa castige un alt mandat. Fostii colegi din PNL nu erau dispusi sa-l mai sustina inca o data pentru a-l instala intr-un fotoliu de parlamentar. Fara Stolojan si Platforma Liberala, Iustian nu avea perspectiva nici unui refugiu politic. Ar fi fost condamnat la uitarea semenilor chiar daca pe parcursul timpului a indeplinit si functia de subprefect al judetului, in care nu a avut sansa sa se remarce prin nimic. Partidul Liberal Democrat a fost trambulina pe care, ca un adevarat gimnast, Mircea Iustian a batut pentru a se lansa intr-un salt politic care sa ii salveze cariera. Daca a avut nevoie de un colac de salvare, Puppy l-a gasit la momentul potrivit pentru a se salva de la naufragiul pe o insula pustie. Pentru a se relansa in politica, Iustian a gasit si oamenii potriviti, dintre cei care ii hranesc orgoliul cu generozitate. Unde mai pui ca dispun si de banii de care tanara organizatia are atata nevoie. Mai ca te poate convinge prin aplombul cu care deputatul si colegii de partid se lanseaza in viata politica.
Nicolae Ghiorghita este administratorul Clubului pensionarilor din Medgidia. A fost liberal, dar s-a lasat convins de Mircea Iustian sa se inroleze in PLD si sa pastoreasca miscarea in municipiul unde democratii au castigat primaria in 2004. Este constiincios: deschide clubul in fiecare dimineata, dar are si un birou in care isi primeste musafirii: o camera micuta care miroase a medicamente si in care se afla un pat de consultatii si un birou. Nea Ghiorghita, asa cum il stie toata lumea, este pensionar si este presedinte din noiembrie 2006, cand s-a infiintat organizatia PLD la Medgidia. Calculele liberal-democratilor s-au bazat pe popularitatea de care s-a bucurat PNL pe vremea cand presedinte era doctorul Mircea Talasman, acum viceprimar al orasului. Socotelile nu s-au prea potrivit. Liberalii nu au dat buzna la PLD, situatie care se manifesta la nivelul intregului judet. Nu se stie daca nu cumva piedica in calea "migratiei" catre PLD nu este chiar Mircea Iustian, care de multa vreme nu se mai bucura de increderea fostilor colegi de partid. Eforturile de a intra in gratiile unor oameni care sa puna pe roate activitatea politica au avut rezultate numai pentru conducerea centrala, care a apreciat doar aparentele: modul in care s-au desfasurat diferite actiuni, dar fara ca nimeni sa doreasca sa priveasca dincolo de aparente. Incidentul de la Techirghiol nu a ajuns la urechile mai-marilor partidului, chiar daca a implicat din partea organizatorilor un efort financiar semnificativ.

Au punctat doar pe hartie
Inainte ca Mona Musca sa paraseasca scena politica, a efectuat o vizita in judetul Constanta. Puppy stia foarte bine ca poate profita de pe urma imaginii Monei Musca. La Techirghol, fostul senator a vorbit in fata oamenilor care au umplut sala. Putini au fost insa cei care au stiut ca fiecare dintre participantti a primit cate 20 de lei (platiti zece inainte si zece dupa finalul sedintei!) pentru a-i asculta pe liderii PLD veniti sa transmita mesajul partidului. Pentru ca programul nu a fost respectat, Mona Musca a stat la intalnire doar zece minute. Conducerea organizatiei judetene Constanta a PLD a raportat la centru constituirea de organizatii locale in 30 de localitati si multe alte nuclee. Daca ar fi sa luam drept exemplu modul de constituire al organizatiei de la Plopeni vom avea o imagine mai clara asupra problemei. Mai- marele peste judet, Mircea Iustian, si membri ai conducerii filialei au dat fuga in localitate. Nu stim daca au gasit zece oameni amatori sa imbratiseze doctrina partidului si sa participe la desemnarea liderului local. Cert este ca acesta este modul in care conducerea de la Constanta intelege sa intareasca partidul in teritoriu pentru a-i sprijini pe democrati in lupta cu partidele care s-au coalizat impotriva lor. Iustian a avut grija sa induca, la nivelul conducerii centrale, ca atat timp cat este atacat este "puternic". Forta pe care o invoca nu are insa nici o baza. Poate doar calitatea de deputat sa cantareasca ceva atunci cand se pun in balanta popularitatea parlamentarului si cea a partidului condus de fosti liberali cu notorietate.

CONSECINTE
» SusTinere doar prin vorbe

Daca aceasta este situatia PLD in judetul Constanta, nu este greu de apreciat care va fi sprijinul pe care organizatia judeteana poate sa il ofere partenerilor de la PD peste doar patru zile, cand cetatenii judetului trebuie sa se prezinte la urne. Nicolae Ghiorghita de la organizatia Medgidia sustine ca lucrurile sunt sub control: nu conteaza numarul de membri, ci al simpatizantilor.

SPECIALISTUL
» Un deputat este suficient

Responsabilul de zona al PLD Dan Sarbu a declarat ca partidul a bifat judetul Constanta prin existenta unui deputat care se ocupa de intarirea organizatiei. Adevarul ascuns cu grija de conducerea judeteana l-au determinat pe Sarbu sa ia in calcul eventualitatea de a descinde in teritoriu pentru a evalua situatia la fata locului: de la modul de constituire al organizatiilor si numarul de membri, pana la reputatia oamenilor pe care Iustian i-a cooptat in conducerea filialei judetene. La Bucuresti nu s-a stiut nici despre Techirghiol si nici depre modalitatea de desfasurare a alegerilor.

Cele mai citite

Creștere alarmantă a violenței domestice: lovirea și amenințarea, principalele infracțiuni în 2024

La nivel naţional, au fost emise peste 12.000 de ordine de protecţie provizorii, aproape 5.000 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie Numărul faptelor...

Biden le cere americanilor să nu uite atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului

Joe Biden Biden l-a descris constant pe Trump ca pe o amenințare la adresa democrației Președintele Joe Biden i-a rugat pe americani, într-un articol de...

Numărul firmelor cu capital străin, înființate în România, a scăzut cu 13% în 2024

Firmele olandeze dețin cel mai mare capital social, circa 13.000 miliarde de dolari, în doar 6.210 firme În primele 11 luni ale anului 2024, România...
Ultima oră
Pe aceeași temă