10.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialNoapte albă în muzee: dacă e gratis, e coadă

Noapte albă în muzee: dacă e gratis, e coadă

Preţ de câteva ore constănţenii au dat televizorul sau treburile casnice pentru o incursiune în lumea stelelor, o călătorie imaginară pe mare sau în siturile arheologice.

Noapte albă sâmbătă spre duminică la instituţiile de cultură constănţene care au săr¬bătorit cea de-a şaptea ediţie a evenimentului european. Pe litoral au fost deschise porţile Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, Muzeului Marinei Militare şi cele ale Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. Sute de constănţeni au luat cu asalt, începând cu ora 20.00, Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. Gazdele au pregătit pentru oaspeţi un program diversificat, intitulat „Portal către imensitate”. Vizitatorii au stat la coadă pentru a urmări prin ochiul telescopului mare luna.

Au fost organizate expoziţiile „Sistemul solar” şi „Descoperă Universul”, iar în sala de conferinţe a fost proiectat filmul „Frumuseţea Cosmosului”, realizat de Asociaţia Culturală „Noua Acropolă”. De asemenea, constănţeni de toate vârstele au avut prilejul de a fi spectatorii unei demonstraţii astronomice sub cupola Planetariului. Timp de 20 de minute, vizitatorii s-au delectat urmărind cele mai spectaculoase planete şi constelaţii. Cei mai impresionaţi au fost cei mici, care nu şi-au putut opri exclamaţiile de uimire la stingerea luminii în sală şi apariţia stelelor pe bolta cerească improvizată. „Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut. Am aflat lucruri noi. Acum parcă privesc altfel stelele”, ne-a spus un vizitator.

Buluc şi la Muzeul Marinei

Aici constănţenii au admirat machete de nave, obiecte găsite pe fundul mării sau costumele de marinari. Copiii au ascultat cu mare atenţie explicaţiile muzeografilor şi au fost impresionaţi îndeosebi de mărimea lentilei originale a Farului de la Tuzla. Ca noutate, în acest an Fanfara Marinei a oferit un concert de zile mari celor prezenţi. Muzeul de Istorie a organizat „Noaptea Muzeelor” în colaborare cu Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius”. Cu acest prilej, studenţii Facultăţii de Arte au susţinut, de la ora 22.00, un concert extraordinar de muzică clasică.

Eveniment de sorginte franceză

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, în anul 2005, cu scopul de a încuraja publicul larg, în special tinerii, să descopere colecţiile muzeelor. Evenimentul este practic un preambul la Ziua Internaţională a Muzeelor, care se sărbătoreşte pe 18 mai, sărbătoare instituită de Consiliul Internaţional al Muzeelor. Programul are loc anual, în mai multe ţări europene şi este patronat de secretarul Ggeneral al Consiliului Europei şi de UNESCO, care s-a alăturat Nopţii Muzeelor în anul 2009. Aproximativ 3.000 de muzee din 40 de ţări europene au sărbătorit în acest an noaptea albă. În România, peste 60 de instituţii de cultură şi-au aşteptat vizitatorii în nocturnă.

Cele mai citite

Salariul minim 2025: Creșteri la salariul „în mână” și impact pentru angajatori

Costul total suportat de angajatori pentru salariul minim va crește cu 357 lei, față de ​​2024 De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe...

„Ordonanța trenuleț”, publicată în Monitorul Oficial

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial controversata „ordonanţă trenuleţ”, care îngheaţă salariile şi pensiile la nivelul din noiembrie 2024 și blochează noi angajări în...

Detalii noi despre prăbușirea avionului Jeju Air: Date extrase din cutiile negre

Autoritățile sud-coreene au făcut progrese semnificative în ancheta privind prăbușirea avionului Jeju Air în Muan, Coreea de Sud, care a dus la moartea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă