16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialParlamentari fara fite la Strasbourg si Bruxelles

Parlamentari fara fite la Strasbourg si Bruxelles

» Profil de parlamentar: om obisnuit, simplu, care sta la coada ca sa-si cumpere mancare, nu poarta lanturi de aur ostentative, haine de "fite" sau pantofi de lac.

» Europarlamentarii au fost nevoiti sa lase fitele in tara.

Putini romani stiu cu exactitate cu ce se ocupa un parlamentar european, ce face el la Bruxelles si Strasbourg, dar, mai ales cum isi poate ajuta concetatenii care l-au votat. Aradeanul Iosif Matula a ajuns doar de cateva luni europarlamentar. El a avut initiativa de a arata unui grup de jurnalisti romani cum se desfasoara activitatea sa, ce inseamna legislatia europeana si importanta ei.

Parlamentul European, un mic cartier international pentru bruxelles, parlamentul European nu inseamna doar locul de munca al europarlamentarilor, ci si locul unde, zilnic, mii de oameni din toata Europa vin in vizita. Cladirile de sticla si inox se intind pe mai multe hectare, ca un adevarat cartier. Este complet diferit de Palatul Parlamentului din Bucuresti. In fata unei intrari, pe peretele unei constructii moderne este inscriptionat, in cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, numele institutiei.

Deputatul Iosif Matula spune ca este mandru cand trece prin aceasta zona, deoarece simte ca Romania face parte din familia europeana. Intrarea in Parlamentul de la Bruxelles este mai dificila decat intr-un aeroport international. Sute de oameni stau la coada pentru a fi trecuti prin filtre de catre personalul special pregatit. Inclusiv functionarii si deputatii trec prin aceste filtre, doar ca ei beneficiaza de intrari separate. Aici exista crese si gradinita pentru copiii angajatilor. Culoare largi, lifturi din inox ii ajuta pe parlamentari sa nu piarda timpul pentru a nu intarzia la sala de sedinte. Oricum, sansele sunt imense ca vizitatorii sa se rataceasca.

Deputatii fac sport pe coridoarele Parlamentului
In Parlamentul European sunt 785 de deputati, 5.200 de angajati ai secretariatului general, 800 de persoane muncesc pentru grupurile politice si peste 1.400 de asistenti pentru deputati. Casutele postale ale deputatilor arata cat sunt de activi. La unii, ele sunt pline cu diverse invitatii, semn ca nu au trecut cam de mult pe la serviciu. In zona acestora se afla un studio de televiziune cu circuit inchis, iar invitatii dezbat teme "live", chiar sub ochii vizitatorilor. In apropiere se afla birourile europarlamentarilor. Iosif Matula are trei asistenti, toti romani. Unul dintre ei, Laurentiu Gavra este atlet si, in luna aprilie, va participa la un maraton in Franta. La cabinetul sau a fost stagiara Elena Basescu, fiica presedintelui Romaniei.

Naveta Arad-Bruxelles este grea deoarece nu este cursa directa de avion. "Fac cam 7.000 de kilometri pe saptamana", spune Iosif Matula. Zboara de la Timisoara, cu escale pe diverse aeroporturi. Activitatea deputatilor incepe luni dupa-amiaza si se termina joi seara, iar la sfarsit de saptamana toti se afla in tara pe care o reprezinta. Ei locuiesc in hoteluri de minim trei stele, unde o camera costa de la 130 de euro/noapte si nu-si retin camere decat pe perioada cat se afla in oras. Nu au masini proprii, pe cabinete, ca in Romania. De exemplu, la aeroport merg cu microbuzul, daca mai multe curse zboara cam in aceeasi perioada si stau si asteapta pana sosesc toti colegii anuntati pentru microbuzul respectiv. Intre cladiri, ei circula pe jos. "Fac mai mult sport decat in tara. Distanta dintre salile de sedinte, dintre birouri sau cladiri este mare si trebuie sa ajungi la timp", spune Iosif Matula.

 

Pe coridoarele Parlamentului European, deputatii sunt discreti. Nu sunt imbracati in vestitele "Armani" si "Hugo Boss", n-au bratari si lanturi de aur ostentative si nici pantofi de lac. Femeile nu prea poarta tocuri, tot din cauza distantelor mari pe care le parcurg.

Sedinte europene fara glume
Deputatii iau pranzul la cantina Parlamentului, alaturi de angajati si vizitatori. Ei stau la coada la mancare, platesc la casa (pretul este intre sase si opt euro pentru un meniu) si pleaca cu tava in mana spre mesele mari, din lemn, de 15-20 de locuri. La final, totul este aruncat la banda transportoare, ca in cantina din vremea studentiei. La mese diferite, iau pranzul deputatii romani precum Teodor Stolojan, Sebastian Bodu, Adrian Severin si Daniel Funeriu.
In sala de sedinte, fiecare grup parlamentar si fiecare deputat are locul sau. De exemplu, Iosif Matula are locul 470 la Bruxelles si 516 la Strasbourg. Aici, nimeni nu glumeste, pentru ca interpretii nu ar face fata sa traduca gluma in 23 de limbi. Deputatii nu se cearta, nu iau decizii pripite. De fapt, Parlamentul European nu este un for pur legislativ. "La proiectele ce ajung spre dezbatere in Parlament, noi putem aduce amendamente, iar acestea reprezinta de fapt influenta politicului", spune Iosif Matula. Nu exista putere si nici opozitie, ci aliante si compromisuri.

 

"Primele lucruri pe care le-am invatat aici sunt acelea ca tot ceea ce se realizeaza bun in Uniunea Europeana se bazeaza pe negociere si compromis. Dar, nu voi negocia niciodata nimic in detrimentul Romaniei, nu voi face nici un compromis fata de valorile nationale ale tarii mele", a spus Iosif Matula. In Parlamentul European exista un lobby permanent, iar un amendament poate fi discutat de zeci de ori.
O data pe luna, la Strasbourg, au loc sesiunile plenare. Toate actele sunt incarcate in lazi din aliaj metalic, care poarta numele deputatului, ca in filmele cu soldati americani. Apoi, acestia pleaca cu trenul pentru… protectia mediului. "Ultima oara am votat, in mai putin de o ora, peste 250 de amendamente. Trebuie sa fii foarte atent, votul dureaza cateva secunde", povesteste deputatul Matula. Cine nu participa, nu voteaza si este penalizat la salariu.

Distractie cu concurentul de la Eurovision
Spre seara, cladirile de sticla ale Parlamentului European se golesc. Functionarii pleaca la cafenelele din piateta din fata institutiei, unde au posibilitatea sa se cunoasca, sa lege prietenii si chiar sa se casatoreasca, pentru ca multi sunt singuri la Bruxelles. Deputatii pleaca de la Parlament pe jos sau cu autobuzul. Par oameni obisnuiti, poate si pentru ca sunt tratati ca niste oameni obisnuiti. Deputatii merg insa in alte localuri. De exemplu, la "El Greco", un local situat in Grand Place, care in Romania probabil ca nu ar primi autorizatie de functionare.

Patronul, un grec, se afla in permanenta printre clienti. Aici canta Alberto Moreno, un cunoscut interpret spaniol care, in acest an, s-a clasat in tara sa pe locul sase la selectia pentru Eurovision. Mama lui este functionara la Comisia Europeana, iar Alberto ii incanta cu melodiile sale pe clientii de la "El Greco". Prima dedicatie este gratuita, urmatoarea, cel putin zece euro. Pe acolo trece si aradeanul Marcel Lucaciu, reprezentant al Misiunii diplomatice romanesti de la NATO. Muzica buna, cina gustoasa, berea belgiana fac ca "El Greco" sa fie un local plin. Iar berea belgiana poate fi una dintre explicatiile pentru care politicienii viseaza la o cariera de europarlamentar. Asta pe langa bugetul de 100.000 de euro anual.

Cele mai citite

Dinamo caută întăriri! Pitu și Dobre sunt pe lista lui Kopic

După un început promițător de sezon, Dinamo București negociază aducerea a doi mijlocași importanți, Alexi Pitu și Alexandru Dobre, pentru a întări echipa în...

Dinamo caută întăriri! Pitu și Dobre sunt pe lista lui Kopic

După un început promițător de sezon, Dinamo București negociază aducerea a doi mijlocași importanți, Alexi Pitu și Alexandru Dobre, pentru a întări echipa în...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă