Investitia „miraculoasa” de la Rosia Montana, anuntata ca fiind „singura speranta” pentru Muntii Apuseni, va aduce, in cazul in care va fi demarata, venituri minime judetului Alba. Statul Roman detine 19,3 la suta din Compania „Rosia Montana Gold Corporation” (RMGC) printr-o firma dintr-un alt judet, ceea ce reduce considerabil incasarile la bugetele locale. In schimb, Alba se va alege la sfarsitul exploatarii (dupa aproximativ 17 ani) cu o problema sociala, pe de o parte, si cu una de mediu, pe de alta parte.
Putina lume stie ca Statul Roman detine 19,3 la suta din actiunile la „Rosia Montana Gold Corporation” prin intermediul Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului, „Minvest” Deva. Astfel, desi investitia va avea loc pe teritoriul judetului Alba, „grosul” banilor ce vor fi obtinuti de stat din exploatarea celui mai bogat zacamant din Europa vor fi gestionati de o firma cu sediul in Hunedoara.
La mijloc este vorba de sume importante de bani. Beneficiile directe si indirecte pe care le-ar avea Statul Roman se cifreaza, potrivit site-ului RMGC, la 1,6 miliarde dolari. Neoficial, printre sefii administratiei din Alba exista o nemultumire voalata referitoare tocmai la faptul ca statul detine cele 19,3 la suta din actiuni prin intermediul „Minvest”, ceea ce inseamna ca acestia vor „scapa” sume importante la bugetele locale. In ritmul actual al disponibilizarilor din minerit si al inchiderii exploatarilor miniere, la data la care este preconizata inceperea investitiei, toate aceste unitati, care se afla in subordinea „Minvest”, vor fi inchise.
In aceste conditii, compania de stat nu va mai avea practic nimic de facut in afara administrarii „feliei” ce revine Romaniei din exploatarea de la Rosia Montana. De-a lungul timpului, autoritatile din Alba au incercat, fara succes insa, tocmai „ruperea” de „Minvest” a exploatarilor miniere din judet, cu bataie mai lunga tocmai pe administrarea actiunilor detinute de Statului Roman la „RMGC”. Reprezentantii companiei din Deva si autoritatile din Hunedoara, cu sustinere la Ministerul Economiei si Comertului, au tinut, insa, „cu dintii” de exploatarile de stat din judetul Alba.
Alaturi de stat, la „RMGC” mai detine actiuni compania canadiana „Gabriel Resources” (pachetul majoritar, respectiv 80 la suta), restul de 0,7 la suta fiind impartit intre cativa actionari minoritari.
Sustinatorii proiectului de exploatare auro-argintifera il prezinta ca fiind singura solutie pentru dezvoltarea zonei Muntilor Apuseni. In realitate, insa, pe langa faptul ca sutele de milioane de dolari ce vor reveni statului vor fi „invartite” de firma din alt judet, unde autoritatile din Alba nu au nici un control si nici o influenta, la Rosia Montana va ramane un crater si un iaz de decantare imens, plin cu cianuri ramase in urma procesului tehnologic.
In plus, dupa aproximativ 17 ani, exploatarea se va inchide, iar problemele economice vor fi similare celor de acum. Mai mult decat atat, presedintele „Gabriel Resources” si al „RMGC”, Alan Hill, a promis colaborari pe durata derularii proiectului cu firmele din toate judetele limitrofe cu Alba, in speranta ca va reusi sa atraga bunavointa autoritatilor locale. Practic, pe plan judetean si pe termen lung, castigurile vor fi minime, iar problemele mari.