-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialMarko, împotriva legii electorale din Ungaria

Marko, împotriva legii electorale din Ungaria

Guvernul ungar lucrează la modificarea legii electorale, ocazie cu care unii parlamentari doresc introducerea dreptului de vot pentru maghiarii din afara graniţelor, dar şi la cea a Consituţiei. Nouă formă a legii fundamentale a Ungariei şi-a atras deja criticile Comisiei de la Veneţia. Cele două „evenimente” parlamentare vin după acordarea, în această primăvară, de către guvernul de centru-dreapta al Fidesz a acordat posibilitatea celor peste două milioane de etnici maghiari din Bazinul Carpatică să obţină dubla cetăţenie.

Etnicii maghiari ar trebui să fie mai preocupaţi de legile din România

Vicepremierul Bela Marko este de părere că maghiarii din România sunt prea puţin interesaţi de faptul că ar putea vota la alegerile organizate în Ungaria şi că, oricum, acest drept le influenţează în mod nesemnificativ viaţa. 

Marko a afirmat, la o discuţia care a avut loc în cadrul taberei de vară a UDMR de la Izvorul Mureşului, că cei care cred că maghiarii din Ardeal sunt preocupaţi de acordarea dreptului de a vota în Ungaria fac o mare greşeală.

”Cel care crede că, pentru maghiarii din Ardeal, cea mai mare problemă este dacă pot vota sau nu în Ungaria, face o greşeală enormă şi va fi în culpă dacă cetăţenii îşi vor crea acea falsă imagine de viitor că votând în Ungaria şi-au îndeplinit datoria de cetăţeni. Deşi deciziile de acolo nu vor avea o influenţă sau vor avea o influenţă nesemnificativă asupra vieţii lor”, a spus Bela Marko.

Cu aceeaşi ocazie vicepremierul a precizat că eventuala acordare a acestui drept este o idee proastă. ”Va fi o decizie proastă dacă pe lângă cetăţenie se va da şi drept de vot (…) Noi suntem supuşi legii unei alte ţări, ne place, nu ne place”, a spus Bela Marko. Acesta le-a explicat tinerilor udemerişti că viaţa lor este prea puţin afectată de cine vine la guvernare în Ungaria şi că cel mai mult îi poate influenţa politica din România, deoarece trăiesc în această ţară şi nu ar trebui să le fie indiferent cine o conduce.

„În timp ce, dacă votezi pentru Parlamentul altei ţări, fie vorba şi de Ungaria, consecinţele nu te privesc pe tine”, a afirmat Marko Bela.

Constituţia Ungariei, taxată de oficialii europeni

Fostul lider al UDMR, care a condus această formaţiune timp de 18 ani, a comentat mai puţin rezoluţia adoptată în această săptămână, de Parlamentul European, prin care europarlamentarii îi cer Ungariei revizuirea noii Constituţii. Textul are unele prevederi care ar putea sugera posibilitatea amestecului în treburile interne ale statelor în care trăieşte o minoritate maghiară. Bela Marko a declarat că nu poate comenta rezoluţia deoarece nu a citit-o, dar a spus că ştie de faptul că  ştie că noua Constituţie a fost criticată de Comisia de la Veneţia.

El a mai spus totuşi, referitor la articolul din Constituţie care precizează obligativitatea protejării drepturilor maghiarilor de peste hotare, care a fost considerată excesivă de organizaţiile europene, că este necesar să existe o preocupare din partea Ungariei pentru soarta etnicilor maghiari din alte ţări.

Ce crede Marko

„Trebuie să acceptăm că Ungaria vrea să aibă dispoziţii constituţionale prin care să-şi exprime o anumită răspundere faţă de comunităţile maghiare care trăiesc în alte ţări, aşa cum şi noi, cei din România, în mod firesc, vrem şi trebuie să fim atenţi la ceea ce se întâmplă cu românii din Ucraina, din Serbia sau din alte ţări. Nu-mi cereţi să mă refer la texte pentru că nu cunosc nici criticile, nici nu am texte în faţa mea, dar ideea că trebuie să existe o astfel de preocupare din partea acestor ţări este valabilă în continuare”, a mai spus Bela Marko.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă