Autoritatile tulcene incearca din rasputeri sa salveze combinatul Feral (aflat in stare de conservare, printr-o decizie luata de conducere pe 6 decembrie 2005) de la inchiderea definitiva, ce pare in acest moment iminenta. In urma cu 10 zile, mai precis luni, 16 ianuarie a.c., intr-o sedinta care a avut loc in cadrul Prefecturii, prefectul Lefter Chirica s-a aratat ingrijorat de faptul ca circa 1.400 de angajati de la Feral risca sa fie disponibilizati, in timp ce conducerea companiei nu a facut nici un demers pentru a-l contacta referitor la aceasta situatie. Problemele in cadrul Combinatului Metalurgic Feral Tulcea dateaza din data de 20 iunie 2005, cand s-a hotarat, in conducerea companiei, sistarea activitatii de productie in cadrul combinatului ca urmare a scaderii pretului pe piata mondiala a feroaliajelor undeva in jurul a 600 de dolari pe tona, in timp ce costul de productie a crescut la 710 dolari pe tona.
In tarile dezvoltate, marilor consumatori de energie Guvernul le acorda anumite facilitati, astfel incat energia electrica sa nu depaseasca 30% din costul total de productie. Nu si in Romania, unde, in cazul feroaliajelor produse la Combinatul Metalurgic Feral, al treilea mare consumator dupa Alro Slatina si Mittal Steel Galati, cu o medie de 175 MW/h, energia electrica reprezinta 42% din costul total de productie. In anul 2003, combinatul tulcean cumpara energia electrica cu pretul de 32 dolari pe MW, pret suficient pentru combinat sa inregistreze un minim profit de cateva procente, avand in vedere ca 1% profit in metalurgie este suficient.
Pretul energiei a scurtcircuitat combinatul
Dupa numai doi ani insa odata cu liberalizarea pietei de energie electrica in Romania, pretul acesteia a urcat imediat la 50,5 dolari pe MW/h. Cu alte cuvinte, la aceasta ora, pe piata din Romania exista 61 de producatori de energie electrica, din care doar 20 sunt activi pe piata, care au vandut productia pana in anul 2012, acestora adaugandu-li-se 95 de furnizori care au cumparat aceasta energie, deservind circa 195 de consumatori eligibili carora, de regula, le vand energia cumparata la suprapret, rezultand profituri uriase. Conform domnului Zil'berman Oleksandr, de aceasta afacere sunt legate nume din Ministerul Economiei si Comertului din anul 2003, precum si grupuri de interese din jurul acestuia. Pana in luna iunie 2005, pretul energiei electrice cumparate de Feral Tulcea de la intermediarul Energy Holdings era de 50,5 dolari pe MW/h, foarte mare, avand in vedere pretul anterior platit de combinat, incat, daca ar fi continuat productia, pierderea ar fi fost de 130 de dolari pe fiecare tona de feroaliaje produsa, tinand cont si de faptul ca materia prima era cea mai ieftina din lume la acea data.