» Micii actionari de la Paltim solicita inca anularea privatizarii din toamna anului trecut
Micii actionari de la fabrica de palarii Paltim din Timisoara cer anularea tranzactiei prin care societatea bucuresteana Romarta a preluat pachetul majoritar de actiuni al firmei.
"Oamenii au fost inselati cu bunastiinta, de aceea vom face toate demersurile pentru ca procurorii sa-i traga la raspundere pe cei vinovati. Cerem, in continuare, anularea tranzactiei", a declarat avocatul micilor actionari, Florin Kovacs.
Vanzarea a peste 65% din actiunile Paltim catre Romarta Bucuresti, in toamna anului trecut, a provocat revolta micilor actionari, care au acuzat conducerea unitatii de inselaciune. Tranzactia a adus in conturile fostilor membri ai Consiliu-lui de Administratie cateva milioane de euro, in conditiile in care din cele 150.621 actiuni ale fabricii, nu mai putin de 106.000 au fost cesionate la pretul de 40 euro/bucata. Restul partilor sociale, care apartin altor 256 de mici actionari, nu mai sunt la fel de importante pentru cumparator, care ofera un pret infim celor ce mai doresc sa vanda.
"Din punctul nostru de vedere, tranzactia a fost legala si, actualmente, pe rolul instantelor de judecata nu exista nici un proces legat de cesionarea actiunilor fabricii", a declarat avocatul fostei conduceri a fabricii, Petre Petrisor.
Pana la solutionarea diferendului, noii proprietari si-au instalat, deja, reprezentanti in posturile cheie ale fabricii. "Suntem in plina campanie de negociere a unor contracte, care, daca se vor materializa, vom depasi perioada de criza si, pana la sfarsitul anului, vom ajunge pe profit", a declarat noul director general executiv al fabricii, Adrian Pavel Muresan. "Deocamdata nimeni nu a fost disponibilizat, iar reprezentantii Romartei ne-au asigurat ca fabrica a fost cumparata pentru continuarea productiei", a precizat reprezentantul micilor actionari din fabrica, Victoria Szekely.
ISTORIC
Infiintata in anul 1896, actuala fabrica de palarii din Timisoara a fost prima intreprindere din zona de sud-est a Europei profilata pe productia de palarii si closuri din lana si par de iepure. Incepand cu anul 1948 si pana in anul 1990 societatea trece in proprietatea statului, iar din 1990 devine proprietate privata. Procesul de privatizare s-a finalizat in anul 1995, capitalul social subscris si varsat fiind de 3,7 miliarde de lei vechi. In anul 1952 Paltim devine unicul producator din Romania al beretelor civile si militare.