2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialMetodica, spaima candidatilor la titularizare

Metodica, spaima candidatilor la titularizare

» Fie ca au de creat un proiect de lectie sau cateva exercitii cu aplicabilitate la clasa, foarte multi candidati nu reusesc sa obtina punctajul maxim la partea de metodica. In opinia unor candidati, aceasta evaluare ar trebui sa se desfasoare la clasa, in fata comisiei de evaluare, si nu sub forma scrisa.

Subiectul al treilea de pe foaia de examen la examenul de titularizare da mereu batai de cap mai tuturor celor care sustin evaluarea scrisa. Candidatii au, in general, de propus diferite tipuri de itemi, de proiectat o unitate de invatare sau o planificare calendaristica. Ponderea subiectului de metodica reprezinta 30% din totalul punctelor acordate de dascalii corectori.
Inspectorul scolar Petrica Miu spune ca, de obicei, cei care iau note mici, sunt proaspat absolventi, care ies de pe bancile facultatii si nu au experienta in predare. "In momentul in care esti in activitate este altceva. Experienta iti asigura un plus", apreciaza Petrica Miu. La orice facultate se preda metodica. La aceasta materie din schema orara studentii au de trecut cu bine peste cateva ore de predare in scoli. Tinerii subliniaza ca cele cateva ore nu sunt suficiente pentru a putea spune ca au experienta didactica, iar in ziua examenului de titularizare au un soc atunci cand vad ce au de rezolvat. Mai mult decat atat, unii sunt de parere ca subiectele de la partea de metodica sunt formulate ambiguu. Alti candidati ar prefera sa sustina o lectie in fata elevilor decat sa scrie despre cum se poarta in clasa sau pentru ce tip de exercitii ar opta. Apoi, mai este vorba si de crearea unui stil de predare. "Metodica nu are absolut nici o utilitate practica! Nu poti incadra tipuri diferite de profesori si de elevi in niste tipare prestabilite. Fiecare are stilul lui, isi adapteaza metodele de predare si in functie de clasa, adevarata vocatie nu are nimic de-a face cu niste reguli absurde, utopice pe alocuri. Ponderea la examen este uriasa! Proba de specialitate ar trebui sa conteze cel mai mult, ca sa nu spun in totalitate", este de parere un candidat. "Ideea sustinerii unei ore in fata comisiei e buna, insa e mai complicat. Este posibil ca elevii sa fie reticenti, iar candidatii ar avea de suferit pentru ca nu se creeaza acel feed-back. In general, cei care au minimum cinci ani experienta la catedra iau note mai mari. Ar trebui ca in facultate sa se acorde mai multa atentie formarii initiale, practica pedagogica sa se desfasoare, cumva, pe o perioada mai mare de timp", a mentionat inspectorul scolar general adjunct in cadrul ISJ Constanta, prof. Adriana Gheorghe.  

Statistica

» Contestatii
In judetul Constanta, Inspectoratul scolar Judetean a inregistrat 250 de contestatii dupa afisarea rezultatelor preliminare. In plus, 272 candidati au luat note sub 5 si s-au acordat doar trei note de 10. La evaluarea din 5 iulie au fost inscrisi 2.368 candidati si s-au prezentat la proba scrisa 1.920 candidati.

Cele mai citite

Creștere alarmantă a datoriilor neplătite pe cardurile de credit în SUA: Cel mai mare nivel din 2008

La finalul anului 2024, datoriile neachitate de pe cardurile de credit ale americanilor au atins un nivel alarmant, cel mai ridicat din 2008, cu...

Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții pentru noroc și dragoste

Fetele tinere și necăsătorite, în special, urmează ritualuri pentru a-și afla ursitul Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, aduce cu sine o serie de tradiții...

Incident violent la mănăstirea din Ieud: Un tânăr decedat și trei grav răniți într-un conflict violent

Un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața, iar alți trei tineri, cu vârste de 20 și 22 de ani, au fost grav...
Ultima oră
Pe aceeași temă