Istorie, mit, dar mai presus de toate natură sălbatică, pe alocuri neafectată de intervenţia omului şi liniştea tipică zonelor în care din vremuri străvechi s-au retras oamenii pentru a se regăsi. Asta oferă Valea Gurghiului, de jos, din apropierea Reghinului, până sus în Munţii Gurghiului, unde şi-au găsit linişte şi desfătare, în sânul naturii, de la amiralul maghiar Miklos Horthy,până la regele Mihai I sau fostul premier Adrian Năstase. Pentru că peisajul, natura sălbatică, vânatul şi aerul curat au fost dintotdeauna aici la ele acasă. Asta cu atât mai mult cu cât Valea Gurghiului este o zonă accesibilă atât iarna, cât şi vara. Oamenii locului îşi aduc şi acum aminte că pe aici au trecut nume importante ale istoriei şi povestesc chiar despre locurile unde acestora le plăcea să se odihnească în vacanţele în care veneau aici. Până şi amiralul maghiar Mikos Horthy, dictatorul Ungariei interbelice, a avut aici un conac, din care însă nu a mai rămas nimic. Aici circula şi mocăniţa regală spre castelul de vânătoare de la Lăpuşna.
Castelul lui Ceauşescu
Preluat de comunişti şi iubit de cuplul de dictatori Elena şi Nicolae Ceauşescu, castelul de la Lăpuşna, situat la o altitudine de 815 metri, la 70 de kilometri de Târgu-Mureş, în Munţii Gurghiului, a fost realizat în anii 1925-1926 şi a aparţinut regilor României până în anul 1949, când a trecut în proprietatea statului, iar de atunci încoace aici s-au cazat, s-au relaxat şi au vânat preşedinţi comunişti din blocul sovietic precum liderul URSS Nikita Hruşciov, preşedintele Iugoslaviei Iosip Broz Tito sau cel al Bulgariei, Todor Jivkov. Supă 1990 Lăpuşna a devenit unul dintre locurile preferate pentru vânătoare ale fostului premier PSD Adrian Năstase. Acum castelul de vânătoare, administrat de o societate privată, este deschis tuturor celor ce doresc să simtă liniştea muntelui şi aerul atât de drag regilor şi oamenilor puternici ai vremilor trecute.
Hotel în castelul regal
Castelul dispune de 40 de locuri de cazare în 16 camere cu pat dublu în regim de trei stele şi alte 24 de camere cu regim de două stele. Cele mai atractive sunt însă cele două camere regale. Pentru ca împlinirea spirituală şi sufletească să fie completă, turiştii care vin pe Valea Gurghiului şi care ajung la Lăpuşna, după ce au văzut că în zonă tradiţia este păstrată chiar şi în zilele noastre, pot să se reculeagă şi la Mănăstirea Lăpuşna unde, la fel ca şi în restul bisericilor din zonă, românii merg să se roage duminică după duminică îmbrăcaţi în straie populare. Mănăstirea Lăpuşna datează din 1779 şi a fost adusă aici din satul Comori o dată cu ridicarea castelului regal.
Pescuit în ape de munte
Turiştii care vin pe Valea Regilor din Ardeal au şi alte oportunităţi, cum ar fi pescuitul în apele repezi ale Gurghiului sau chiar în crescătoriile de păstrăv de aici, dar şi excursii la cules de zmeură sau afine. « Trebuie să ai mare grijă pentru că, dacă nu eşti suficient de atent, poţi uşor să ajungi pe partea cealaltă a crestelor şi să nu mai ştii ce să alegi, pentru că Sovata s-ar putea să-ţi facă la rându-i cu ochiul şi atunci să fii nevoit pur şi simplu să îţi prelungeşti concediul cu încă o săptămână-două…», spun localnicii.