Circa 50.000 de articole pirotehnice nu vor mai ajunge pe piaţă, după raziile din ultimele zile ale oamenilor legii.
Poliţiştii constănţeni au confiscat, ieri dimineaţă, peste 20.000 de petarde şi artificii. Acţiunea cu numele sugestiv „Foc de artificii” a fost derulată de lucrătorii Serviciului Arme Explozivi Substanţe Periculoase, împreună cu poliţiştii Secţiei 4, dar şi luptători din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale. Marfa a fost confiscată în urma a numai trei percheziţii imobiliare.
Cu o zi înainte, poliţiştii de frontieră din Constanţa au confiscat 8.959 de petarde care erau vândute pe o stradă din municipiul Constanţa.
Percheziţii imobiliare au fost efectuate, în perioada 27-28 octombrie şi în Galaţi. Poliţiştii au găsit la locuinţele cetăţenilor V. Lenuţa de 40 ani, B. Iancu de 40 ani, G. Marius de 23 ani şi P. Gheorghiţă de 19 ani, toţi din judeţul Galaţi, articole pirotehnice din categoriile I şi II, pentru care cei în cauză nu au putut prezenta documente de provenienţă. În cadrul aceleiaşi activităţi, în urma exploatării unei informaţii, poliţiştii l-au depistat pe C. Daniel de 33 ani, din municipiul Bucureşti, care deţinea fără documente şi comercializa ilegal, din autoturismul personal, într-un depozit de pe raza municipiul Tecuci, articole pirotehnice. De asemenea a mai fost depistat C. Dan de 56 ani, din comuna Costache Negri, jud. Galaţi, care comercializa în magazinul pe care-l administrează de pe raza comunei, fără a avea autorizaţie în acest sens, articole pirotehnice pentru care nu a putut prezenta documente de provenienţă.
„În urma activităţilor desfăşurate, au fost ridicate în vederea confiscării – 9 baterii din categoria a II-a, de la 16 la 19 focuri fiecare, 86 baterii din categoria I cu un foc fiecare, 98 petarde din categoria a II-a, 1.400 pocnitori din categoria a II-a, 17.240 pocnitori din categoria a I-a, 13 mini rachete din categoria a II-a”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi într-un comunicat de presă.
Atenţie la distanţă şi zgomot
Reprezentanţii ISU Dobrogea spun că, pentru prevenirea accidentelor, frecvente în anii trecuţi, trebuie respectate anumite reguli. Astfel, distanţa de securitate, dintre utilizator şi obiectul pirotehnic, de regulă, trebuie să fie de cel puţin un metru. Cu toate acestea, dacă este necesar, distanţa de securitate poate fi mai mare şi este menţionată pe ambalaj. Trebuie să se ţină cont şi că nivelul maxim de zgomot ajunge până la 120 dB, la distanţa de securitate. De asemenea, dacă articolele pirotehnice au inscripţionat pe ambalaj „A se utiliza numai în exterior”, vor fi folosite numai în aer liber. În plus, este interzisă utilizarea obiectelor pirotehnice, în aproprierea materialelor combustibile.