3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialPartidul aduce stadionul la Timişoara

Partidul aduce stadionul la Timişoara

Primarul Nicolae Robu are în vedere construcţia unei arene de 45.000 de locuri, fără să îl intereseze faptul că deja au fost alocaţi 600.000 de lei pentru un proiect asemănător.

Stadionul „Dan Păltinişanu” din Timişoara va fi demolat, iar în locul său va fi construită o arenă ultramodernă. Această ştire a apărut prima dată la finalul lunii ianuarie 2012, atunci când consilierii judeţeni de la vremea respectivă au şi alocat 600.000 de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic. Între timp, atât conducerea Consiliului Judeţean cât şi primarul oraşului s-au schimbat, iar problema noii arene a fost atinsă pentru prima dată, ieri, de către actualul edil, Nicolae Robu (USL). 

Doar că pe noul primar al Timişoarei nu îl interesează că fosta administraţie judeţeană, condusă de către Constantin Ostaficiuc (PDL), a făcut primii paşi în acest sens, prin alocarea respectivilor bani publici şi vrea ca totul să fie luat de la zero. „Nu cred că un stadion trebuie realizat după proiecte mai vechi.  Eu nu am văzut decât nişte desene pe care le poate face cineva într-o singură zi, acolo nu era un proiect, ci un desen despre cum ar arăta un stadion. Dacă există mai mult de atât, foarte bine, însă asta am văzut eu. Mi-au fost arătate doar două sau trei desene care arătau aspectul stadionului şi atâta tot”, a explicat Robu de ce proiectul, pentru care consilierii au alocat sute de mii de lei, poate fi aruncat la gunoi. Dacă în acel plan erau trecute ridicarea unui stadion de 30.000 de locuri şi a unei săli polivalente lângă, pe modelul Clujului, actualul primar al Timişoarei vrea, deocamdată, doar o arenă de fotbal, dar cu 15.000 de scaune în plus.

Banii europeni, miza principală

Nicolae Robu a spus că a primit şi sprijinul Consiliului Judeţean în realizarea acestui proiect, iar în perioada următoare, partenerii vor stabili şi cu cât va contribui fiecare administraţie în parte. Totuşi, principala sursă de bani pentru construcţia arenei rămâne accesarea fondurilor europene. „În zilele noastre pentru a se ridica un stadion trebuie să se plece de la un concurs de soluţii internaţional obligatoriu, care să fie desfăşurat cât mai aproape de momentul construcţiei stadionului. Vrem ca, în măsura în care programele europene pentru 2014-2020 vor permite, finanţarea principală să fie asigurată din fonduri europene.

Deocamdată nu cunoaştem specificaţiile programelor europene pentru aceşti ani. Cert este că vrem să construim un stadion de 40.000-45.000 de locuri, ultramodern, care să poată găzdui atât evenimente sportive, cât şi artistice de prim rang. Proiectul noului stadion şi realizarea lui dorim să le facem în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiş.

Deja am avut discuţii cu domnul preşedinte Titu Bojin în acest sens”, a mai declarat primarul Timişoarei, care ar mai vrea lângă viitorul stadion spaţii comerciale, dar şi o parcare. Nicolae Robu nu îşi face probleme că ar putea bate vântul în tribunele viitorului stadion la meciurile de pe teren propriu ale actualei ACS Poli Timişoara, formaţie care evoluează în liga secundă. „Sunt optimist că, de la toamnă, Timişoara va avea din nou echipă în prima ligă. Ba mai mult, sunt sigur că în anii următori în acest oraş se va face din nou performanţă de cel mai înalt nivel pentru România în domeniul fotbalului”, a conchis primarul Timişoarei.   

Stadion şi sală

În şedinţa Consiliului Judeţean Timiş, din 31 ianuarie 2012, s-a discutat pentru prima dată despre demolarea arenei „Dan Păltinişanu” şi construirea unui alt stadion, de 30.000 de locuri, dar şi a unei săli polivalente de 10.000 de locuri. S-au propus şi trei variante în acest sens, „alăturarea”, „suprapunerea” sau „intersectarea” celor două construcţii, totul pentru ca spectatorii să poată face cât mai rapid trecerea de la un eveniment sportiv la altul. Cea mai scumpă variantă era cea în care stadionul să fie construit lângă sala polivalentă şi costa aproape 100 de milioane de euro.

 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă