2.2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialMusamalizarea dosarului "Anopolis"

Musamalizarea dosarului „Anopolis”

La aproape sase ani de la tragedia ce a avut loc in Santierul Naval Constanta, anchetatorii nu au gasit niciun vinovat. Procurorul pe mana caruia a ajuns dosarul navei „Anopolis” a inaintat, pentru a doua oara, cazul cu scoaterea de sub urmarire penala a celor implicati. In vara anului 2001, zece muncitori si-au pierdut viata in urma unei explozii puternice in tancul navei.

Procurorul general Marian Alexandru a respins propunerea inaintata de procurorul Cornel Boldeanu, respectiv de scoatere de sub urmarirea penala, si a retrimis dosarul pentru completarea anchetei. Dosarul a ajuns la Parchetul Curtii de Apel Constanta dupa ce ultima instanta a dispus refacerea urmaririi penale prin audierea unor martori si efectuarea unor noi expertize. Mai mult de atat, prin sentinta data la acea data, magistratii au hotarat si conexarea tuturor dosarelor existente. Conform rechizitoriului intocmit in acest caz, tragedia ce urma sa se produca la bordul navei „Anopolis” a fost prevestita cu doua saptamani mai devreme, cand patru muncitori au fost raniti grav intr-un accident. In dimineata zilei de 5 iunie 2001, zece muncitori au murit in chinuri groaznice in urma unei explozii. Verificarile efectuate imediat dupa producerea incidentului au aratat ca deflagratia de pe „Anopolis” a fost provocata de concentratia mare de metan existenta in tancul in care au lucrat cele zece victime.
Prin documentele intocmite de anchetatori la acea vreme au fost gasiti raspunzatori de producerea tragediei directorul general al SNC, Alexandru Stoian, directorul de productie al santierului Eugen Tiron, Alexandru Dima, expert tehnic naval, Mihai Zdru, sef sectie docuri, si Cetin Ibram, sef atelier reparatii corp nava. Totodata, in prima faza a procesului au mai fost trimisi in judecata, in stare de libertate, inca cinci angajati din cadrul societatii. Acestia au fost acuzati de vatamare corporala grava, ucidere din culpa si neluarea masurilor de protectia muncii. Mai mult de atat, prima instanta a dat si pedepse grele cu inchisoarea. Astfel, Alexandru Stoian a fost condamnat la doi ani de inchisoare, Eugen Tiron la doi ani si sase luni, Mihai Zdru la un an, Ibram Cetin la trei ani, Alexandru Dima la trei ani, Didina Stefanescu la trei ani, Mihai Keller la un an si sase luni, Vasile Iacovici la doi ani, iar Haralambie Colta si Gazi Orhan la cate trei luni fiecare.

Cele mai citite

Salvamont: 150 de persoane salvate în doar 24 de ore; cele mai multe intervenții la Predeal

Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru echipele Salvamont din întreaga țară, care au intervenit la 146 de apeluri de urgență primite prin Dispeceratul...

Incident violent la mănăstirea din Ieud: Un tânăr decedat și trei grav răniți într-un conflict violent

Un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața, iar alți trei tineri, cu vârste de 20 și 22 de ani, au fost grav...

Donald Trump s-a întâlnit cu premierul italian Giorgia Meloni: „O femeie fantastică”

Giorgia Meloni, premierul Italiei, a avut sâmbătă o vizită surpriză la clubul de golf Mar-a-Lago din Florida, unde a fost întâmpinată de Donald Trump,...
Ultima oră
Pe aceeași temă