PDL a reuşit să îşi păstreze unele redute, în timp ce fiefuri precum Bistriţa-Năsăud, Maramureş ori Timiş s-au prăbuşit.
Alegerile locale au schimbat complet harta politică a Transilvaniei. USL a câştigat o serie de poziţii la care nici nu visau şefii PSD, PNL şi PC. Cu toate acestea, spre deosebire de restul ţării, PDL a reuşit să evite un dezastru total. Cea mai grea bătălie a fost dată de preşedintele PDL, Emil Boc, care a redevenit primar al Clujului. „Dacă pierdeam alegerile, aş fi demisionat din funcţia de preşedinte al PDL”, a declarat Emil Boc. Dacă înainte de alegeri, unii dintre baronii din PDL vorbeau de îndepărtarea lui Emil Boc imediat după 10 iunie, acum, liderul democrat-liberal pare să fie singurul capabil să reconstruiască partidul. PDL a reuşit să îşi păstreze redutele din Cluj, Arad, Alba, Braşov şi Mureş. În schimb, a pierdut o serie de fiefuri precum Bistriţa-Năsăud, Maramureş ori Timiş, în favoarea USL. Valul USL a măturat şi o serie de redute ale unor formaţiuni mai mici. PNŢCD a pierdut Primăria Timişoara, UNPR a rămas fără Primăria Deva, iar Forumul Democrat al Germanilor din România a rămas fără funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu.
Una dintre cele mai răsunătoare înfrângeri ale PDL este pierderea şefiei Consiliului Judeţean Cluj. Alin Tişe a pierdut postul de preşedinte al Consiliului la doar 776 de voturi, obţinute de rivalul său, Horia Uioreanu, de la USL.
Timişoara şi-a schimbat după 16 ani, primarul. Gheorghe Ciuhandu de la PNŢCD a renunţat să mai candideze, iar noul primar al municipiului Timişoara este Nicolae Robu, USL. În Timişoara, USL a reuşit să obţină 15 locuri în Consiliul Local, adică majoritatea. Adică, USL va conduce pentru patru ani Primăria Timişoara, pentru că Nicolae Robu va avea şi doi viceprimari USL. Robu este profesor universitar, fost rector al Politehnicii din Timişoara, senator PNL.
La aceste alegeri, în Timişoara marii perdanţi au fost PDL şi Uniunea pentru Timiş (FDGR şi PNŢCD). Consilierii locali sunt în marea majoritate, oameni cu experienţă: 11 directori, cinci economişti, patru ingineri, doi medici, doi asistenţi universitari, un jurist, un viceprimar şi un professor.
În Timişoara, numărul total al voturilor valabil exprimate la alegerile pentru funcţia de primar al Timişoarei a fost de 111.374. Nicolae Robu (USL) a obţinut 55.422 voturi, 49,76%, Adrian Orza (UpT) a obţinut 26.049 voturi, 23,39%, Ilie Bertea (PP-DD) a reuşit 10.159 voturi, 9,12%, Gheorghe Nodiţi (PDL) – 9.220 voturi, 8,28%, Francisc Szabo (UDMR) – 2.730 de voturi, 2,45%. Independentul Ioan Gârboni şi Ion Răducanu (UNPR) au câte 1,70%, Rodica Vlad (PER) 1,04% restul de şapte candidaţi au obţinut sub un procent. La Consiliul Local Timişoara, numărul total al voturilor valabil exprimate este de 110.602. USL are 54.291 voturi, 49,09%, 15 mandate, PDL are 16.021 voturi, 14,49%, 5 mandate, unul dintre ele obţinut în urma redistribuirii, UPT are 14.170 voturi, 12,81%, 4 mandate şi PP-DD are 11.176 voturi, 10,10%, 3 mandate. Se observă că la Timişoara, USLare majoritatea în Consiliul Local, aşa că primarul Nicolae Robu va avea şi doi viceprimari USL. Se pare că aceştia vor fi Sorin Grindeanu, PSD, care a mai ocupat această funcţie în perioada 2008-2012 şi Dan Diaconu, PNL.
La consilieri locali USL a ales să fie reprezentată de manageri şi directori. Astfel, din cei 15 consilieri locali, zece sunt manageri şi directori. PDL a optat pentru medici şi ingineri. Din cei cinci consilieri locali, doi sunt ingineri şi doi sunt medici. Uniunea pentru Timiş a ales să fie reprezentată de doi ingineri, un director şi un economist. Surpriză şi la PP-DD, care a trimis în Consiliul Local doi economişti şi un jurist. Şi Consiliul Judeţean Timiş va fi condus de USL. Titu Bojin a câştigat în faţa reprezentantului PDL, Constantin Ostaficiuc.
La Hunedoara, USL a reuşit să preia conducerea
În judeţul Hunedoara, alegerile au adus şi câteva surprize. 52 de primari au rămas pe funcţie şi 17 au pierdut alegerile. În schimb, nici o surpriză pentru preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ care a câştigat al treilea mandat.
La Primăria municipiului reşedinţă de judeţ, Deva, USL a câştigat alegerile. Petru Mărginean (PC) a obţinut peste 45 % din voturi, fiind urmat de Dorin Gligor, 28 % şi Florin Oancea cu peste 12 %. Consiliul local al municipiului Deva va fi format din USL, care a obţinut 42 de procente, USP – 33 de procente, PP-DD – 9 procente şi UDMR care va avea cel puţin un consilier local.
Petru Mărginean, noul primar al Devei este în vârstă de 53 de ani, a absolvit două facultăţi: Institutul Politehnic din Cluj-Napoca şi Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”. El a fost subprefect şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.
Candidatul USL la Deva este preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Conservator şi co-preşedinte al USL Hunedoara. În Valea Jiului, primarii şi-au menţinut funcţiile. Din cei şase primari, cinci au rămas. Astfel, la Vulcan, Petrila, Uricani, Petroşani, primarii au rămas pentru încă patru ani. Dintre aceştia, patru sunt PSD şi doi PDL.
Democrat-liberalii Tiberiu Iacob-Ridzi şi Ilie Păducel, primarii din Petroşani şi Petrila au fost realeşi. În oraşul Aninoasa, Ilie Botgros, primar PDL a pierdut alegerile în faţa lui Nicolae Dunca, PSD. În judeţul Hunedoara, PP-DD a reuşit să obţină consilieri locali în toate localităţile.
Reşiţa, fără surprize
În oraşul reşedinţă de judeţ, Reşiţa, nu au existat surprize la alegerile locale.
Din totalul de 30.233 de voturi valabil exprimate, Mihai Stepănescu (USL) a obţinut 19.427, Valentin Blănariu (PP-DD) – 5.061, Nadia Potoceanu (Partidul Verde) – 1.614, Gheorghe Filipescu (candidat independent) – 1.431, Gheorghe Năsturel (candidatul PDL) – 1.244. Dumitru Tilică Pârvulescu reprezentantul partidului Partidul România Mare, Daniel Axmann (PP-LC), Marinela Ionela Belba (PNG – CD) şi Claudia Daciana Loga (PAS) au reuşit să să obţină câteva sute de voturi.
După redistribuire, în Consiliul local Reşiţa, USL va avea 13 mandate, PP-DD, 5 mandate, PDL, două şi unul, Partidul Verde. În acest context, Reşiţa va avea doi viceprimari USL. Sorin Frunzăverde, fostul prim-vicepreşedinte al PDL la nivel naţional, a fost reales preşedinte al Consiliului Judeţean, de această dată din partea USL.
Aradul a rămas portocaliu
Gheorghe Falcă, finul lui Traian Băsescu a fost reales pentru un al treilea mandat în fruntea municipiului Arad. Democrat-liberalul Gheorghe Falcă a obţinut 32.900 voturi, urmat de Lia Ardelean (USL), cu 20.148 voturi, Cătălin Ţiţirigă (PPDD) – 4.641 voturi, Claudiu Cristea (FC) – 4.306 şi Bognar Levente (UDMR) – 3.517.
La Consiliul Local Arad, MCL adică PDL+PER va avea 10 mandate, USL 9 mandate, PP-DD şi UDMR, câte 2 mandate. Şefia Consiliului Judeţean a fost păstrată de Nicolae Ioţcu, de la PDL, care a câştigat competiţia cu 852 de voturi în faţa USL.
Răsturnări de situaţie în Alba
Cei doi candidaţi cu şanse mari la şefia Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Teodor Atanasiu (USL) şi Ion Dumitrel (PDL) au condus pe rând în ultimele două zile, odată cu numărarea a cât mai multor circumscripţii electorale. Pentru început, Dumitrel a avut câteva mii de voturi în plus, însă luni după-amiaza Atanasiu a început serios să recupereze, astfel că la finalul zilei, candidatul USL avea cu aproape 200 de voturi mai mult decât reprezentantul PDL.
Situaţia a rămas favorabilă USL-ului şi ieri dimineaţă, când Biroul Electoral Judeţean (BEJ) a anunţat că Atanasiu conduce cu aproximativ 800 de voturi. După câteva ore, însă, totul s-a dat peste cap odată cu numărarea voturilor din Alba Iulia, acolo unde candidatul PDL la primărie, Mircea Hava, câştigase destul de clar cu o zi înainte.
Astfel, simpatia PDL din Alba Iulia a fost regăsită şi pe buletinele de vot referitoare la Consiliul Judeţean, astfel că la ora 15:00, Ion Dumitrel a revenit pe primul loc cu un avans de de 2.476 de voturi. Cu două circumscripţii rămase de numărat până aseară, Sebeş şi Roşia Montană, Atanasiu nu mai are nici o şansă să răstoarne clasamentul în favoarea sa, astfel că Dumitrel se pregăteşte pentru un nou mandat de patru ani la şefia CJ Alba.
Bistriţa trece la USL
În Bistriţa-Năsăud, voturile pentru Consiliul Judeţean au fost numărate mult mai repede, astfel că rezultatele finale nu au mai adus nici o surpriză faţă de ziua precedentă. Radu Moldovan (PSD) a fost preferat de 45,26% dintre alegători, în timp ce cu Vasile Borş (PDL) au votat doar 38,10% dintre bistriţeni.
„Vreau să comand două tipuri de audit, unul pentru a vedea cum a fost cheltuit banul public de către vechea administraţie, iar altul pentru a evalua pregătirea profesională a tuturor angajaţilor din CJ Bistriţa-Năsăud”, au fost primele două măsuri pe care Radu Moldovan, noul preşedinte al Consiliului Judeţean, le-a anunţat pentru viitorul apropiat. Primăria a fost câştigată tot de USL, prin Ovidiu Creţu. Seecretarul general al PDL, Ioan Oltean, a cerut renumărarea voturilor nule pentru şefia Consiliului Judeţean. Până la închiderea ediţiei, numărătoarea încă nu era finalizată.
Securistul Marc a câştigat încă un mandat
În Sălaj, candidatul USL, Tiberiu Marc, fost ofiţer de Securitate, a obţinut încă un mandat la şefia Consiliului Judeţean, acolo unde a fost votat de 48.573 de alegători, aproximativ 42%. Noutatea faţă de ziua de luni a venit din partea următorului clasat, reprezentantul UDMR, Tiberiu Csoka, care a obţinut 20,70% din voturi, cu aproape 700 mai multe decât cântăreţul de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu, care a vrut să conducă administraţia judeţeană din partea PDL. Radu Căpâlnaşiu de la USL a câştigat un nou mandat ca primar al Zalăului.
Victorie USL în Maramureş
Uniunea Social Liberală (USL) a câştigat detaşat în Maramureş nu doar la primărie, ci şi la Consiliul Judeţean. Odată cu trecerea timpului, Zamfir Ciceu l-a surclasat tot mai tare pe reprezentantul PDL-UNPR, Mircea Man. Noul preşedinte al CJ Maramureş mai avea puţin şi era votat de 100.000 de maramureşeni, astfel că a obţinut un procent de 45,5%, faţă de doar 23,9%, procentul primit de către contracandidatul său. În Baia Mare, Cătălin Cherecheş de la USL a obţinut un nou mandat de primar, cu un scor carwe a depăşit 86 la sută din sufragii.
Schimbări şi la Satu Mare
O luptă asemănătoare cu cea din judeţul Alba a avut loc şi la şefia Consilului Judeţean Satu Mare. Candidatul UDMR, Arpad Csehi, avea aproximativ 1.700 de voturi în plus faţă de USL-istul Adrian Ştef, luni, la ora 17:00, însă totul s-a răsturnat până ieri, când Ştef a obţinut 65.096 de voturi, aproape 40% din electoratul prezent duminică la urne, faţă de 34% cât a obţinut, în final, Arpad Csehi. „Voi fi un preşedinte onest, cinstit, corect, dar şi un partener pe termen lung”, au fost primele cuvinte ale lui Ştef, imediat după preluarea oficială a funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. „Victoria USL-ului a fost zdrobitoare la Satu Mare nu doar împotriva PDL, ci şi împotriva celor de la UDMR”, a pus sare pe rană preşedintele PSD Satu Mare, Valer Marian. Primăria Satu Mare a fost câştigată tot de USL, din Dorel Coica, care l-a înfrânt pe fostul primar UDMR, Iuliu Ilyes.
Bihorul merge pe mâna USL
Lucrurile au decurs liniştit, fără surprize, în ultimele 48 de ore la şefia Consiliului Judeţean Bihor. Noul preşedinte, Cornel Popa (USL) şi-a mărit distanţa faţă de Radu Ţârle, de la PDL, astfel că rezultatele după finalizarea a trei sferturi din circumscripţiile electorale din judeţ îl dau pe Popa câştigător cu 87.436 de voturi, 46,36%, faţă de doar 40.855 voturi, atâtea cât a obţinut Ţârle, fostul şef al CJ Bihor. Primarul USL Ilie Bolojan a obţinut, fără emoţii, un nou mandat.
Germanii au pierdut şefia CJ Sibiu
Schimbarea, oarecum surprinzătoare din judeţul Sibiu, a fost confirmată oficial după numărarea tuturor buletinelor de vot. USL-ul a spart dominaţia Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), chiar dacă nu în întregime. Klaus Johannis a rămas preferatul sibienilor la primărie, însă Martin Bottesch nu a mai avut acelaşi succes ca în ultimii ani. Ioan Cindrea a obţinut 36,69% din voturi, adică 70.479 de alegători din judeţ l-au votat pe omul USL. În schimb, Bottesch a fost preferat doar de 55.514 de votanţi şi a strâns un procent de 28,90%. „Împreună cu sibienii putem face să fie mai bine, evident cu sprijin din partea guvernului. Sunt convins că va fi mai bine pentru judeţ”, a declarat Cindrea. De menţionat în lupta pentru şefia Consiliului Judeţean Sibiu şi cele 875 de voturi pe care le-a primit „prinţul” romilor, Dorin Cioabă. Primăria a fost obţinută de Klaus Iohannis de la FDGR.
UDMR, înfrânt în Mureş
O răsturnare a situaţiei voturilor a avut loc şi în judeţul Mureş, acolo unde fostul preşedinte al CJ Mureş, Lokodi Edita Emoke (UDMR), deşi se afla în pole-position până ieri seară, a fost detronată de candidatul USL, Ciprian Dobre. Acesta a avut de partea sa 40,64% dintre mureşenii prezenţi duminică la vot şi a strâns, astfel, 112.265 de voturi, faţă de cele 34,87% de procente obţinute de reprezentantul UDMR, care în acest an a fost preferat doar de 96.324 dintre votanţi. „Trebuie să mai luăm şi câte o bătaie ca să ne adunăm. Acum, vreau să ocup funcţia de vicepreşedinte al CJ Mureş pentru a putea să ajut în continuare la proiectele europene”, a spus învinsa lui Dobre de la şefia Consiliului Judeţean. În schimb, Dorin Florea de la PDL a câştigat Primăria Târgu-Mureş.