Singurul incinerator acreditat pentru deseuri sanitare si resturi animale din nordul Transilvaniei a ramas fara autorizatie de functionare. Documentul i-a fost retras de catre angajatii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) si teoretic, acesta ar trebui sa isi inchida portile pana cand cand va reusi sa isi imbunatateasca instalatiile.
Incineratorul din Dej al societatii „Protan” SA nu respecta normele de biosecuritate, sustine prefectul din Cluj, Alin Tise. El a afirmat ca a stat de vorba in repetate randuri cu reprezentantii companiei din Bucuresti si a incercat sa ii determine pe acestia sa se conformeze normelor de mediu. Incineratorul respectiv ar fi trebuit sa deserveasca judetele Cluj, Satu Mare, Maramures, Salaj si Bistrita-Nasaud.
In urma unei licitatii nationale, organizata de Agentia Domeniilor Statului (ADS), angajatii incineratorului trebuie sa preia si sa distruga toate cadavrele de animale din cele cinci judete, in termen de 24 de ore de la sesizare. Acesta dispune, insa, de doar trei masini pentru cele cinci judete, iar spatiile de depozitare si instalatia de ardere nu respecta normele sanitare. Din cele trei autoturisme, doua sunt uzate moral si doar o Dacie Papuc are camera frigorifica prevazuta de lege pentru astfel de autoutilitare.
Cu ajutorul acestor masini, sustine Tise, compania nu poate deservi nici macar unul din cele cinci judete arondate. Mai mult, la Dej, cadavrele de animale nu sunt sortate, asa cum prevede legea. Temperatura de incinerare este mai mica decat cea prevazuta de normele europene pentru distrugerea unor astfel de resturi.
Dupa retragerea autorizatiei de functionare, resturile de animale din Transilvania de Nord ar trebui duse si incinerate in Codlea sau in Bucuresti, dar acest lucru este practic imposibil.
„Holcim”, solutia
de rezerva
Licitatia in urma careia „Protan” SA a devenit unicul operator din acest domeniu a fost organizata in acest an. Deja, 54 de primarii din judetul Cluj au incheiat contracte de prestari servicii cu aceasta companie. Prefectul Alin Tise a declarat ca in cazul in care si in judet ar fi aparut focare de gripa aviara, pasarile ar fi trebuit sa fie incinerate la Dej, dar este greu de crezut ca societatea ar fi reusit sa faca fata obligatiilor legale.
Mai mult, in aceasta perioada, cadavrele de pasari din judet au fost adunate cu cele patru masini ale Directiei Sanitar-Veterinare si nu cu cele ale „Protan” SA, asa cum ar fi trebuit, conform contractului. O serie de medici veterinari au mentionat ca cel mai probabil, daca ar fi trebuit sa fie incinerate pasari in numar mare, autoritatile nu ar fi avut alta solutie decat sa apeleze la cuptoarele „Holcim” Turda, singurele capabile in acest moment sa arda cadavrele la o temperatura suficient de mare.
Nu este pentru prima data cand „Protan” SA se afla in centrul unui scandal. In trecut, reprezentantii acestei companii au mai fost amendati de Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului pentru ca nu distrugeau in siguranta deseurile sanitare de tipul tumorilor operate sau pansamentelor imbibate cu puroi si sange.
Reprezentantii „Protan” nu au putut fi contactati. Directorul incineratorului din Dej, Gheorghe Nasalean, nu a raspuns la telefonul mobil, iar la biroul din Bucuresti al directorului general al societatii, Dumitru Siatoc, raspundea robotul telefonic.
Prefectul Alin Tise a declarat ca va cere Ministerului Agriculturii sa rezilieze contractul pentru Transilvania de Nord si a adaugat ca studiaza posibilitatea depunerii unor plangeri penale impotriva conducerii incineratorului din cauza nerespectarii legislatiei de mediu.
Managerul „Protan”, Dumitru Saitoc, este unul dintre apropiatii ministrului PC al Economiei si Comertului, Codrut Seres. Potrivit unor ziare locale, in timpul campaniei electorale, Saitoc se lauda ca daca Uniunea Nationala PSD+PUR ar castiga alegerile, el ar fi fost secretar de stat. Conform unor informatii publicate pe Internet si neconfirmate de surse oficiale, omul de afaceri ar fi lucrat pentru Securitate.