5 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialNoua manastiri din judetul Constanta, in circuitul turistic

Noua manastiri din judetul Constanta, in circuitul turistic

» Lacasele de cult de la malul marii sunt printre cele mai vechi din Romania.

» Zeci de mii de turisti si pelerini viziteaza in fiecare an obiectivele religioase.

Distruse de navalirile barbare din antichitate, de bombardamentele din al doilea razboi mondial si desfiintate in perioada comunista, cele mai vechi lacase de cult din tara atrag in fiecare an zeci de mii de turisti. Manastirile fac practic concurenta monumentelor arheologice in ofertele interne si externe ale agentiilor de turism. Oamenii vin aici sa se roage sau pur si simplu sa simta un pic din istoria crestinismului.
Manastirile de la malul marii sunt deopotriva lacase de cult si obiective istorice. O buna parte dintre acestea au facut obiectul unor studii arhelogice sau alaturate siturilor antice in rapoartele de cercetare ale arheologilor. Scytia Minor, Dobrogea de astazi este considerata poarta de intrare a crestinismului in tara noastra.

 

In apropierea asezarilor antice s-au descoperit primele altare si semne ale crestinismului. Turistii straini sunt pasionatii de istoria romaneasca, iar romanii au prins gustul pelerinajului. Stransa legatura dintre monumentele arheologice si lacasele de cult a generat un aflux de vizitatori. Nu mai departe pelerinajul la Pestera Sfantului Andrei, ce a fost organizat la sfarsitul acestei luni, a adunat peste 2.000 de oameni pe dealurile localitatii Ion Crovin. "Manastirile au fost incluse in circuitele turistice interne si externe.

Fluxul de vizitatori creste de la an la an" a precizat preot Eugen Tanasescu, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului. Opt manastiri si un schit din judet sunt deschise turistilor. Ridicate in zone izolate, o buna parte dintre manastiri nu dispuneau pana in prezent de cai de acces pentru autoturisme. O data cu amenajarea drumurilor a crescut numarul vizitatorilor. Din pacate, doar in doua cazuri vizitatorii pot ramane peste noapte in spatii de cazare special amenajate.

Dervent, lagarul credintei
Cea mai veche vatra monahala de pe teritoriul Romaniei este consemnata in partea de sud a Scythiei Minor, intre Tomis si Durostorum, localizare care corespunde cu pozitia Derventului. Primele informatii istorice sigure despre infiintarea unei sihastrii in apropierea vechii cetati dateaza din secolul al IX-lea. Derventul este mentionat de istoricul Vasile Parvan ca cetate veche romana. Numele de Dervent (lagar) ar putea avea legatura cu vechea asezare romana care includea si un lagar. O alta ipoteza este denumirea derivata din slavona populatiei care a migrat pe acest teritoriu.

Altarul din stanca
Manastirea Sfantul Apostol Andrei este considerata primul lacas de cult de pe teritoriul tarii noastre.
Venind la propovaduire in Scythia Minor (Dobrogea), Sfantul Andrei si-a ales pentru rugaciune si reculegere locuri retrase in paduri sau grote. La vest de pestera sfantului, se afla noua izvoare. Traditia spune ca sfantul boteza in paraul format din apele acestor izvoare.

Dumbraveni
Localitatea Dumbraveni se afla la granita cu Bulgaria. Pe raza localitatii s-a descoperit un complex rupestru, format din morminte crestine si o bisericuta compartimentata in trei incaperi, pronaos, naos si altar. Acest complex paleocrestin prezinta analogii vizibile cu cel de la Murfatlar (Basarabi).
In iunie 2001 a fost infiintata manastirea de calugari cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului".

Calugarul pelerin Casian
La Cheile Dobrogei s-a nascut Sfantul Ioan Casian (430-435), care a calatorit in spatiul mediteranean: Palestina, Egipt, Constantinopol, Roma si Marsilia. Istoricii au stabilit ca pestera a constituit loc de rugaciune pentru comunitati crestine din perioada secolelor al IV-lea si al X-lea.

Cele mai citite

Deficitul de cont curent al României ajunge la 19,7 miliarde euro, pe fondul creșterii importurilor și al scăderii excedentului în servicii

Deficitul de cont curent al României a înregistrat o creștere semnificativă în primele nouă luni ale anului 2024, ajungând la 19,7 miliarde euro, comparativ...

Trump creează pentru Elon Musk o entitate, în afara limitelor guvernamentale

Donald Trump a precizat că departamentul nou creat va oferi sfaturi și îndrumări, din afara Guvernului Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit pe...

Inflația în România scade sub 5%, în timp ce alte țări din regiune au înregistrat vârfuri record în ultimii doi ani

Inflația a evoluat diferit în România, Polonia, Cehia și Ungaria în ultimii ani, iar datele recente arată un contrast semnificativ între aceste țări, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă