Batalionul 341 Infanterie Topraisar „Rechinii Albi” a primit ieri Medalia Brigăzii Sud-Est Europene. Comandamentul Brigăzii Sud-Est Europene (SEEBRIG) se află pentru două zile la Constanţa pentru evaluarea anuală a capacităţilor operaţionale ale Batalionului 341 Infanterie Topraisar „Rechinii Albi”. În cadrul misiunii de evaluare , personalul românesc a primit ieri Medalia SEEBRIG pentru rezultatele foarte bune obţinute pe timpul participării forţelor româneşti la operaţiunile brigăzii internaţionale. Astăzi, în poligonul Topraisar sunt programate o serie de exerciţii conform standardelor SEEBRIG, urmând ca misiunea să se încheie oficial în cursul după-amiezii. Pentru militarii B 341 evaluarea este o formalitate, de la prima participare în cadrul SEEBRIG din 2000 şi până în prezent „Rechinii Albi” fiind una dintre cele mai active unităţi româneşti. „Militarii sunt profesionişti. Trupele româneşti sunt foarte bine pregătite”, a precizat general de brigadă Zyber Dushku, comandantul SEEBRIG.
Armata Dobrogei
Unităţile şi subunităţile care au supravieţuit reorganizării Brigăzii 34 Mecanizate „Vasile Lupu” cu sediul la Mihail Kogălniceanu au intrat, începând din acest an, în subordinea unei noi structuri, Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”. Aceasta funcţionează la sediul fostei divizii din cartierul Km. 4-5. Batalionul 341, precum şi o serie de subunităţi aparţinând recent-înfiinţatei Brigăzi 9 Mecanizate „Mărăşeşti”, au susţinut în cadrul SEEBRIG 11 exerciţii şi aplicaţii de importanţă internaţională. În paralel cu misiunile SEEBRIG, Batalionul 341 a participat la operaţiunile militare din teatrele de operaţiuni din Kosovo, Afganistan şi Irak. SEEBRIG este o forţă de reacţie multinaţională din care fac parte Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Macedonia, România şi Turcia. Procedurile şi modul de acţiune al trupelor sunt similare cu standardele NATO, iar comanda brigăzii este asigurată prin rotaţie de către statele participante (în prezent, Albania).
Misiuni speciale
Militarii constănţeni pot îndeplini în cadrul SEEBRIG misiuni pentru prevenirea conflictelor, stabilitate şi menţinerea păcii. Acţiunile umanitare, evacuarea în caz de urgenţă, operaţiunile cu scop medical, dar şi escortarea convoaielor, observarea, paza obiectivelor strategice şi filtre, toate acestea sunt concepute şi susţinute conform procedurilor NATO. Astăzi, militarii de la Topraisar vor simula o situaţie critică, cu schimburi de focuri.