Suspiciunile legate de posibila implicare a unor magistrati de la Curtea de Apel Timisoara in cazul de trafic de influenta, in urma caruia doi avocati din Baroul judetean si un lichidator judiciar au fost recent arestati, au fost spulberate de rezultatele unui control intern dispus de sefii acestei instante. Printr-un comunicat de presa, conducerea instantei a anuntat, ieri, ca: „data fiind starea de incertitudine si suspiciune creata ca urmare a afacerii judiciare in care sunt inculpati pentru fapte de coruptie avocatii Edit Lazar si Calin Clopina si lichidatorul judiciar Pavel Vladimir Kasai, faptele lor fiind de natura sa afecteze imaginea intregului sistem judiciar, s-a luat decizia verificarii tuturor hotararilor judecatoresti pronuntate de Sectia penala a acestei instante si casate sau modificate ulterior de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in intervalul 1 ianuarie 2004 – 1 septembrie 2006”.
Ancheta interna releva ca „avocata Edit Lazar a avut doar trei angajamente in cauzele penale de tipul celor mentionate, in intreaga perioada de referinta”, iar „in componenta completelor de judecata care au solutionat aceste cauze nu s-au aflat judecatorii care au solutionat cauza pentru care avocata a fost acum inculpata”. Totodata, s-a constatat ca nici avocatul Calin Clopina si nici lichidatorul Pavel Kasai nu au pledat in cauze solutionate de sectia penala a Curtii de Apel Timisoara.
„O astfel de stare de incertitudine si de suspiciune cu privire la eventuala lipsa de impartialitate, profesionalism si de moralitate a unor judecatori apartinand Curtii de Apel Timisoara nu slujeste nici magistratilor, nici acestei instante”, se mai apreciaza in comunicat.
In aceste conditii, procurorii sau judecatorii ar putea schimba incadrarea juridica a faptelor pentru care cei trei au fost arestati, din trafic de influenta, respectiv complicitate la aceasta infractiune, in inselaciune. Potrivit anchetatorilor DNA, cei trei i-au pretins unei barbat din Resita suma de 15.000 de euro pentru a interveni pe langa completul de judecata de la Curtea de Apel cu scopul de a „cumpara” o sentinta de achitare intr-un dosar de ultraj.