Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau (judetul Salaj) a abandonat un proiect european in valoare de sute de mii de euro, in care sunt implicate institutii culturale europene de prestigiu. Motivele tin de jocurile politice locale, dar ar putea costa institutia includerea pe lista neagra a celor care isi pot lua adio in viitor de la finantari europene, din cauza ca este un partener neserios.
Conducerea muzeului este acuzata de un arheolog angajat al Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Salaj ca a sistat implicarea in proiectul “Frontieres of the Roman Empire”, in valoare totala de 810.000 euro, ce are ca si organizatori sau parteneri asociati institutii prestigioase din 11 tari europene. Bugetul respectiv este alocat tuturor partenerilor, iar o parte ar fi trebuit sa revina celor din Salaj.
Daniel Sana este expert in cadrul institutiei amintite si responsabil cu patrimoniul arheologic. El sustine ca schimbarea conducerii muzeului in primavara anului trecut a fost nefasta pentru acest proiect intrucat tot de atunci a inceput si blocarea lui. “Desi proiectul se afla deja in derulare, iar partenerii straini au trimis in conturile muzeului cateva mii de euro, reprezentand contributia lor la acesta, conducerea muzeului, dupa ce a tinut timp de cateva luni banii in cont, i-a returnat, refuzand, astfel, participarea la proiect. Motivul invocat atunci a fost imposibilitatea de a asigura finantarea partii romane”, a spus Sana.
Valoarea totala a proiectului care revenea institutiei este de 72.000 de euro. Banii erau destinati consolidarii amfiteatrului de la Porolissum si achizitiei de aparatura de prospectare arheo-magnetica, iar cota de co-finantare a partii romane era de 50 la suta.
Cel care a facut demersurile necesare pentru ca Romania sa intre in acest proiect este seful Sectiei de Arheologie din cadrul muzeului, Alexandru Matei. Din acest motiv, un colaborator apropiat al acestuia, Eric De Sena de la American Academy in Rome, a oferit muzeului o sponsorizare de cateva mii de dolari care ar fi acoperit in mare parte contributia Romaniei la proiect pe anul 2006.
Pentru anii viitori ar fi urmat sa se incerce obtinerea de fonduri de la bugetul Ministerului Culturii si Cultelor. Potrivit lui Sana, conducerea muzeului, prin directorul Elena Musca, a refuzat, insa, oferta de sponsorizare.
Secretomanie la muzeu
Conducerea Muzeului Judetean de Istorie si Arta nu a dorit sa faca precizari cu privire la motivele pentru care institutia a refuzat implicarea in proiect si de ce a refuzat sponsorizarea respectiva. Mai mult decat atat, reprezentantii institutiei nu au precizat nici macar date generale despre proiectul pe care tocmai l-au ratat: care era efortul financiar din partea institutiei, care erau beneficiile posibile?
Practic, reprezentantii muzeului au refuzat sa raspunda unei solicitari de informatii publice, depuse in 17 ianuarie 2007. Termenul prevazut de lege (in functie de complexitatea informatiilor este pentru presa de la una la cinci zile) a expirat, singurul raspuns primit pana acum fiind promisiunea telefonica a directorului Elena Musca, potrivit careia ar urma sa primim un raspuns “in cel mai scurt timp”.
Faptul ca muzeul nu si-a dus pana la capat proiectul pe care il incepuse ar putea insemna o nota proasta pentru institutie. Din acest motiv, posibilii parteneri externi se vor gandi de doua ori inainte de a se asocia cu acesta pentru vreun viitor proiect.