În Constanţa există circa 20.000 de câini maidanezi, după unele estimări aproximative ale primarului Radu Mazăre. Numărul lor nu se cunoaşte cu exactitate. Potrivit directorului medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, Claudia Cambrea, în perioada ianuarie – iunie, 1.293 de persoane, între care 214 copii, au ajuns la unitatea medicală, după ce au fost muşcate de câini. De asemenea, în lunile iulie şi august, alte 549 de persoane muşcate de maidanezi s-au prezentat la spital. Astfel, numărul total al celor muşcaţi de câini, de la începutul anului şi până acum, a ajuns la 1.842 de oameni. Claudia Cambrea a precizat că cele mai multe persoane muşcate de câini care ajung la spital sunt din mediul urban. Directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa a mai spus că anul trecut 2.654 de persoane au ajuns la unitatea medicală cu plăgi muşcate, iar dintre acestea 1.110 au necesitat vaccin antirabic. Din cele 2.654 de persoane, 541 au fost copii, iar 2.113 adulţi. De asemenea, 2.363 de persoane care au ajuns la spital după ce au fost muşcate de câini au fost din mediul urban.
Organizaţia Save the Dogs consideră că numărul nu este alarmant. ”Procentul populaţiei muşcate de câini anual este de 0,5% în Constanţa”, spun ei. Oraşul stă mai bine la acest capitol decât Bucureşti. ”Nimeni dacă aceste muşcături sunt cu adevărat datorate câinilor fără stăpân şi nu celor de proprietate lăsaţi să vagabondeze, aceste cifre fiind doar statistici care reflectă starea lucrurilor în două oraşe, unde uciderea câinilor a fost aplicată de 12 ani în mod discontinuu (la Bucureşti) şi continuu (Constanţa)”, mai spun ONG-iştii, deşi la Constanţa nu s-a adoptat măsura eutanasierii. ”La Cernavodă (unde suntem activi din 2002), în 2013, cazurile de muşcături au fost raportate de doar 0,02% a populaţiei, în timp ce la Medgidia, de 0,22%. Iar aceste procente sunt în continuă scădere”, se arată într-un comunicat al ONG-ului. Reamintim că în 2008 o fetiţă a fost ucisă de câini maidanezi, între Constanţa şi Agigea. O chema Valentina. Nimeni nu a fost găsit vinovat.
Spitalul, fără vaccin antirabic
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase este singurul din judeţul Constanţa unde poate fi făcut vaccinul antirabic. De câteva zile, unitatea spitalicească nu mai are doze de vaccin antirabic, pacienţii fiind nevoiţi să le achiziţioneze din farmacii. De altfel, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, Stela Halichidis, a spus, săptămâna trecută, la Constanţa, în cadrul unei dezbateri regionale pe tema proiectelor de acte normative lansate în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, că au crescut costurile privind achiziţionarea vaccinului antirabic după ce acesta nu a mai fost produs de Institutul Cantacuzino, valoarea acestuia reprezintând 10 la sută din bugetul unităţii medicale.