Sute de miliarde de lei reprezinta un bilant neoficial al pagubelor produse la drumurile judetene din Alba, din cauza neregularizarii albiilor raurilor de catre Administratia Nationala „Apele Romane”. Acuzatia vine din partea autoritatilor locale, care se confrunta in fiecare an cu aceleasi probleme. Nu exista bani pentru lucrari de prevenire, alocatiile bugetare fiind orientate in cel mai bun caz spre inlaturarea efectelor calamitatilor.
Presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel, a declarat, ieri, ca din cauza faptului ca albiile raurilor si paraurilor care traverseaza Alba nu au fost regularizate, pagubele aduse retelei de sosele se ridica la cateva sute de miliarde de lei, bani care nu pot fi imputati nimanui. Acesta a spus ca regularizarea albiilor raurilor ar fi responsabilitatea Administratiei Nationale „Apele Romane”, care nu are, insa, bani pentru investitii de asemenea amploare. Din acest motiv, in fiecare an, de cate ori ploua mai serios, apa rupe cate un drum.
Din cauza reliefului, majoritatea soselelor judetene din Alba sunt situate pe marginea raurilor, ceea ce creste si mai mult riscul unor calamitati. De la an la an, se pierd sume imense, motivul oficial invocat fiind de fiecare data lipsa banilor pentru investitii care sa limiteze nivelul pagubelor.
Cea mai grava situatie se inregistreaza pe drumul care face legatura dintre Teius si Rimet, una dintre cele mai „aglomerate” zone turistice din judet, dar si de pelerinaj pentru credinciosii ortodocsi. Aici se afla cea mai cunoscuta manastire ortodoxa din Alba, si una dintre cele mai vechi din Transilvania.
Drumul pana la lacasul monahal este aproape impracticabil si a fost rupt de mai multe ori pana acum. „Prin executia unor constructii neautorizate, poduri si podete, si a lipsei amenajarilor de mal, drumul a fost afectat la fiecare crestere semnificativa a debitului apei”, a declarat directorul tehnic al CJ, Dan Popescu.
Din estimarile reprezentantilor institutiei, numai refacerea acelui tronson, cu tot cu regularizarile albiei paraului Valea Manastirii, ar costa cam 150 de miliarde lei vechi, o suma pe care bugetul judetean nu si-o poate permite. „O sa facem un proiect de hotarare de Guvern, pe care o sa il semnez eu impreuna cu prefectul Cosmin Covaciu, prin care o sa cerem acesti bani de la Guvern” a declarat presedintele CJ, Ion Dumitrel.
In ultimii ani, si alte drumuri din Alba au fost distruse de ape, printre care Horea – Albac, Mihoiesti – Avram Iancu, Galda de Jos – Intregalde si Aiud – Buru. Cu toate ca autoritatile au constatat ca zonele in care apar probleme sunt in general aceleasi, masurile care s-au luat de la un an la altul au fost destul de modeste.
In afara refacerii partiale a tronsoanelor respective (spre bucuria unor firme „abonate” la asemena contracte), lucrarile de prevenire nici macar nu au fost incepute, astfel incat fondurile se cheltuiesc doar pe inlaturarea efectelor stricaciunilor provocate de viituri. Este vorba de un sistem de lucru din care atat bugetele locale, cat si bugetul national pierd, singurii care castiga fiind patronii de firme care obtin in fiecare an contracte de inlaturare a efectelor calamitatilor.