2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialMinisterul Culturii a dat in judecata Primaria Sebes

Ministerul Culturii a dat in judecata Primaria Sebes

Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a dat in judecata Primaria Sebes in cazul salii de sport ridicata in imediata apropiere a cimitirului din Lancram (Alba), unde este inmormantat poetul Lucian Blaga. Prefectul judetului, Cosmin Covaciu a declarat, insa, ca situatia s-a rezolvat si ca sala va fi demontata, pe cand primarul din Sebes a spus nu stie nimic oficial, iar exteriorul cladirii a fost finalizat.
Anuntul privind actiunea in instanta a fost facut miercuri de ministrul Culturii, Mona Musca, la o dezbatere a Grupului pentru Dialog Social, care a fost moderata de Gabriel Liiceanu si Marta Petreu. Participantii la dezbatere au pus reluarea lucrarilor pe seama faptului ca joi expira autorizatia de constructie emisa la 16 iunie 2003, cu un termen de valabilitate de doi ani. Teoretic, actiunea ministrului Culturii presupune ca lucrarile de constructie sa fie suspendate pana cand instanta se pronunta.
Primarul din Sebes, Alexandru Dancila, a declarat, insa, ca deocamdata nu a primit nici un document oficial din partea instantei care sa ateste actionarea institutiei pe care o conduce in judecata si ca responsabilitatea pentru continuarea lucrarilor revine Companiei Nationale de Investitii in a carei proprietate se afla sala. „Cand vom primi instiintarea din partea instantei, lucrarile se suspenda”, a spus Dancila. El a adaugat ca, din cate stie, exteriorul imobilului a fost deja finalizat.

Sala de sport, transformata in scoala

Si Mona Musca si Laszlo Borbely au precizat ca ministerele de care se ocupa – al Culturii, respectiv al Lucrarilor Publice – nu pot dispune din punct de vedere legal demontarea si mutarea salii, asa cum cer intelectualii. „Oricine se simte lezat in dreptul sau trebuie sa mearga in contencios administrativ, deci sa dea in judecata Primaria Sebes. Nici eu, nici Mona Musca nu putem demola sala. Doar Justitia si Primaria pot face asta”, a spus Borbely. Acesta a adaugat ca ridicarea imobilului pe acel amplasament este „o monstruozitate” si a propus ca inaltimea salii sa fie redusa, iar cladirea transformata in spatii de studiu pentru elevi.
La randul sau, prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, a afirmat ca situatia este ca si rezolvata, in conditiile in care s-a ajuns la un consens. El a spus ca suprastructura din fier a cladirii va fi folosita la alta sala de sport ce va fi ridicata altundeva, iar platforma din beton va fi amenajata la nivelul solului si va fi transformata in scoala. Astfel, noua constructie nu va depasi nivelul gardului cimitirului din Lancram.

Eroare din cauza dezinteresului la nivel local

In plangerea prealabila inaintata impotriva Primariei Sebes, MCC solicita retragerea autorizatiei de constructie pentru ca a fost eliberata fara consultarea ministerului. Plangerea a fost emisa luni. „Din pacate, a durat foarte mult acest lucru, circa doua luni”, a spus secretarul de stat pe probleme de patrimoniu, Virgil Nitulescu.
Astfel, arhitectul-sef al municipiului Sebes (in componenta caruia intra si localitatea Lancram) a folosit pentru eliberarea certificatului de urbanism in 2003 o Lista a Monumentelor Istorice trimisa de Prefectura pe care mormantul lui Blaga nu figura. Prin urmare, Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice, care ar fi putut constata ca nu este respectata zona de protectie de minimum 100 metri, nu i s-a cerut avizul.
In consecinta, nici Ministerul Culturii nu a fost consultat, iar primarul a eliberat autorizatia de constructie pe baza careia au inceput lucrarile. „Era de datoria arhitectului-sef sa verifice daca amplasamentul salii este in zona de protectie a monumentului”, a spus Nitulescu.
Fostul ministru al Lucrarilor Publice in perioada 1996-2000, Nicolae Noica, a afirmat, la randul sau, ca vinovati sunt Compania Nationala de Investitii si primarul municipiului din 2003, Mugurel Sarbu (devenit ulterior prefect de Alba, actualmente deputat PSD). Primul pentru ca, „in calitate de investitor care foloseste bani publici, trebuie sa asigure amplasarea corecta” a constructiei. Cel de-al doilea pentru ca a dat autorizatia de constructie.

Cele mai citite

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...

Republica Moldova aprobă o strategie de apărare pe zece ani: Accent pe securitate și integrarea în UE

Parlamentul Republicii Moldova, dominat de aleşi pro-occidentali, a adoptat joi o strategie de apărare pentru următorii zece ani. Documentul prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă