Mai mulţi copii şi o tânără în vârstă de 21 de ani din Vâlcea vor fi operaţi în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU), la începutul săptămânii viitoare, pentru malformaţiile de care suferă. Se poate spune că peste doar câteva zile, cei opt pacienţi vor începe să aibă o viaţă normală şi să nu mai depindă de alţii. Totul se realizează în perioada 24-27 septembrie, când Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, în colaborare cu asociaţia „Hope for the Nations” România vor organiza un workshop medical, în care vor fi operaţi copii cu malformaţii genitale grave genito-urinare.
Altfel spus, aceşti copii s-au născut cu defecte grave ale organelor genitale externe, cu lipsa vezicii urinare şi incontinenţă urinară. Acest eveniment este realizat pentru a treia oară. La workshop vor participa atât chirurgi din România, cât şi din Republica Moldova. Copiii care urmează să fie operaţi sunt din Râmnicu Vâlcea, Bucureşti, Chişinău şi Constanţa.
În acest an, pe lângă malformaţiile genito-urinare, activitatea s-a extins şi în sfera ORL, cu această ocazie urmând a se realiza şi intervenţii pentru malformaţii ale urechii la copil.
Operaţii de 12 ore
Echipa care va realiza intervenţiile operatorii şi va ţine cursuri pe baza lor, este compusă de medici din România, Austria şi Germania. „Avem 7-8 copii pregătiţi pentru a intra în operaţie. La acest moment, o parte dintre ei se află internaţi pe Secţia de Chirurgie Pediatrică. Toate costurile sunt acoperite de sponsorul unic al evenimentului, Asociaţia Hope for the Nations-România”, a declarat şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, prof. univ. dr. Constantin Tica. El a mai spus că intervenţiile sunt foarte complicate şi nu sunt multe acele cadre medicale care se încumetă să le facă, mai ales că pentru reconstrucţia vezicii urinare sau a organelor genitale, medicii stau în sala de operaţii aproximativ 12 ore.
Operaţii de peste 20.000 de euro sunt efectuate gratuit
La rândul său, directorul unităţii sanitare, dr. Dan Căpăţână, a declarat că-i asigură pe specialiştii care vor veni la Constanţa că vor beneficia de toate condiţiile pentru ca intervenţiile să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. „Deşi trecem printr-o perioadă de criză financiară, am reuşit să facem achiziţii speciale pentru acest eveniment şi să-i ajutăm pe copii. În timp ce în străinătate o intervenţie de acest gen ar costa între 17.000 şi 28.000 de euro, la noi va fi gratuită”, a subliniat dr. Căpăţână. Cel mai mare pacient are 21 de ani şi este o tânără din Vâlcea. Ea suferă de la naştere de distrofie de vezică şi nu poate pleca nicăieri fără pamperşi. Din cauza problemelor de sănătate pe care le are, fata a reunţat în clasa a VIII-a şi la şcoală. „Este a opta operaţie la care voi fi supusă. Îmi doresc ca totul să fie bine să pot să-mi reiau cursurile la un moment dat”, a spus Ana-Maria Borboană.