Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, va participa la o şedinţă specială a Comisiei Judeţene de Dialog Social, care va fi organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Câmpia Turzii.
Liviu Pop se va întâlni cu foştii angajaţi ai Mechel, precum şi cu persoane care urmează să fie concediate în următoarele zile. „Nu ne mai aşteptăm la mare lucru din partea Guvernului. Mechel, de fapt, este mort. Poate că domnul ministru Pop vine la prohodul Mechel. Din păcate, el nu poate dizolva conducerea Mechel prin ordin de ministru, aşa cum a făcut cu comisia care trebuia să judece plagiatul lui Ponta”, a spus unul dintre sindicaliştii de la Mechel.
Concedieri masive
Conducerea Mechel Câmpia Turzii a anunţat concedieri masive. 800 de persoane urmează să fie aruncate în şomaj în perioada următoare. Astfel, numărul total al celor daţi afară de patronii ruşi de la Mechel va ajunge la 1.500 de persoane în acest an. Este vorba de cea mai mare disponibilizare colectivă din Transilvania, după închiderea fabricii de telefoane mobile Nokia, din Jucu, în toamna anului trecut. La Mechel vor mai rămâne doar 238 de angajaţi. Combinatul siderurgic ar urma să devină o secţie externă a Ductil Steel. Două dintre secţiile combinatului, cea de cuie şi cea de electrozi, ar urma să fie preluate de către Consiliul Local din Câmpia Turzii, în contul datoriilor combinatului către municipalitate.
În prezent, Mechel Câmpia Turzii este cel mai mare angajator din oraş. Deocamdată, pentru muncitorii din Câmpia Turzii nu există prea multe variante de angajare. Unii dintre cei care au fost daţi afară de la Mechel şi-au găsit de lucru în cadrul unităţilor industriale din parcul Reif, situat în zona dintre Câmpia Turzii şi Turda. Pentru ceilalţi, autorităţile au gândit crearea unui cluster în domeniul industriei mobilei, care ar urma să reunească circa 40 de companii. Însă, deocamdată, acest cluster nu există decât pe hârtie. De asemenea, există muncitori care ar putea să îşi găsească pe viitor de lucru în cadrul parcului industrial construit la Turda de către o companie din Spania. Însă şi această investiţie este abia la început. „Nu ştiu ce va fi. O să stau în şomaj cât pot, apoi plec la muncă în străinătate, pentru că văd că în ţara asta nu mai e de trăit”, a spus unul dintre viitorii şomeri de la Mechel.
Privatizare „de succes”
Fostul combinat Industria Sârmei Câmpia Turzii a fost privatizat în anul 2003. Pe atunci, această unitate economică avea 5.500 de angajaţi. Combinatul a fost cumpărat de grupul rusesc Mechel. Timp de cinci ani, combinatul Industria Sârmei a fost cuprins într-un program de monitorizare post-privatizare. În schimbul ştergerii datoriilor către bugetul de stat, care existau în momentul vânzării pachetului majoritar de acţiuni, ruşii se angajau să nu realizeze concedieri colective şi să păstreze profilul de activitate al unităţii. Contractul de privatizare a fost „năşit” de preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu, care a ţinut să viziteze personal combinatul şi să îi asigure pe angajaţi că îi aşteaptă un viitor luminos.
Combinate în România
În România, sub acelaşi brand ca şi combinatul din Câmpia Turzii, Mechel mai deţine fostul Combinat de Oţeluri Speciale din Târgovişte şi un combinat la Oţelu Roşu. Ultimul a fost inaugurat cu mare fast anul trecut. În schimb, la Câmpia Turzii, unde proprietarii ruşi nu au mai investit în modernizare, problemele s-au accentuat de la declanşarea crizei economice, iar această unitate industrială a ajuns la marginea falimentului.