3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Ne pregatim pentru alegerile europarlamentare din 2007"

„Ne pregatim pentru alegerile europarlamentare din 2007”

Proiectul Codului Electoral nu pare sa fie pe gustul tuturor partidelor. Curand nu vom mai pune stampila pe o lista, ci vom avea libertatea sa decidem, dupa ce vom cantari cu mare atentie care dintre membrii formatiunilor politice ne vor reprezenta in Parlament. Mihai Voicu, presedintele Comisiei parlamentare de Cod Electoral, spune ca primul exercitiu in ceea ce priveste votul uninominal se va desfasura anul viitor, cand romanii trebuie sa isi desemneze reprezentantii in Parlamentul European.

– Cat de bine a functionat relatia dintre Partidul National Liberal si Pro Democratia pentru eleborarea legislatiei in domeniul alegerilor?
– Relatiile Partidului National Liberal cu Pro Democratia au fost excelente. Colaboram, de mult, in domeniul electoral cu Cristian Parvulescu si Constantin Sorescu. Codul Electoral este, in mare masura, rodul unei munci comune care a inceput acum aproape trei ani. Nu din motive diplomatice am declansat o serie de dezbateri pe tema proiectului de cod electoral, ci pentru ca am dorit sa prezentam si opiniei publice, reprezentantilor presei, organizatiilor nonguvernamentale si parlamentarilor din cat mai multe zone, judete ceea ce propunem noi.

– In cat timp credeti ca se va finaliza proiectul pentru a fi adoptat?
– In opinia mea, intregul cod trebuie sa fie gata pana la sfarsitul acestui an. Veti spune: Bun! Dar de la 1 ianuarie 2007 va mai fi un an si jumatate pana la alegerile locale! Sa nu uitam, insa, ca acest cod va trebui sa cuprinda si reglementari privind alegerea europarlamentarilor. Conform Tratatului de Aderare, aceste alegeri trebuie sa aiba loc, cel mai tarziu, pana la sfarsitul lui 2007. Dat fiind termenul de 1 ianuarie 2007 pentru intrarea in Europa, nu vom dori sa tinem alegerile asa de tarziu, de aceea, macar din acest punct de vedere, trebuie sa ne grabim. Exista si varianta ca, mai intai, sa elaboram legea privind alegerea in Parlamentul European si abia apoi sa adoptam celelalte prevederi. Cu un an inainte de alegerile locale, lucrurile trebuie sa fie deja clare, explicate, promovate, dezbatute in Parlament… Nu este vorba numai de lucrul in comisia care da un cod electoral. Comisia functioneaza la nivelul Parlamentului Romaniei si este formata din 15 senatori si deputati.

– De ce s-a optat pentru impartirea pe regiuni?
– Este vorba doar despre o modalitate de calcul, care nu este interesanta pentru alegator… Procesul electoral trebuie sa fie simplu pentru alegatori: un singur vot, un singur om. Modalitatea de calcul este problema autoritatilor. Ce se redistribuie pe regiuni; nu inseamna ca parlamentarul va reprezenta colegiul uninominal din cadrul judetului, nu regiunea…

– Ce se va intampla cu Autoritatea Electorala Permanenta, despre care se spune ca va iesi de sub influenta politicului?
– Autoritatea trebuie sa devina principala institutie implicata in procesul electoral. Acest lucru nu poate fi posibil decat daca se asigura buna ei functionare si o cat mai mare neutralitate. Trebuie extinsa si in teritoriu. Daca nu ma insel, acum are doar reprezentante zonale la nivel de regiune. Autoritatea electorala permanenta trebuie sa faca parte din birourile electorale si de aceea trebuie sa aiba reprezentante macar la nivel de judet. Este important, de fapt, managementul autoritatii. Practic, acum, conducerea autoritatii este asigurata de trei reprezentanti ai PSD, numiti la vremea respectiva, de Parlament, de Guvern si de presedintele tarii. Cu toate acestea, exista conflicte puternice la nivelul AEP care au blocat functionarea institutiei. Noi credem ca trebuie asigurata o reprezentare care sa excluda partizanatul politic: persoanele sa fie numite numai de Parlament si, eventual, sa indeplineasca si o conditie suplimentara. In afara de pregatirea profesionala (esentiala!), sa nu fi facut parte dintr-un partid politic un numar important de ani inainte de alegeri.

– Se gasesc astfel de oameni care sa nu tina nici cu puterea, nici cu opozitia?
– Sunt sigur ca exista. De exemplu, juristi sau persoane care au activat in asociatii nonguvernamentale, preocupate de subiect si active in domeniu, care pot asigura functionarea Autoritatii Electorale Permanente.

– In 2008 vom vota dupa noul sistem?
– Eu cred ca da… Comisia din care fac parte este si un test pentru sinceritatea partidelor. Daca cu adevarat toate partidele s-au pronuntat pentru votul uninominal, acest moment este cel al adevarului, pentru ca trebuie sa si aprobe ce au sustinut. Facand o socoteala foarte simpla, sunt sapte grupuri politice reprezentate in comisie. Dintre acestea, patru – PNL, PD, PSD si PC – au 11 membri in comisie si au declarat public ca vor introducerea votului uninominal. Pe ei ii invit sa voteze. PRM, UDMR si reprezentantul minoritatilor nationale nu sunt de acord cu votul uninominal. Le respect punctul de vedere, nu sunt eu chemat sa judec, ci alegatorii formatiunilor respective. In toate comisiile parlamentare votul este la vedere. Va fi un moment foarte interesant. Voi propune ca la vot sa fie prezenta si presa.

Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă