16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialNicuşor Constantinescu: Neparticiparea la referendum înseamnă desfiinţarea judeţului Constanţa

Nicuşor Constantinescu: Neparticiparea la referendum înseamnă desfiinţarea judeţului Constanţa

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat, duminică, după ce şi-a exercitat dreptul de vot la referendum, că neparticiparea la acest scrutin înseamnă desfiinţarea judeţului, cu patru ore înainte de încheierea votării prezenţa la vot în judeţ fiind sub 30 la sută, scrie Mediafax.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, care este iniţiatorul acestui referendum, a afirmat duminică, după ce şi-a exercitat dreptul de vot, că neparticiparea la acest scrutin înseamnă desfiinţarea judeţului.

„Acest vot reprezintă viitorul nostru şi al copiilor noştri. Neparticiparea la vot înseamnă, din păcate, desfiinţarea judeţului Constanţa. Votul de astăzi va fi un puternic semnal pozitiv că noi, cetăţenii judeţului Constanţa, încă existăm, chiar dacă trecem prin atâtea greutăţi. Cred că trebuie să se ţină cont de votul cetăţenilor judeţului Constanţa. Acesta este semnalul pe care trebuie să-l dăm noi astăzi, constănţenii”, a afirmat Constantinescu.

Potrivit centralizării realizate de PSD, partid din care provine preşedintele CJ Constanţa, până la ora 16.00 în judeţul Constanţa şi-au exercitat dreptul de vot 28,86 la sută din totalul alegătorilor. În municipiul Constanţa, până la aceeaşi oră, prezenţa la vot a fost de 29,97 la sută.

Pentru ca referendumul să fie validat este nevoie ca jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor să voteze.

Un număr de 515 secţii de votare din judeţul Constanţa sunt deschise, duminică, de la ora 8.00 şi până la ora 20.00, pentru referendumul pe tema desfiinţării unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa, fiind aşteptate la vot 632.776 de persoane.

Constănţenii au de răspuns cu DA sau NU la întrebarea „Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Constanţa?”.

Referendumul de la Constanţa ar putea rămâne însă fără rezultat oficial în condiţiile în care reprezentanţii Direcţiei de Statistică nu s-au prezentat la Biroul Electoral pentru centralizarea datelor de la secţiile de votare.

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa, Laurenţiu Marin, a declarat că până în urmă cu două zile a existat o colaborare foarte bună cu cei de la Statistică, dar că începând de începând de sâmbătă aceştia nu au mai putut fi contactaţi.

Referendumul are loc în baza unei hotărâri care a fost votată în 22 iunie de consilierii PSD şi PNL, după ce reprezentanţii PDL au lansat tema reorganizării administrativ-teritoriale a ţării.

Hotărârea CJ a fost atacată apoi în instanţă de către prefect, însă Curtea de Apel Constanţa a respins, în 13 octombrie, acţiunea acestuia.

Organizarea acestui referendum a provocat controverse între prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, şi preşedintele CJ, Nicuşor Constantinescu, care se acuză reciproc că încalcă legea.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa au precizat că suma alocată pentru desfăşurarea referendumului este de două milioane de lei, bani din care au fost realizate buletinele de vot, ştampilele, afişele pentru promovarea referendumului şi vor fi plătiţi membrii secţiilor de votare. Bugetul total al Consiliului Judeţean Constanţa se ridică la 493 de milioane de lei.

Cele mai citite

Bărbat prădat de soție și de socrul său. Hoții au dat foc casei și au furat 200.000 de euro

Un incendiu izbucnit într-o locuință din Bragadiru a scos la iveală un caz de furt. După ce polițiștii au intervenit duminică la solicitarea unui...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă