Paralizia administrativă a lovit principalele instituţii publice din Maramureş. La Direcţia de Finanţe, Casa de Pensii, Casa de Asigurări de Sănătate şi Inspectoratul Teritorial de Muncă activitatea a fost blocată în urma a ceea ce angajaţii au descris drept „un protest spontan de solidaritate”. Oamenii sunt nemulţumiţi de diminuările salariale, de concedieri şi de condiţiile de muncă şi au închis ghişeele. Astfel, au stârnit şi nemulţumirea cetăţenilor care au venit să-şi rezolve diferite probleme la instituţiile respective. Un protest asemănător a intervenit şi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj.
Negocieri la Prefectură
Prefectul de Maramureş, Sandu Bombonel Pocol, a precizat că îi aşteaptă pe reprezentanţii protestarilor la negocieri, însă a recunoscut că nu poate face mare lucru pentru a le rezolva nemulţumirile. La Finanţele Publice, angajaţii nu vor să renunţe la protest decât în clipa în care vor primi restanţele la stimulentele care li se cuvin prin lege. Liderul Sindicatului Sed Lex Maramureş, Dumitru Borodi, a precizat că „oamenii sunt cu nervii întinşi” şi că nu cer decât „plata stimulentelor restante pe ultimele două luni”.
La Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), angajaţii maramureşeni spun că au primit în această lună fluturaşi de salarii şi de 500 de lei, în condiţiile în care au studii superioare şi aduc la bugetul de stat, prin amenzile pentru munca „la negru”, foarte mulţi bani. În plus, inspectorii ITM spun că banii primiţi le sunt insuficienţi să-şi plătească creditele la bănci, dar să mai şi trăiască. La Casa de Pensii uşa de la intrare a fost baricadată cu un lacăt, iar liderul de sindicat, Doina Şulea, spune ca protestul este pornit în urma diminuării salariale de aproximativ 50%. „În aprilie anul trecut am pierdut 20% din sporuri, acum ne-au luat 25% din salarii, iar volumul de muncă a crescut în condiţiile în care au fost reduceri de personal de peste 20%”, a spus Şulea.