22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMormintele antice din Dobrogea, devastate în căutare de comori

Mormintele antice din Dobrogea, devastate în căutare de comori

Căutătorii moderni de comori dovedesc, atunci când este vorba de stricăciuni, că nu se deosebesc cu nimic de predecesorii lor: pagubele produse locurilor cercetate de specialişti sunt imense, deteriorarea zonelor aflate în cercetare şi a obiectelor descoperite fiind, de cele mai multe ori, ireparabilă. Un exemplu în acest sens s-a consumat săptămâna trecută în zona Târguşor-Mireasa.

Acolo, specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arhelogie Constanţa (MINAC) lucrează pe un şantier de cercetare preventivă.

Conform declaraţiei directorului MINAC, dr. Gabriel Custurea, arheologii tomitani au un contract de descărcare de sarcină arheologică pentru o suprafaţă de teren pe care se va ridica un parc eolian.

În acea zonă, specialiştii MINAC au descoperit un tumul cu 20 de morminte. Numai că somnul morţilor din perioada precreştină nu a fost tulburat numai de arheologi, ci şi de persoane rău-voitoare pentru că cercetătorii s-au trezit, la mijlocul săptămânii trecute, că osemintele acestora erau deranjate de la locul lor.

„Din păcate, după ce colegii au lucrat la tumul, l-au săpat ca să ajungă la mormintele care erau acolo, când s-au dus de dimineaţă unele dintre ele erau devastate de…ce să zici…de nătărăi. Nu ştiu dacă braconieri, eu cred că erau nişte dobitoci: au scos câteva cranii, câteva oase…în sfârşit”, a declarat Custurea care a precizat că a fost sesizată poliţia.

Există antecedente

Atracţia unora către zona aceasta morbidă, nu numai din punct de vedere economic, se datorează, crede acelaşi director MINAC, şi educaţiei primite. Acesta ne-a povestit că „pe cealaltă parte a comunei ” Târguşor, în urmă cu vreo 35 de ani, a lăsat descoperite, într-un sfârşit de săptămână, o necropolă creştină ce trebuia fotografiată luni. Numai că, venit luni pe şantierul arheologic, Custurea a remarcat că somnul înhumaţilor fusese deranjat. „Nişte copii jucaseră fotbal cu o parte din craniu”, ne-a explicat acesta care a specificat că unul dintre locuitori îi văzuse şi a ţinut să le precizeze arheologilor că „se jucau efectiv cu craniile”. În urma cercetărilor desfăşurate, copiii-profanatori au fost identificaţi.

Hoţi din străinătate

Şantierele arheologice sunt un adevărat cântec de sirenă pentru căutătorii de comori moderni, ajutaţi în demersul lor şi de tehnologie. Numai că, pentru aceştia, „comoara” se reduce la obiecte de aur, monezi sau bijuterii. În căutarea lor furibundă, aceştia calcă în picioare milenii de civilizaţie şi pagini de istorie care, astfel, rămân pe veci nescrise. Există şi cazuri în care aceştia sunt identificaţi şi chiar plătesc pentru stricăciunile făcute. Este şi cazul celor doi bulgari prinşi în urmă cu 2-3 ani în zona de interes arheologic de la Limanu şi care au fost prinşi având asupra lor vârfuri de săgeţi şi monezi. Aceştia, de curând, şi-au primit pedeapsa, iar obiectele descoperite asupra lor vor intra în patrimoniul MINAC.

 

Cele mai citite

Raya a salvat-o pe Arsenal de la eșec! Portarul spaniol a avut o paradă uluitoare

David Raya, portarul lui Arsenal, a fost protagonistul unei duble parade impresionante care a salvat echipa sa în meciul împotriva Atalantei, scor 0-0, din...

Greu și în liga a doua din Turcia! Dorin Rotariu a ajuns la 9 luni fără fotbal

Dorin Rotariu (29 de ani) încearcă să-și relanseze cariera la Ankaragucu, în liga secundă din Turcia, însă mijlocașul nu a reușit încă să debuteze...

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...
Ultima oră
Pe aceeași temă