Noul primar al Clujului, Radu Moisin, mizează pe un buget mai mare cu 13 la sută decât cel propus de predecesorul său, Sorin Apostu.
În ciuda crizei economice, care se agravează la nivelul continentului, noul primar interimar al Clujului, Radu Moisin, mizează pe un buget mult mai consistent decât cel realizat efectiv anul trecut. În data de 31 ianuarie, consilierii locali au fost convocaţi pentru a vota bugetul de venituri şi cheltuieli al oraşului, care va avea valoarea de 962 de milioane de lei. Acest buget este mai mare cu 13 la sută decât cel realizat efectiv în anul 2011. Primarul interimar al Clujului, Radu Moisin, spune că mizează pe un grad mai mare de absorbţie a fondurilor europene, de unde va proveni şi creşterea semnificativă a bugetului.
Primarul interimar a menţionat şi principalele capitole de cheltuieli pe care le are în vedere pentru acest an. De exemplu, 23,4 la sută din bugetul comunităţii va fi cheltuit pentru susţinerea educaţiei şi a culturii, iar şcolile, grădiniţele şi liceele aflate în subordinea Consiliulului Local vor fi principalele beneficiare ale acestor fonduri publice. Pe locul doi se află infrastructura. Primăria va cheltui 22,2 la sută pentru acest capitol, iar Regia Autonomă de Transport Urban Călători va beneficia de alocări financiare care reprezintă 12 la sută din bugetul total al oraşului. În topul cheltuielilor din bugetul municipal, pe locul al treilea se află protecţia socială şi sănătatea, care vor cumula circa 20 la sută din bugetul oraşului Cluj-Napoca. Spitalul Municipal Clujana va fi unul dintre beneficiarii importanţi ai fondurilor publice din oraş.
Bani pentru Spitalul Regional de Urgenţă
Primarul interimar al Clujului, Radu Moisin, a declarat că, din fondurile pentru Sănătate, un milion de lei a fost alocat pentru proiectul viitorului Spital Regional de Urgenţă. Decizia sa vine după ce preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a făcut un apel către primarii din Cluj-Napoca şi din comuna Floreşti să contribuie la concretizarea proiectului spitalului regional.
„Primăria Cluj-Napoca are un buget de 10 ori mai mare decât cel al Consiliului Judeţean, iar Primăria Floreşti, care este o comună cât un municipiu, are, de asemenea, un buget de câteva ori mai mari decât cel al judeţului. Clujenii vor fi principali beneficiari ai spitalului, de asemenea, şi Floreştiul, pentru că spitalul va fi construit pe teritoriul comunei”, a spus Alin Tişe.
La rândul său, primarul Radu Moisin a spus că, într-adevăr, suma alocată pentru acest spital ar putea fi suplimentată chiar în anul în curs. „Este un început doar. Aşteptăm să vedem, din punct de vedere juridic, care va fi formula de asociere cu Ministerul Sănătăţii, cu Consiliul Judeţean şi cu Primăria Floreşti, iar din punct de vedere tehnic, cine anume va administra spitalul”, a spus primarul interirmar Radu Moisin.
Spital pentru şase judeţe
Proiectul noului spital regional de urgenţă a fost lansat de fostul ministru PNL al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, în anul 2005. Valoarea proiectului ar urma să fie de 150 de milioane de euro. Noul spital, care va fi construit pe terenul unităţii militare din Floreşti, va deservi şase judeţe. Este vorba de Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi Sălaj.