26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialMina Anina s-ar putea transforma in obiectiv turistic industrial

Mina Anina s-ar putea transforma in obiectiv turistic industrial

Exploatarea huilei din cariera de la Doman (langa municipiul Resita) a fost oprita ieri, odata cu expirarea avizului emis de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Caras-Severin. Cariera apartine Exploatarii Miniere Banat Anina si ar putea fi inchisa in cateva zile, daca discutiile programate pentru astazi intre conducerea minei si reprezentantii APM nu se soldeaza cu emiterea unui nou aviz.
Cu incepere din 10 martie, 209 angajati ai EM Banat Anina vor intra in preaviz. Cei 78 de salariati care vor ramane si dupa aceasta etapa vor fi disponibilizati in toamna acestui an.
Noua conducere a exploatarii considera ca salariile compensatorii ale disponibilizatilor din aceasta primavara vor fi achitate integral pana la finele lunii martie. Din cele 40 de miliarde lei vechi, solicitate prin programul de restructurare a Minei Anina, Guvernul a aprobat doar 11 miliarde lei.
Angajatii existenti lucreaza in aceste zile la securizarea minei. Inchiderea propriu-zisa a exploatarii, veche de 200 de ani, va incepe oficial la 1 aprilie si va dura, conform estimarilor, un an. In 2005, prin ordonanta de urgenta, Guvernul a anulat 5,1 milioane RON din datoriile EM Anina, dar tot au mai ramas de achitat bugetului de stat aproape 40 de milioane RON.
De la tragicul accident de munca produs la 14 ianuarie, in care si-au pierdut viata sapte persoane, locuitorilor orasului Anina, care numara aproape 10.000 de suflete, li s-au facut promisiuni dintre cele mai diverse. Dintre acestea, cel mai frumos vis de viitor il reprezinta cel avansat de oficiali ai Consiliului Judetean: posibilitatea ca vechea exploatare sa devina obiectiv de turism industrial, lucru care ar putea deveni posibil gratie unei finantari castigate de autoritatile judetene din partea Guvernului flamand. Pana atunci, insa, va mai trece destul timp.

Cele mai citite

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Manchester City pregătește o ofertă uriașă pentru Florian Wirtz!

Campioana Angliei ar putea oferi 150 de milioane de euro pentru mijlocașul de la Bayer Leverkusen. Manchester City ar fi interesată de transferul lui Florian...

Oficialii americani avertizează că furtuna slăbită Helene rămâne încă „periculoasă”

Helene a fost retrogradată la o furtună tropicală vineri, la câteva ore după ce a atins uscatul ca un uragan puternic în statul american...
Ultima oră
Pe aceeași temă