În prezent, în primul an de studii la Universitatea Maritimă Constanţa învaţă 172 de studenţi din Nigeria. În afară de tinerii sosiţi de pe tărâm african, la instituţia de învăţământ superior de la malul mării mai sunt şcolarizaţi studenţi din alte ţări precum Algeria, Siria sau Grecia. În total, vorbim de aproximativ 200 de studenţi străini care şi-au lăsat ţara pentru a face facultatea la Constanţa.
Proiect cu o instituţie guvernamentală din Nigeria
„Guvernul nigerian doreşte ca tinerii să ajungă în străinătate, din mai multe motive. Se doreşte ca tinerii să se civilizeze, să se educe, să trăiască în ţări evoluate care să le permită ca venind în Nigeria să crească nivelul educaţional al întregii populaţii de acolo. Toate costurile sunt susţinute de o instituţie guvernamentală din Nigeria, deci o instituţie publică, acesta este şi motivul pentru care ei au ales o instituţie publică din România. Ei au plătit în avans toate costurile şi noi am început cu ei şcoala. Sunt nişte studenţi foarte buni, adică doresc să înveţe mai mult, mai bine, ca urmare îl ţin pe profesor şi după ore”, ne-a explicat prorectorul UMC, prof.univ.dr.ing. Cornel Panait.
Programul de şcoală al nigerienilor se desfăşoară în limba engleză şi este modular, adică au fost alese câte patru materiii pentru fiecare modul, în acest fel ei reuşind să se integreze mai bine în sistemul de cunoştinţe oferit de către profesorii constănţeni, având în vedere că ne referim la studenţi noneuropeni, cu un curriculum uşor diferit. Studenţii au un program de lucru de la ora 8.00 până la ora 18.00., cu o pauză de două ore la prânz pentru masă.
De ce o universitate cu profil de marină?
Prorectorul UMC mai spune că nu este întâmplătoarea alegerea meseriei de ofiţer de marină pentru studenţii nigerieni deoarece această ţară este foarte bogată în zăcăminte „offshore” pe platforme şi este nevoie de oameni calificaţi care să poată exploata acest lucru.
Nigerienii locuiesc acum într-un hotel din staţiunea Mamaia. Dacă proiectul la nivel de universitate se va permanentiza, adică dacă vor fi şi de acum înainte în fiecare an studenţi care vor învăţa în oraşul de la malul mării, instituţia constănţeană are în vedere cumpărarea unui hotel sau construirea unui spaţiu de cazare pentru aceştia. „ Iniţiativa de a face achiziţia este a noastră, dar banii vor fi din Nigeria”, a completat prorectorul UMC.
Străinii, un câştig pentru universitate
Studenţii străini au început să vină la UMC încă din 1995. „Niciodată nu am avut un număr atât de mare de studenţi străini într-un an. Capacitatea noastră de şcolarizare aprobată de ARACIS este de 1200 de studenţi şi dintre aceştia noi avem 200 de străini, un lucru important din punct de vedere financiar. Un student străin dă de trei ori mai mulţi bani decât un student român finanţat de la bugetul de stat. Acest lucru înseamnă că noi avem acum cam 600 de studenţi echivalenţi. Financiar, capacitatea de şcolarizare a crescut de la 1200 la 1600”, a conchis prof.univ.dr.ing. Cornel Panait.
La UMC, studenţii noneuropeni plătesc 280 de euro pe lună, în timp ce pentru studenţii europeni taxa este în jur de o mie de euro lunar. Din banii de taxe, UMC investeşte în echipamente pentru laboratoare şi simulatoare.