0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialManifestari apatice de Ziua Nationala

Manifestari apatice de Ziua Nationala

In capitala Banatului au inceput inca de ieri evenimentele dedicate Zilei Nationale a Romaniei, insa – cu exceptia unor oameni de cultura din urbe – participarea la manifestari a fost mai mult decat modesta. Daca in anii precedenti autoritatile locale dadeau curs acestor evenimente, fie simtindu-se obligati din cauza functiei, fie din vointa proprie, in acest an nici un sef din administratie nu s-a mai formalizat, preferand sa trimita cate un subordonat care sa reprezinte institutia.
Cu toate acestea, nici un reprezentant al Prefecturiii nu a venit la manifestarile organizate de Biblioteca Judeteana Timis, desi pe lista oficialitatilor care urmau sa tina o scurta prelegere de intampinare figura chiar un reprezentant al acestei institutii, Matei Domocos. Si Consiliul Judetean Timis, co-organizator al evenimentului, a ales in ultimul moment sa trimita un alt reprezentant in locul sefului Departamentului Relatii Publice, la fel intamplandu-se si in cazul Universitatii de Vest si chiar in cel al Mitropoliei Banatului. In locul IPS Nicolae Corneanu, asteptat cu mare emotie de oamenii de cultura din Banat, a participat in final un preot tanar, spre dezamagirea audientei.
In ciuda dezinteresului fatis al autoritatilor, sesizat cu amaraciune inclusiv de directorul Bibliotecii Judetene, Paul Eugen Banciu, cercetatorii banateni au fost la inaltime. Fiecare dintre participanti a cautat sa abordeze teme cat mai incitante si mai putin cunoscute. Una dintre cele mai interesante expuneri a avut ca subiect „Navigatia pe Bega – surse documentare (secolele XVIII-XX)”, prezentata sub semnatura Marlenei Negrescu si a luiDan Pura.

Condamnati la anonimat

Tot cu ocazia manifestarilor dedicate Zilei Nationale a fost lansata cartea „Sigilii de sate, comune si targuri din Banatul istoric (secolele XVIII-XIX)”, lucrare impresionanta, cu o grafica de exceptie, unica in peisajul cultural ca mod de abordare si tematica, elaborata de directoarea filialei Timis a Arhivelor Nationale, Maria Vertan.
Participantii la acest eveniment stiintific, cum a fost numit de seful bibliotecii, nu s-au ferit sa abordeze si subiecte mai sensibile. Un exemplu in acest sens este lucrarea lui Miodrag Ciuruschin, intitulata sugestiv „Banatul – mar al discordiei intre romani si sarbi in cursul primului razboi mondial”. Sunt numai cateva titluri din cele aproape 40 prezentate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă