Magistratii Tribunalului Constanta i-au achitat pe Nikolaos Sissanis si pe Mihai Dragos Ionescu, comandantul navei „Gheorghieni”, de toate acuzatiile care li se aduc. Cei doi au fost banuiti ca au produs un prejudiciu de peste 1.200.000 de dolari CNM Navrom.
Conform rechizitoriului intocmit in acest dosar de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, Sissanis a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de fals, uz de fals, inselaciune si instigare la fals. In urma acestor abateri, grecul a fost acuzat ca a incasat suma de 125.000 de dolari de la firma de asigurare „North of England P&I Club”, iar CNM Navrom a fost pagibita cu suma de 1.179.780 de dolari, constand in arestarea si apoi vanzarea la licitatie a navelor „Gheorghieni”, „Teius” si „Dragasani.” Procurorii au mentionat in rechizitoriu ca in anul 1996, la propunerea lui Sissanis, comandantul navei „Gheorghieni”, Mihai Dragos Ionescu, a intocmit in fals documente din care rezulta ca nava a suferit avarii si necesita reparatii si remorcare. Astfel, Sissanis a beneficiat ilegal de asigurarea navei. Totodata, acesta a mai fost trimis in judecata si intr-un alt dosar in care este acuzat de inselaciune, fals, uz de fals si instigare la abuz in serviciu. Conform anchetatorilor, inculpatul, in calitate de administrator al SC „Ritz Rom Marine” SRL Constanta si SC „Euroship” SRL Constanta, a prezentat conducerii CNM Navrom documente fictive pentru compensarea datoriilor rezultate din contractele de bare-boat pentru sapte nave, creand un prejudiciu de 15 miliarde lei. Mai mult de-atat, procurorii sustineau ca Sissanis a incasat in contul personal suma de 330.000 de dolari, reprezentand contravaloarea unui transport de marfa efectuat cu motonava „Teius”, in luna iunie 1996, si pe care i-a folosit in interes personal.
Dezmembrarea acuzatiilor
In concluziile depuse de Nikolaos Sissanis, acesta sustine ca rechizitoriul este infirmat de declaratiile martorilor, de expertiza maritima tehnica contabila si de inscrisurile depuse in timpul cercetarii judecatoresti. Astfel, atat martorii, cat si comandantul navei au sustinut ca nu a existat nici un ordin verbal sau scris pentru simularea avariei. Mai mult de atat, Sissanis sustine ca nava „Dragasani” nu era proprietatea Navrom si ca din actul notarial de vanzare-cumparare al navei, datat 1 iulie 1997, reiese clar ca a fost vanduta firmei „NI Johnson Co.” SRL Constanta cu suma de 1.650.000 de dolari si nu la licitatie. Referitor la vapoarele „Gheorghieni” si „Teius”, inculpatul a declarat ca ele s-au scufundat in anul 2000 in rada portului Dakar din cauza neglijentei Navrom si nu au fost vandute la licitatie. Totodata, Sissanis sustine ca Navrom nu a dorit ca nava „Gheorghieni” sa ajunga la destinatia Lagos-Apapa din cauza cazului navei Rupea, in Lagos, cu acelasi navlositor caruia ii dartora 1.636.526 de dolari.
Datorii inexistente
Avocatul lui Nikolaos Sissanis a declarat ca expertiza judiciar maritima-tehnico-contabila, dar si ultima declaratie a martorilor demonstreaza ca cel pe care il reprezinta nu a fost implicat in salvarea navei si nici nu a incasat suma de 125.000 de dolari sau alta suma in legatura cu nava „Gheorghieni”. Mai mult de atat, solicitarea Navrom pentru despagubiri in valoare de 1.179.708 de dolari este nejustificata, avand in vedere ca la data retragerii navelor de la „Ritz Rom”, conform HG nr. 397 din 4 august 1997, toate obligatiile financiare ale navei „Gheorghieni” au fost achitate la zi, iar aceasta era libera de aresturi inca din luna august 1996. Totodata, din expertiza efectuata a rezultat ca asupra navei „Dragasani” erau aplicate cinci aresturi in portul Dakar de catre creditori ai Navrom, respectiv „CIC Senegal”, „Derya Shipping Geneva”, „Trans Sene”, „CNM Bamako” si „CIC Geneva”. In acelasi timp, la acea data „Dragasani” era proprietatea firmei „NI Johnson Co.” SRL Constanta. Astfel, in urma acestor concluzii depuse la dosar magistratii au dispus achitarea celor doi inculpati. Actiunea civila a CNM Navrom a fost respinsa ca nefondata. Sentinta nu este definitiva, ea putand fi atacata cu apel.