3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialMinistrul Hardau incearca sa sparga "cupola" din universitati

Ministrul Hardau incearca sa sparga „cupola” din universitati

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, s-a intalnit, ieri, cu decanii celor patru facultati clujene, care i-au cerut sa schimbe sistemul de finantare a cercetarii din invatamantul universitar. Solicitarea decanilor este sustinuta de semnaturile a 512 cadre universitare din Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara si Bucuresti.
Ministrul Hardau a spus ca are contraargumente la toate revendicarile conducerilor facultatilor. El a adaugat ca in universitati s-ar fi format o adevarata „cupola” a profesorilor universitari, care ar fi acaparat toate resursele. Demnitarul a adaugat ca exista universitati in care profesorii cumuleaza opt salarii fiecare. El a afirmat ca atunci cand a vrut sa ii pensioneze, conducatorii facultatilor i-au spus ca raman catedrele fara oameni.
In opinia ministrului insa, si acest lucru ar fi tot din vina profesorilor, care nu au format cadre didactice pe langa ei. Ministrul Educatiei a adaugat ca vrea sa schimbe total sistemul de finantare a invatamantului. Prin lege, cinci la suta din fondurile alocate universitatilor, adica, anul acesta, 313 miliarde lei vechi, trebuie folosite pentru cercetare.
Hardau a completat ca 20 la suta din cele 313 miliarde lei va fi oferita de acum inainte in functie de performantele stiintifice ale celor care primesc acesti bani, iar 80 la suta in functie de numarul de studenti. Ministrul Educatiei a afirmat ca trebuie schimbat din temelii sistemul de finantare a masteratului. In prezent, 22,3 la suta dintre licentiati urmeaza un masterat. Pe viitor, cel putin jumatate dintre licentiati ar trebui sa urmeze programe de master.
Cu toate acestea, Hardau estimeaza ca procentul de masteranzi va atinge 70-80 la suta din totalul licentiatilor. In prezent, un student la master primeste o finantare de trei ori mai mare decat unul la nivel de licenta. Acest lucru trebuie, insa, schimbat, sustine ministrul Educatiei, pentru ca masteratul va deveni tot mai mult un invatamant de masa si nu unul de elita.
In prezent, studiile masterale s-ar face la mica intelegere a profesorului cu masteranzii, care se bucura sa scape mai usor, in opinia demnitarului.

Ministrul schimba placa

Totodata, Hardau a adaugat ca banii ministerului vor trebui sa fie alocati in asa fel incat sa stimuleze cercetarea si valoarea. Tocmai de aceea, ministrul a a spus ca a fost redusa in privinta finantarii impor-tanta criteriului numarului de profesori, raportat la totalul cadrelor didactice si a crescut de trei ori importanta criteriului care se refera la numarul cadrelor didactice sub 35 de ani, raportat la totalul profesorilor.
De asemenea, pe viitor, sustine demnitarul, proiectele de cercetare vor fi evaluate on-line de catre comisii stiintifice care nu vor cunoaste numele autorilor de proiecte sau universitatile de la care provin.

Cele mai citite

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă