1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialMega-afacerea inchiderii minelorSe intampla in Transilvania

Mega-afacerea inchiderii minelorSe intampla in Transilvania

Toate exploatarile miniere se pot transforma, indiferent de profilul zacamantului, in adevarate "mine de aur" pentru firmele care se ocupa cu inchiderea si conservarea lor. Departe de ochii presei sau a societatii civile, inchizatorii de mine, de obicei firme alese exclusiv pe criterii politice, mimeaza o minima activitate si incaseaza zeci de milioane de euro.
In general lucrarile executate de societatile care se ocupa cu inchiderea minelor sunt supraevaluate, lucru usor de facut in conditiile in care experienta specialistilor din Romania in evaluarea unor astfel de activitati este inexistenta. De asemenea, lucrarile sunt predate inainte de finalizare si sunt executate de mantuiala.
Firmele care se ocupa cu inchiderile de mina se rezuma la exploatarea fierului vechi din zonele usor accesibile si apoi la o minima securizare a intrarilor in galerii. Nici vorba de conservarea sau ecologizarea perimetrului minier. Anexele exploatarilor miniere care nu contin deseuri metalice sunt in continuare ruinate langa intrarile inchise ale galeriilor.
Haldele de steril sau iazurile de decantare, alte elemente care intra in programul inchiderilor de mine si ecologizare a fostelor perimetre miniere, sunt neglijate si reprezinta inca un factor major de poluare a mediului. Acestea sunt coordonatele unei afaceri in care Statul Roman a cheltuit peste 62 de milioane de dolari, doar pentru un program-pilot.
Cu alte cuvinte o suma imensa a intrat din "buzunarul" public in cel al unor firme patronate de cercuri de interese din sfera politica. Aceasta mega-afacere pentru "baietii destepti" poate sa se transforme in timp intr-o problema nationala cu consecinte imprevizibile. Mii de kilometrii de galerii aflate sub orasele miniere pot sa se surpe in timp si sa formeze adevarate cratere in mijlocul localitatilor, antrenand in surpare casele oamenilor.
Un alt pericol major il reprezinta apele si gazele care se vor acumula in interiorul galeriilor parasite, putand declansa explozii sau inundatii catastrofale. Pe langa aceste previziuni catastrofale, poluarea apelor subterane cu produsele toxice ramase in galerii sau posibilitatea de infestare a apelor de suprafata, poluarea aerului cu praful de pe haldele de steril raman incidente minore de mediu.
In realitate, milioanele de euro platite de Statul Roman firmelor care se ocupa cu inchiderea minelor ar trebui sa fie cheltuite si pe studii realiste de impact asupra mediului si executarea de proiecte care sa elimine orice risc ulterior inchiderii exploatarii. "Baietii destepti" nu isi vor diminua profitul pe studii si proiecte. Ei apeleaza la specialisti care le supervizeaza formal proiectele, ascunzandu-se in spatele unor nume grele in domeniul ingineriei miniere.
Aceiasi profesori care dadeau examene pe cate o canistra de benzina sau un picior de vitel sl doctorate contra catorva mii de euro sunt gata acum sa-si puna semnatura pe proiecte de inchideri de mina scrise pe genunchi, al caror singur scop este profitul maxim in beneficiul patronilor firmei care se va ocupa cu inchiderea, conservarea si ecologizarea.
In acelasi timp organele care se ocupa cu protectia mediului, si ele controlate politic, probabil tot de cei care au interese in firmele de inchidere a minelor, se fac ca nu vad serviciile de proasta calitate, iar Ministerul Economiei si Comertului receptioneaza lucrarile cu ochii inchisi.

Cele mai citite

Avertizare de avalanșe în mai multe masive montane din România

Meteorologii emit o avertizare de risc însemnat de avalanșe, de gradul 3 pe o scară de 5, pentru zonele situate la altitudini de peste...

Prognoza meteo pentru Anul Nou și luna ianuarie 2025: Vreme mai caldă decât de obicei

Meteorologii au emis o prognoză detaliată pentru perioada sărbătorilor de Anul Nou și pentru luna ianuarie 2025, anunțând temperaturi mai ridicate decât cele normale,...

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...
Ultima oră
Pe aceeași temă