5.9 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialMafia din spatele ISU Dobrogea

Mafia din spatele ISU Dobrogea

» Rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata cei 17 ofiteri de la ISU Dobrogea, care nu a mai fost facut public pana acum, a scos la lumina o serie de declaratii care vorbesc despre cum a fost aranjat examenul din 2007.
» Procurorii au descoperit ca peste 200 de persoane au promovat fraudulos examenul si au cerut desfacerea contractului de munca.

Fraudarea examenului de la pompieri din 2007 naste tot mai multe controverse. Dupa ce timp de doi ani acest subiect a fost unul tabu, despre care s-a discutat mai mult pe la colturi, rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata 17 ofiteri de la ISU Dobrogea scoate la lumina o serie de nereguli din sistem. Rechizitoriul prezinta modul in care sefii ISU s-au luptat intre ei pentru a frauda examenul, dar si declaratiile prin care acestia se reclama unul pe altul. Majoritatea ofiterilor  recunosc faptul ca au influentat examenul si isi asteapta acum pedeapsa.
Examenul de admintere in randul ISU Dobrogea a fost plin de nereguli. Potrivit rechizitoriului, in urma controlului efectuat la ISU Dobrogea au fost identificate o serie de lucrari care fusesera inlocuite. Totodata, printre candidatii care au luat nota 10 se afla si sotii sau rude apropiate ale ofiterilor care au facut parte din comisia de evaluare a lucrarilor: sotia capitanului Liviu Deoslea, sotia cpt. Marius Bugnar, fiica colonelului Danut Gaicu, sotia mr. Gabriel Alexandrescu si multii altii. Timp de doi ani, ofiterii implicati in acest scandal nu au vrut sa vorbeasca despre acuzatiile aduse si s-au folosit de dreptul la tacere.

 

Abia dupa ce au fost arestati, angajatii ISU Dobrogea au inceput sa dea declaratii si sa arunce vina unul pe celalalt. Potrivit avocatului primilor 8 ofiteri arestati, acestia ar fi fost retinuti dupa ce col. Coman ar fi declarat ca se fac presiuni asupra sa pentru recunoasterea invinuirilor aduse si ca este amenintat zilnic. De atunci, a inceput seria declaratiilor contradictorii, iar ofiterii au inceput sa arunce vina unul pe celalalt. Pe 9 iunie 2009, col. Andrei Neculai le-a spus procurorilor anticoruptie despre relatiile de prietenie intre fostul sef al ISU Dobrogea si comandorul Mircea Rusmanica: "Am constatat ca, cu prilejul acestei intalniri, intre amiralul Mircea Rusmanica, pe de o parte, si Petre Trandafir, pe de alta parte, au existat discutii in baza carora amiralul il ruga pe Trandafir sa il ajute, in sensul ca Trandafir si membrii comisiei de examinare sa ii ajute o serie de subordonati ai amiralului, pentru a fi declarati admisi la examenul ce urma sa se sustina. (…)

 

Din discutiile ulterioare purtate cu Petre Trandafir pe tema acestor scafandri, am inteles faptul ca se apelase pentru sustinerea mai multor scafandri, deoarece, cu ocazia unei intruniri ulterioare, Trandafir a afirmat ca i-ar fi luat toti scafandrii lui Rusmanica si i-a dus la ISU Dobrogea". Totusi, potrivit avocatului lui Rusmanica, aceste promisiuni nu au fost duse la bun sfarsit, iar cel pentru care se presupune ca ar fi intervenit contraamiralul nu a fost declarat admis la acest concurs.

Referitor la aceste acuzatii, Rusmanica a declarat: "Nu am intervenit pentru promovarea frauduloasa a examenului, ci este posibil sa fi intrebat daca se mai sustin astfel de examene si conditiile in care se poate participa la concursul". Totusi, procurorii spun ca patru dintre persoanele "protejate" de Rusmanica au promovat examenul de admitere. Fostul sef al Comandamentului Flotei nu este singurul cadru militar cercetat in acest dosar, ci si colonelul Eugen Romanescu, care a facut demersuri pentru a-si ajutor o cunostinta sa fie declarata admisa la acest examen.

Lista-minune
Pe parcursul celor 29 de zile, timp in care ofiterii de la ISU Dobrogea au fost tinuti in arest, au avut loc mai multe confruntari pentru ca declaratiile erau contradictorii. Potrivit anchetatorilor, generalul Petre Trandafir este cel care a stabilit o "procedura" de constituire a unei liste, in sensul ca orice solicitare se va face de catre orice persoana din inspectorat sau din afara lui pentru favorizarea unui candidat sa fie supusa analizei si deciziei inspectorului-sef, singura persoana in masura sa decida numele candidatilor care vor fi trecute sau nu pe "mult ravnita" lista.

 

De altfel, colonelul Coman a recunoscut ca a cerut si el ca 15 apropiati sa fie declarati admisi: "Declar ca am primit din diverse surse astfel de solicitari, pentru a ajuta 30 de persoane, ale caror nume si prenume le-am trecut pe o lista pe care i-am predat-o in original mr. Alexandrescu, ce urma sa redacteze lista finala pe laptopul sau. Cu prilejul acestor discutii, Trandafir dispunea reconfigurarea listei in sensul de a fi introdusi si alti candidati pentru care primise noi solicitari". Totodata, Coman le-a declarat procurorilor de la DNA ca persoanele favorizate de conducerea ISU Dobrogea pentru admiterea acestui examen au fost repartizate in sali speciale, unde se putea frauda cu usurinta concursulul: "Daca s-ar fi dus la indeplinire aceasta strategie, s-ar fi ajuns ca aproape nici un post sa nu fie ocupat in mod corect. Totodata, m-am deplasat la Biroul Resurse Umane, unde am dat dispozitie ca repartitia pe sali sa se faca in ordine alfabetica".

Se pare ca batalia pe locurile de la ISU Dobrogea s-a dat nu intre candidatii la acest concurs, ci intre sefii institutiei. Astfel, unul dintre ofiterii acuzati ca a fraudat examenul a declarat ca "Petre Trandafir, Coman Neculai si Costache Viorel discutau chiar si in contradictoriu, deoarece fiecare incerca sa isi bage pe lista cat mai multi candidati. Nu imi mai aduc aminte, dar Trandafir Petre a dictat si eu am scris numarul a 40-50 de persoane.

In continuare a venit randul colonelului Neculai Coman si col. Viorel Costache, acestia avand si ei pregatite cate o lista, cu cateva zeci de persoane fiecare. In total au fost aproximativ 100 de persoane". Potrivit rechizitoriului, in declaratia data pe 9 iunie 2009 la DNA, generalul Petre Trandafir spune ca a avut doar cunostinta de existenta unei astfel de liste, dar ca nu a incercat sa fraudeze examenul. Singurul care nu recunoaste aceste acuzatii ar fi, potrivit anchetatorilor, colonelul Viorel Costache, care sustine ca nu a participat la nici o discutie de acest gen si ca nu a incercat sa favorizeze nici un candidat.

Sute de lucrari schimbate
In urma cercetarilor, s-a constatat ca 205 lucrari au fost schimbate. Totusi, din cei 205 candidati, 13 nu au putut fi ajutati deoarece luasera note mici la probele sportive si de aptitudini. Astfel, procurorii spun ca 100 de candidati ar fi fost favorizati de Trandafir, Coman si Costache, iar restul 100, de membrii comisiei de examinare. Pe langa expertiza grafologica, care a scos la iveala cine a scris de fapt lucrarile celor peste 200 de candidati favorizati, anchetatorii au mai descoperit ca stampilele de secretizare difera de restul lucrarilor. Procurorii spun ca prin fapta lor inculpatii au adus un prejudiciu de 6.624.000 lei, adica salariul celor 192 de persoane angajate fraudulos.

Candidati de nota zece
Concursul a avut loc in data de 15 august 2007 si au participat aproximativ 1.000 de candidati. Procurorii spun ca la aceasta proba, la nivelul ISU Dobrogea, s-a obtinut un numar-record de note de 10, respectiv 171, in timp ce la celalalte inspectorate s-au acordat in totalitate 39 de note de 10, iar la Inspectoratul Municipiului Bucuresti, din 1.161 de candidati, nici unul nu a obtinut nota maxima la proba scrisa.

Cele mai citite

Manchester City, transfer spectaculos! Vitor Reis se alătură „cetățenilor”

Cu o campanie de achiziții impresionantă, Manchester City a investit 230 de milioane de euro în mercato-ul de iarnă, iar fundașul brazilian Vitor Reis...

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...

Prognoza economică a României pentru 2025: Guvernul promite o creștere accelerată, exporturi mai mari și salarii peste inflație

Economia României se pregătește pentru o creștere semnificativă în 2025, conform ultimei prognoze publicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Produsul Intern Brut...
Ultima oră
Pe aceeași temă