Portul turistic Sf. Gheorghe din Delta Dunării, inaugurat în urmă cu două săptămâni de ministrul Elena Udrea, riscă să nu fie utilizat datorită divergenţelor apărute între primăria din localitate şi Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea. Valeriu Sidorencu, primarul comunei Sf. Gheorghe, spune că „portul nu poate fi utilizat pentru că nu are un administrator. Investiţia este păzită, deocamdată, de un paznic al firmei Deltacons, care l-a construit.
Un singur paznic nu poate face mare lucru pentru a administra dotările de milioane de euro. Animalele localnicilor au intrat în incintă şi distrug aleile pavate.Au existat mai multe tentative de furt, pe care le-am oprit cerând sprijinul poliţiei locale. Portul nu are administrator din cauza unui diferend pe care-l avem cu Consiliul Judeţean Tulcea. Terenul pe care s-a construit portul aparţine localităţii. Noi l-am predat CJ Tulcea pe timpul realizării construcţiei cu condiţia să ne cedeze portul în administrare după finalizarea investiţiei. Şefii CJ Tulcea au uitat de acest contract de parteneriat şi refuză să cedeze portul comunităţii locale pentru a fi administrat eficient”.
Victor Tarhon, preşedintele CJ Tulcea, spune că „portul turistic din Sf. Gheorghe va fi administrat, pentru început, de Administraţia Zonei Libere Sulina, companie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Tulcea, care are în obiectul de activitate administrarea activităţilor portuare”. Secretarul CJ Tulcea, Constantin Cabuz, îl contrazice pe preşedintele Tarhon, afirmând că „administratorul portului din Sf. Gheorghe nu a fost stabilit. Vom promova în acest sens o hotărâre de Consiliu Judeţean în şedinţa care va avea loc la finele lunii octombrie”.
Interesele PDL-iştilor
Localnicii spun că administrarea portului turistic din Sf. Gheorghe este o miză cu conotaţie politică. Liderii CJ Tulcea, care sunt şi şefi ai PDL din acest judeţ, refuză să predea portul primăriei din această localitate pe motiv că primarul din Sf. Gheorghe este membru PSD. Disputa este mai veche. În urmă cu trei ani, primarul Sidorencu a reziliat contractele deţinute de şefii PDL Sf. Gheorghe pe terenul pe care a fost amplasat portul. Pentru a recâştiga administrarea terenului devenit acum port turistic, PDL-iştii locali au apelat la şefii lor din Tulcea şi i-au convins să treacă noul port în administrarea AZL Sulina, companie condusă de un membru PDL, sperând că astfel vor fi reactivate contractele de închiriere pierdute în urmă cu trei ani.
Urmează un proces
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a cheltuit 8 milioane de euro din buget pentru amenajarea a patru bazine portuare în localitatea Sf. Gheorghe, în care pot fi găzduite peste 120 de nave turistice. Noul port mai are o platformă portuară, estacade, o clădire administrativă, atelier de reparat nave etc. Această investiţie riscă să nu poată fi utilizată pentru că primarul Sidorencu ameninţă cu declanşarea unui proces de revendicare a terenului din patrimoniu local cedat condiţionat pentru realizarea investiţiei. „Dacă portul nu va fi cedat comunităţii locale, cum scrie în contractul de parteneriat, nu vom permite accesul în el, pentru că terenul ne aparţine”, a mai declarat primarul din Sf. Gheorghe.