19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMuzeu de fotografie transilvaneana la Targu-Mures

Muzeu de fotografie transilvaneana la Targu-Mures

» Proprietarii fotografiilor sau a aparatelor fotografice isi pot pastra dreptul asupra obiectelor, iar la obiectul expus, va fi mentionat numele donatorului.

Initiativa inedita la Targu-Mures unde Muzeul Judetean Mures, impreuna cu Fotoclubul din Targu-Mures, Asociatia Ziaristilor Maghiari din Romania si cotidianul Nepujsag au pus bazele unei colectii de istorie fotografica. "Am initiat aceasta colectiei de istorie fotografica din cadrul Muzeului Judetean pentru ca, prin raspandirea tehnicii digitale, fotografierea cu aparate clasice, analogice, va disparea intr-un timp relativ scurt. Dorim, prin aceasta, sa creem o posibilitate acelora care au aparate fotografice si de tehnica fotografica (lampi, etc.) de epoca sa fie pastrate intr-un cadru organizat cu posibilitatea de expunere intr-o expozitie. Totodata, adunam si fotografii pentru aceleasi considerente", declara fotoreporterul targumuresean Gyorgy Vajda, unul din promotorii ideii, care spune ca muzeul de fotografie veche va fi amplasat in Cetatea medievala a Targu-Muresului.

 

Vajda mai adauga ca muzeul de la Targu-Mures se adreseaza doar proprietarilor de fotografii sau tehnica fotografica veche din Transilvania din motive strict obiec–tive, dar nu exclude posibilitatea extinderii ulterioare a actiunii de colectare si expunere. "Ne-am limitat la judetele din Transilvania pentru ca, la inceput, ar fi un lucru imens daca am dori sa ne extindem pe intreaga tara, pentru ca este o munca enorma sa prelucrezi materialul primit ca volum", a spus Gyorgy Vajda, care spera ca, in cel mult un an, de la momentul declansarii acestei actiuni de colectare a materialelor la Targu-Mures sa se deschida o expozitie permanenta. "Noi speram ca in 2010 sa avem suficient material din care sa putem realiza o expozitie permanenta la Targu-Mures. Am deja promisiuni ca ni se vor da in custodie sau spre pastrare colectii intregi de aparate de fotografiat", a mai declarat fotoreporterul targumuresean, care spera ca si alti targumureseni care detin materiale ce pot fi expuse in muzeu sa vina sa le doneze.

 

"Sunt foarte multi oameni care detin fotografii expuse pe hartie, care pentru noi ar constitui valoare documentaristica. Cu diparitia generatiilor, a acelora care sunt cuprinse in fotografii, poate ca cei care detin poze nu vor sa le mai pastreze si le arunca. Noi le vom pastra, insa, pentru generatiile urmatoare", afirma fotoreporterul targumuresean, care precizeaza ca, pana la deschiderea muzeului, materialele colectate vor fi sortate si analizate din punct de vedere istoric de specialistii Muzeului Judetean Mures.

Donatorul materialelor isi poate pastra dreptul de proprietate
Persoanele care doneaza obiecte Muzeului Judetean in vederea infiintarii expozitiei de arta fotografica veche de la Targu-Mures au posibilitatea de a ramane proprietarii acestora. "Preluarea materialelor se face in baza legislatiei existente, prin proces-verbal de preluare, in care sunt respectate drepturile ambelor parti. Proprietarii fotografiilor sau a aparatelor fotografice isi pot pastra dreptul asupra obiectelor predate in custodia muzeului. In cazul in care obiectul va fi expus, se va mentiona numele donatorului sau a proprietarului", a declarat Zoltan Soos, directorul Muzeului Judetean Mures, care mai arata ca, in cazul in care sunt oferite colectii mai mari, initiatorii proiectului vor asigura transportul acestora. Totodata, mai spune Zoltan Soos, curatorii colectiei isi rezerva dreptul la o alegere preliminara, care se refera la detalii tehnice gen imagini neclare sau fara valoare documentara. "Nu pastram acele fotografii sau aparate care nu au valoare muzeala, iar, la cerere, returnam obiectele, dar in acest caz nu asiguram transportul", a spus Zoltan Soos.

Sunt acceptate spre pastrare, catalogare si expunere in viitorul Muzeu al fotografiei transilvanene urmatoarele:
1. Aparate de fotografiat de epoca (analog), echipamente de laborator sau materiale documentare in legatura cu tehnica fotografica de la inceputuri pana in anii 1980.
2. Fotografii documentare in care apar cladiri sau locuri inexistente azi. Printre acestea pot fi si fotografii de familie in fundalul carora se vad cladiri sau locuri care nu mai exista.
3. Fotografii in care persoanele surprinse au porturi populare vechi sau disparute azi, uniforme ori alte haine de epoca.
4. Fotografii facute in fabrici care nu mai exista sau ateliere, manufacturi, la mesteri populari in timpul surprinderii fazelor lucrarilor.
5. Fotografii facute in timpul unor evenimente (fotografii de presa) care au o semnificatie istorica pentru localitatile unde au fost realizate (nu se accepta fotografii care surprind evenimente familiare) sau oricare eveniment mai deosebit, respectiv cutremur, foc, inundatii etc.
6. Portrete in care apar personalitati de marca – politicieni, oameni de cultura, artisti etc.
7. Fotografii de tip social, in care apar comunitati in mediul lor inexistente astazi.
8. Fotografii facute in timpul unor evenimente culturale in care apar personalitati de seama, la vernisaje, inaugurari, premiere teatrale etc.
9. Fotografii artistice realizate de artisti fotografi ardeleni de seama.

Cele mai citite

Record istoric negativ anunțat de Elena Lasconi. România împrumută 1,2 lei pentru fiecare 3 lei încasaţi

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat pe Facebook că România va atinge un nivel record de împrumuturi în 2024, cu o sumă planificată de...

Mari comici ai puliticii – Academia Catavencu

În ultima perioadă de timp, pe scena politicii noastre a urcat o nouă generație de politicieni – puliticienii! Așa cum lasă să se...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...
Ultima oră
Pe aceeași temă